[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

HGSS primio nagradu 'Europski građanin' u Europskom parlamentu

 
14-10-2015

Hrvatska gorska služba spašavanja danas sudjeluje na zajedničkoj svečanosti svih dobitnika nagrade 'Europski građanin' koju je, u Bruxellesu, organizirao  Europski parlament. Ovom prilikom predstavniku HGSS-a, glavnom tajniku, gospodinu Darku Berljaku, priznanje 'Europski građanin' uručila je  potpredsjednica Europskog parlamenta te predsjednica žirija Sylvie Guillaume.  Prigodnu nagradu predstavnici HGSS-a već su primili na svečanosti u Hrvatskom saboru u organiziraciji Ureda zainformiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj u rujnu.

Hrvatsku gorsku službu spašavanja (HGSS) je za nagradu 'Europski građanin' nominirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D), a nominaciju je potvrdio žiri u sastavu zastupnika EP-a Davora Ive Stiera i Ivane Maletić iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke/Kršćanski demokrati (EPP), Biljane Borzan iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) te Davora Škrleca iz Kluba zastupnika Zelenih i europskog slobodnog saveza (Zeleni/EFA).

HGSS je osnovan 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i danas je prerastao u službu javnog karaktera koja o sigurnosti građana brine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Riječ je o neprofitnoj udruzi  koja okuplja oko 800 članova-volontera organiziranih u 24 stanice i koja sudjeluje i u prekograničnim spasilačkim akcijama s međunarodnim partnerima.

Pobjednici su izabrani 3. lipnja od strane Odbora za nagradu Europski građanin Europskog  parlamenta, kojim je predsjedala potpredsjednica EP-a Sylvie Guillaume (S&D, Francuska). Članovi Odbora  bili su i potpredsjednici Ildikó Gáll-Pelcz (EPP, Mađarska), Olli Rehn (ALDE, Finska), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grčka) i Ryszard Czarnecki (ECR, Poljska), bivši predsjednici Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering (EPP, Njemačka) i Enrique Barón Crespo (S&D, Španjolska), kao i uglednici  poput Hannesa Swobode (S&D, Austrija) i Josea Manuela Barrosa (EPP, Portugal). Potpredsjednica Europskog parlamenta Sylvie Guillaume (S&D, Francuska), predsjednica žirija, tom je prilikom rekla: „Nagrada 'Europski građanin' otišla je u ruke ljudima koji se bore kako bi siromašnima omogućili zdravstvenu skrb, pomoć u hrani, koji se zalažu za solidarnost, obrazovanje, borbu protiv radikalizma i zaštitu prava LGBT osoba, europskim građanima čiji je svakodnevni rad nužan za socijalnu koheziju u našim zemljama. Drago mi je što im Parlament iskazuje priznanje“.

Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu 'Europski građanin'. Nagrada je namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Valja spomenuti kako se pod navedene aktivnosti ubrajaju i djela građana koji dugoročnom prekograničnom i transnacionalnom kulturnom suradnjom doprinose jačanju europskog duha te svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Sam izbor funkcionira po jasno određenim pravilima. Pravo predlaganja kandidata imaju isključivo zastupnici Europskog parlamenta, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje, a prednost se daje projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom. Odbor za nagradu ‘Europski građanin’ nadležno je tijelo za dodjelu nagrade, a odborom predsjedava predsjednik Europskog parlamenta. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade, broj dobitnika je ograničen predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir načela geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.