[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

Ukrajinski narod dobitnik Nagrade Saharov Europskog parlamenta za 2022.

 .
20-10-2022

Hrabrom narodu Ukrajine, koji predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo, dodijeljena je Nagrada Saharov za slobodu mišljenja za 2022.
 

 .
 .
 

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola najavila je dobitnika nagrade za 2022. u vijećnici EP-a u Strasbourgu u srijedu poslijepodne nakon odluke Konferencije predsjednika Parlamenta, koju čine predsjednica i čelnici klubova zastupnika.

„Ova je nagrada namijenjena Ukrajincima koji se bore na terenu. Onima koji su bili prisiljeni pobjeći. Onima koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Svima koji se zalažu i bore za ono u što vjeruju. Znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati, a nećemo ni mi”, poručila je Roberta Metsola.

Ničim izazvana ratna agresija Rusije na Ukrajinu skupo košta ukrajinski narod. „Ne samo da se bore kako bi zaštitili svoje domove, suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost, nego na bojištu brane i slobodu, demokraciju, vladavinu prava i europske vrijednosti od okrutnog režima koji nastoji ugroziti našu demokraciju, oslabiti i podijeliti našu Uniju”, rekli su zastupnici.

U nominaciji za nagradu ističu se napori ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i uloge pojedinaca, predstavnika inicijativa civilnog društva te državnih i javnih institucija, uključujući Državne hitne službe Ukrajine, osnivačicu medicinske jedinice Tairini anđeli Juliju Pajevsku, odvjetnicu za ljudska prava i predsjednicu organizacije Centar za građanske slobode Oleksandru Matvijčuk, Pokret građanskog otpora Žuta vrpca i gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, koji je trenutačno pod ruskom okupacijom, Ivana Fedorova.

Svečana dodjela Nagrade Saharov održat će se 14. prosinca u Strasbourgu. Više o ostalim finalistima Nagrade Saharov za 2022. pročitajte ovdje.

Kontekst

Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Nagrada je ustanovljena 1988. kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Ime je dobila u čast sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a novčani iznos koji prati nagradu je 50 tisuća eura.

Parlament je prošle godine nagradu dodijelio ruskom oporbenom političaru i antikorupcijskom aktivistu Alekseju Navaljnom.

Poveznice

Kandidati za Nagradu Saharov za 2022. 
https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/eu-affairs/20220921STO41210/nagrada-saharov-2022-nominacije

Zajednica Nagrade Saharov
https://www.europarl.europa.eu/sakharovprize/hr/the-prize/sakharov-prize-community

Besplatne fotografije, video i audio materijali: Nagrada Saharov 2022.
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/sakharov-prize-2022_24302