[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Papa Franjo dobitnik je europske nagrade "Karlo Veliki"

 
Svečana dodjela nagrada održat će se u Vatikanu u petak, 6. svibnja u 12:00 sati. Svečanosti će prethoditi pohvalni govori predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska.
Svečana dodjela nagrada održat će se u Vatikanu u petak, 6. svibnja u 12:00 sati. Svečanosti će prethoditi pohvalni govori predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska.
02-05-2016

Svečana dodjela nagrada održat će se u Vatikanu u petak, 6. svibnja u 12:00 sati. Svečanosti će prethoditi pohvalni govori predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska. Dan ranije, tri predsjednika EU institucija sudjelovat će u panel raspravi o stanju u EU, a raspravi će prethoditi govor talijanskog premijera Mattea Renzija.

Međunarodna nagrada "Charlemagne" dodjeljuje se za izniman doprinos europskom ujedinjenju. Nazvana je po Karlu Velikom (Charlemagneu), franačkome kralju, kojeg su njegovi suvremenici iz poštovanja nazvali "Ocem Europe". Dobitnik nagrade za 2015. godinu bio je Martin Schultz, predsjednik Europskog parlamenta.

Odbor za dodjelu nagrada objavio je ime dobitnika 23. prosinca u Aachenu, Njemačkoj. Navodeći Papino obraćenje Europskom parlamentu 2014. godine, Odbor hvali Papine riječi "mira i razumijevanja" kao i "suosjećanja, tolerancije, solidarnosti i cjelovitosti stvaranja tijekom njegova pontifikata." "U vremenu u kojem mnogi Europljani traže svoju orijentaciju, Njegova svetost Papa Franjo šalje poruku ljubavi i ohrabrenja," navedeno je u objavi.

 

Program:

ČETVRTAK, 5. Svibnja

18:30, Musei Capitolini, Sala degli Orazi e Curiazi, Rome

Panel diskusija "Stanje Europske unije", u zajedničkoj organizaciji Fondacije Karlo Veliki i Instituta Europsko sveučilište iz Firence u suradnji s Europskim parlamentom.   

Uvodna riječ: Matteo Renzi, premijer Republike Italije

Sudionici rasprave: predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Vijeća EU Donald Tusk

 

PETAK, 6. svibnja

10:30, Vatikan

Privatna audijencija triju predsjednika europskih institucija s papom Franjom

12:00, Sala Regia, Vatikan

Svečana dodjela "Charlemagne" nagrade

Riječi dobrodošlice Marcela Philippa, gradonačelnika Aachena

Papi Franji nagradu dodjeljuju Marcel Philipp, gradonačelnik Aachena i Jürgen Linden, fondacija Karlo Veliki

Obraćanje triju predsjednika europskih institucija Schulza, Junckera i Tuska

Obraćanje pape Franje

 

14:10, Krovna terasa Hotela Residenza Paolo VI, Rim

Konferencija za novinare Martina Schulza, predsjednika Europskog parlamenta, Jean-Claudea Junckera, predsjednika Europske komisije, Dr. Jürgena Lindena iz fondacije "Karlo Veliki", te Marcela Philippa, gradonačelnika Aachena.

 

Medijske akreditacija

Novinari koji žele sudjelovati mogu biti akreditirani kod Delegacije EU pri Svetoj Stolici (poslati e-mail na Sylvia.FANTOLI@eeas.europa.eu). Ceremonija se može pratiti iz vatikanske sobe za novinare, dok je pristup ostalim događajima otvoren za akreditirane medije.

 

Dodatne informacije

EP Live

EbS+ (06.05.2016)

Audiovisual material for professionals