[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

#EPtalks: Zeleni plan treba biti ključna karika u planu za oporavak EU-a

 .
10-06-2020

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je virtualnu raspravu #EPtalks o povezanosti europskog plana oporavka od posljedica koronakrize i borbe protiv klimatskih promjena.

 .

#EPtalks: SEAL THE DEAL? EU RECOVERY PLAN AND CLIMATE CHANGE

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online raspravu #EPtalks na temu povezanosti europskog plana oporavka od koronakrize i borbe protiv klimatskih promjena. O provedbi zelene i digitalne tranzicije kao ključnim karikama za novu strategiju rasta raspravljali su: supredsjednica kluba zastupnika Zelenih / Europskog slobodnog saveza u Europskom parlamentu, Ska Keller (Njemačka), direktorica mreže Friends of the Earth Europe, Jagoda Munić, predstavnici udruge BIOM, Instituta za političku ekologiju, te učenici i mentori programa škola ambasadora Europskog parlamenta iz Hrvatske i Njemačke.

Zastupnica Ska Keller pozdravila je predloženi plan oporavka Unije i fond EU nove generacije, ali je i istaknula da se Zeleni zalažu za transparentno trošenje javnog novca i poštivanje uvjeta. „Ne trebamo ulagati u stara ekonomska rješenja, nego u nešto što će koristiti generacijama koje dolaze. Ne trebamo novac davati kompanijama koje posluju u poreznim oazama. Želimo vidjeti povezanost s klimatskim ciljevima. Investicije trebaju ciljano ići u transformiranje gospodarstva, u ekonomiju koja je zelenija i doprinosi smanjenju socijalnih razlika“, istaknula je Keller. Odgovarajući na pitanje o tome je li koronakriza zadala udarac europskom projektu, Keller je rekla da je odluka članica o zatvaranju granica ili o ograničenju izvoza medicinske opreme bila „katastrofalna“. No, dodala je Keller, u međuvremenu je napravljen veliki pomak, a predstavljeni plan EU oporavka važan je signal da solidarnost funkcionira.

Jagoda Munić, direktorica mreže Friends of the Earth Europe zadovoljna je što je zaštita okoliša stavljena u samo središte europske politike, ali je istaknula da treba vidjeti i prijedloge na koji se način ekološka tranzicija namjerava uskladiti s ostalim prioritetima. „Također, trebalo bi ukloniti sve dosadašnje prepreke. Kad je riječ o gospodarstvu, ne možemo se nastaviti ponašati po starom. Treba smanjiti utjecaj korporativnog lobija jer prečesto je interes velikih kompanija nadređen javnom interesu. Trgovinski ugovori koje sklapa Europa također često nisu u skladu s Pariškim sporazumom“, nabrojala je Munić. Poručila je također kako je dobro imati dugoročne ciljeve, ali da je važno i što se poduzima u kraćem razdoblju, primjerice idućih pet godina.

Snimku rasprave pogledajte na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Za Europski parlament provedba zelene i digitalne tranzicije ključne su karike za ponovno pokretanje europskoga gospodarstva i novu strategiju rasta. Zastupnici su u rezoluciji prihvaćenoj na plenarnoj sjednici u svibnju zatražili da se paket oporavka EU-a iskoristi za transformiranje gospodarstva i jačanje njegove otpornosti ulaganjima u Zeleni plan, digitalnu agendu te ostvarivanje europske suverenosti u strateškim sektorima, uz dosljednu industrijsku strategiju i uz skraćivanje i diversifikaciju opskrbnih lanaca.

Online susreti #EPtalks održavaju se svaki tjedan, a bave se različitim izazovima koje nameće koronakriza. Okupljaju učenike i profesore škola ambasadora Europskog parlamenta iz cijele Hrvatske te, ovisno o temi, eurozastupnike, stručnjake i predstavnike različitih profesija. Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se od 2016. godine, s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno više od 50 gimnazija i strukovnih škola iz Hrvatske.