[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

Tjedna najava od 6. do 12. veljače 2023.

 .
06-02-2023

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: „Spremni za 55 %” - Energetska učinkovitost zgrada; Tržišta plina i vodika; Troškovi emisija ugljika; Akt o podacima; Europski digitalni identitet itd.

 .
 

BRUXELLES - IZDVOJENO

„Spremni za 55 %” - Energetska učinkovitost zgrada.Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasat će o prijedlogu za ažuriranje direktive EU-a o energetskoj učinkovitosti zgrada, što je dio paketa „Spremni za 55 %”. Izmjenama se nastoji povećati stopa energetske obnove zgrada i potaknuti njihova dubinska obnova, s ciljem da se do 2050. godine uspostavi fond zgrada s nultim emisijama. (četvrtak)

“Spremni za 55 %” -  Tržišta plina i vodika. Odbor za industriju, istraživanje i energetiku usvojit će stajalište o prijedlogu za lakše uvođenja plinova iz obnovljivih izvora te niskougljičnih plinova u energetski sustav. Cilj prijedloga je jačanje energetske sigurnosti te borba protiv klimatskih promjena dekarbonizacijom tržišta plina u EU-u. (četvrtak)

Akt o podacima. Odbor za industriju, istraživanje i energetiku usvojit će stajalište o pravilima za povećanje dostupnosti i za razmjenu industrijskih podataka kako bi europsko gospodarstvo iskoristilo njihov potencijal. Mjere reguliraju način na koji vlasnici i treće strane mogu razmjenjivati podatke, tražiti ih ili im pristupati. (četvrtak)

Europski digitalni identitet. Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasat će o nacrtu zakona koji omogućuje interoperabilnost nacionalnih sustava digitalnih identiteta (eID) na razini EU-a te olakšava online pristup ključnim javnim uslugama. Cilj je da do 2030. godine eID sustav koristi 80 % građana. (četvrtak)

„Spremni za 55 %” - Troškovi emisija ugljika. Odbor za okoliš glasat će o potvrdi sporazuma o pet nacrta zakona postignutih s vladama EU-a u prosincu prošle godine iz paketa „Spremni za 55 %”. Riječ je o reformi sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova (ETS), ETS-u za zrakoplovni sektor, rezervi za stabilnost tržišta ETS-a, uspostavi mehanizma EU-a za graničnu prilagodbu emisija ugljika te Socijalnom klimatskom fondu. (četvrtak)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremaju se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 13. do 16. veljače. Na dnevnom redu je rasprava i glasanje o sporazumu o revidiranim ciljevima za smanjenje CO2 emisija novih automobila i lakih gospodarskih vozila. Zastupnici će glasati i o uključenju RePowerEU mjera u nacionalne planove oporavka, kako bi se smanjila ovisnost o ruskim fosilnim gorivima te ubrzala zelena tranzicija. Na sjednici će se odlučivati i o izbornim pravima EU građana na europskim i lokalnim izborima. Zastupnici će također raspravljati i glasati o programu Europske središnje banke, uz nazočnost njezine predsjednice Christine Lagarde, te o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama kao i o EU strategiji za jačanje industrijske konkurentnosti, trgovine i kvalitetnih radnih mjesta. 

Kalendar predsjednice. EP predsjednica Roberta Metsola u ponedjeljak će se susresti s premijerkom Moldove Nataliom Gavrilitom, a nakon sastanka predviđene su izjave za medije. U četvrtak, predsjednica će se uvodno obratiti na izvanrednom sastanku Europskog vijeća, a nakon toga održati i konferenciju za medije.

Konferencija za medije prije plenarne sjednice. Služba za medije Europskog parlamenta i glasnogovornici klubova zastupnika u petak u 11 sati održat će briefing za novinare uoči plenarne sjednice.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

„Spremni za 55 %” - https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/fit-for-55_23701

EU - Moldova: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/covi-special-committee-on-the-eus-response-to-the-covid-19-pandemic_22904

Zaštita podataka:  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/data-protection_18010

                                                  
AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će u utorak na radnim skupinama kluba zastupnika EPP-a, na kojima će biti održane pripreme za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu. U utorak će sudjelovati i na sastanku MAC grupe (MEPs Against Cancer). U srijedu će sudjelovati na sastanku kluba zastupnika EPP-a te na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u Odboru ENVI. U četvrtak će sudjelovati na sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET) te na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) na kojem će se glasati o sporazumu s trijaloga o izvještaju ETS u zrakoplovstvu, za koji je zastupnica bila zadužena kao izvjestiteljica Europskog parlamenta.

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Zastupnik Ladislav Ilčić ovaj će tjedan boraviti u Bugarskoj, gdje će se u glavnom gradu Sofiji od 7. do 10. veljače održavati sastanci i radne sjednice ECR grupe. Neke od tema o kojima će se raspravljati na radnim sjednicama su migracije, europska vanjska politika, ulazak Bugarske u schengenski prostor te promicanje europske kulturne suradnje. Zastupnik Ilčić govorit će na panel diskusiji pod nazivom Budućnost Europske unije: rasprava sa studentima, sveučilišnim profesorima i predstavnicima civilnog društva. Tijekom radnog posjeta Sofiji predviđeni su i susreti zastupnika u Europskom parlamentu s predsjednikom Republike Bugarske te glavnim državnim tužiteljem, kao i posjet Narodnom kazalištu „Ivan Vazov“.

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
U ponedjeljak zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjeluje na sjednici Posebnog odbora za pandemiju bolesti COVID-19 (COVI) i Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). U pripremi plenarne sjednice Europskog parlamenta zastupnik Sokol sudjelovat će u utorak na sjednicama radnih grupa Kluba zastupnika EPP-a. U srijedu, kao izvjestitelj Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu Sokol sudjeluje na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija na kojoj će predstaviti svoje prioritete vezane za taj važni zakonodavni akt. Isti dan, Sokol će se sastati s bavarskim ministrom zdravstva Klausom Holetschekom, također na temu EU digitalne zdravstvene putovnice. Tijekom tjedna, Sokol će se susresti s nekolicinom dionika na temu zdravstva.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Odbor za vanjske poslove će u narednom tjednu glasovati o izvješću Željane Zovko o odnosima EU-a i Azerbajdžana. Pored toga, Zovko će tijekom tjedna sudjelovati na sjednicama Odbora za vanjske poslove, Odbora za kulturu i obrazovanje i Pododbora za sigurnost i obranu. Isto tako, kao zamjenica koordinatora EPP-a za Odbor za vanjske poslove i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a sudjelovat će na pripremnim sastancima te koordinirati rad i stavove grupe uoči nadolazeće plenarne sjednice.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.


U FOKUSU

Europski parlament traži stroža pravila za političko oglašavanje

Na prošlotjednoj plenarnoj sjednici zastupnici su zatražili brojne izmjene u predloženim pravilima o političkom oglašavanju, kako bi izbori i referendumi postali transparentniji i otporniji na vanjska upletanja. Sa 433 glasa za, 61 protiv i 110 suzdržanih, zastupnici su podržali stajalište Odbora za unutarnje tržište te tako omogućili glavnom pregovaraču Parlamenta Sandru Goziju (Renew, FR) da s predstavnicima država članica otvori pitanje dogovora o konačnom tekstu zakona, prije europskih izbora 2024.  U skladu s izmjenama prijedloga Komisije koje su unijeli zastupnici, pružatelji usluga oglašavanja mogu upotrebljavati samo osobne podatke koji su izričito predviđeni za političko oglašavanje na internetu. Tako će se onemogućiti mikrociljanje, strategija koja koristi informacije o potrošačima i demografske podatke za utvrđivanje interesa određenih pojedinaca.  Parlament je uveo i druge odredbe za dodatno reguliranje tehnika ciljanja, kao što je opća zabrana upotrebe podataka o maloljetnicima. Kako bi se otežalo vanjsko upletanje u demokratske procese, zastupnici predlažu da se subjektima izvan EU-a zabrani financiranje političkih oglasa u Europskoj uniji. Nadležna nacionalna tijela trebat će utvrditi gdje takav subjekt ima poslovni nastan. Zastupnici su također predložili značajne promjene kojima bi se građanima, vlasti i novinarima omogućio jednostavan pristup informacijama o političkom oglašavanju. Među ostalim, zagovaraju stvaranje internetskog repozitorija za sve digitalne političke oglase i povezane podatke. Namjera je olakšati dobivanje informacija o tome tko financira oglas i po kojoj cijeni te o podrijetlu korištenog novca. Ostale informacije koje bi trebale biti javne uključuju i to je li oglas suspendiran zbog kršenja pravila, na koje skupine pojedinaca cilja i koje kategorije osobnih podataka pritom koristi. Na raspolaganju bi trebale biti i informacije o dosegu oglasa te broju interakcija. Zastupnici žele novinarima osigurati posebno pravo na dobivanje takvih informacija. Parlament također podržava uvođenje mogućnosti naplate periodičnih kazni za ponovljeno kršenje pravila i obvezu velikih pružatelja usluga oglašavanja da u slučaju ozbiljnih i sustavnih povreda suspendiraju određene klijente na 15 dana. Komisija će moći uvesti minimalne sankcije na razini EU-a.  Donesenim tekstom jačaju se i ovlasti nacionalnih tijela, Europskom odboru za zaštitu podataka omogućuje se preuzimanje istrage o provedbi i povredi pravila. U izjavi nakon glasanja na plenarnoj sjednici, parlamentarni izvjestitelj Sandro Gozi istaknuo je da se bilježi previše neprimjerenog upletanja u demokratske procese u Europskoj uniji. „Kao zakonodavci imamo odgovornost boriti se protiv toga, ali i osigurati da rasprava ostane otvorena i slobodna. Ovaj zakon neće onemogućiti političko oglašavanje, unatoč suprotnim glasinama koje šire velike internetske platforme. Niti će on utjecati na našu slobodu izražavanja. Ove će odredbe samo ograničiti zloupotrebljavanje političkog oglašavanja“, zaključio je Gozi.