[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Vijesti

Zastupnici osuđuju udarac na seksualna i reproduktivna prava žena u Poljskoj i naglašavaju pravnu obvezu EU-a da ih poštuje i štiti. Parlament naglašava da se restriktivnim zakonima o pobačaju krše ljudska prava žena. Zastupnici se slažu da su neometan i pravodoban pristup uslugama reproduktivnog zdravlja te poštovanje reproduktivne autonomije i prava na odlučivanje žena ključni za zaštitu njihovih ljudskih prava i za rodnu ravnopravnost.
Pročitaj više
Parlament je duboko zabrinut zbog stanja medijskih sloboda u Europskoj uniji te osuđuje nasilje, uznemiravanje i pritiske kojima su izloženi novinari. Ističu da su sloboda, pluralizam i neovisnost medija te sigurnost novinara ključne sastavnice prava na slobodu izražavanja i na informacije te su presudni za demokratsko funkcioniranje EU-a. 
Pročitaj više
Parlament želi povećati održivost jedinstvenog tržišta promicanjem ponovne upotrebe i popravaka proizvoda te suzbijanjem praksi koje skraćuju njihov vijek trajanja. Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju Komisiju da potrošačima osigura „pravo na popravak” tako što će popravke učiniti sustavnima, isplativima i privlačnima, bilo produljenjem jamstava, ili osiguravanjem rezervnih dijelova, bilo poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i servisiranju.
Pročitaj više
Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji s Danima komunikacija organizirao je online raspravu Communicating Europe 2021. Generalni direktor Opće uprave za komunikaciju i glasnogovornik Europskog parlamenta Jaume Duch Guillot u razgovoru s članicom Uprave HURA-e, Kristinom Laco, otkrio je kako se Europski parlament prilagodio ograničavajućim okolnostima rada koje je nametnula pandemija bolesti COVID-19, te se osvrnuo na planove za budućnost.
Pročitaj više
Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji s Danima komunikacija u srijedu, 25. studenog u 16 sati organizira online raspravu Communicating Europe 2021. Generalni direktor Opće uprave za komunikaciju i glasnogovornik Europskog parlamenta Jaume Duch Guillot u razgovoru s članicom Uprave HURA-e, Kristinom Laco, otkrit će kako je Europski parlament (krizno) komunicirao u samim počecima pandemije bolesti COVID-19 te na koji su način su prilagodili svoje komunikacijske strategije novonastaloj situaciji.
Pročitaj više
Communicating Europe 2021 tema je novoga online razgovora Dana komunikacija s generalnim direktorom komunikacija Europskog parlamenta Jaumeom Duchom Guillotom i članicom Uprave HURA-e Kristinom Laco iz kojeg će gledatelji u samo trideset minuta imati priliku saznati sve o komunikacijskim strategijama Europskog parlamenta!
Pročitaj više
Europski parlament je u utorak odobrio pomoć u iznosu od 823 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a (EUSF) za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te koronakrize u nekoliko država članica.
Pročitaj više
Parlament je prihvatio novi propis koji omogućuje bolju zaštitu potrošača od kolektivne štete na domaćem ili prekograničnom tržištu. Novim pravilima uveden je usklađen model za udružne tužbe u svim državama članicama koji jamči zaštitu potrošača od kolektivne štete, kao i odgovarajuće zaštitne mjere protiv zlouporabi tužbi.
Pročitaj više
Petak, 20. studenog - Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju za medije na kojoj su zastupnici  Biljana Borzan (SDP, S&D) i Karlo Ressler (HDZ, EPP) govorili o glavnim temama predstojeće plenarne sjednice.
Pročitaj više
U jeku drugog vala pandemije koronavirusa, dvije trećine europskih građana traži veću nadležnost EU-a i izdašniji proračun Unije za prevladavanje posljedica koronakrize. Hrvatski građani i dalje smatraju kako novac prioritetno treba usmjeriti na zapošljavanje i socijalna pitanja.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak u 10:30 organizira online konferenciju za medije na kojoj će se zastupnici Biljana Borzan (SDP, S&D) i Karlo Ressler (HDZ, EPP) osvrnuti na glavne teme predstojeće plenarne sjednice. Teme su: industrijska strategija EU-a, sloboda medija i zaštita novinara, te rasprava o posljedicama koronakrize na vanjsku politiku i schengenski sustav
Pročitaj više
U ponedjeljak je Odbor za proračune odobrio paket EU pomoći od 823 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te koronakrize u nekoliko članica. Hrvatskoj je za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu odobreno ukupno 683,7 milijuna eura. Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura već je isplaćen, a ostatak slijedi.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom organizirao je raspravu na temu funkcioniranja europske kinematografije u koronakrizi tijekom koje su se svi sudionici složili da kulturni i kreativni sektor Europske unije treba dodatnu potporu za oporavak.
Pročitaj više
Europske vrijednosti moraju prevladati čak i u izvanrednim okolnostima smatraju zastupnici. Ovlasti za krizne situacije moraju biti nužne, razmjerne, vremenski ograničene i podložne demokratskom nadzoru, zabrane prosvjeda ne bi se smjele koristiti radi usvajanja kontroverznih mjera, štititi prava svih ljudi, uključujući žene, LGBTI osobe, izbjeglice i zatvorenike.
Pročitaj više
Zeleni plan: parlament želi usmjeriti ulaganje EU-a u održive aktivnosti. Žele da sve države članice budu okolišno i gospodarski konkurentnije, te da ekonomska ulaganja "ne nanose bitnu štetu". Nedostatak zelenih ulaganja nadoknadit će se kombinacijom javnih i privatnih ulaganja.
Pročitaj više