[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Rezultati Eurobarometra - istraživanje javnog mnijenja bilježi rekordnu potporu Europskoj uniji unatoč Brexitu

 .
23-05-2018
 .

Novo istraživanje Europskog parlamenta, objavljeno godinu dana prije nadolazećih europskih izbora u svibnju 2019., potvrđuje stalni rast potpore građana Europskoj uniji

 .

Samo godinu dana do sljedećih europskih izbora, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izložit će rezultate najnovijeg istraživanja javnog mnijenja o Europskoj uniji. Istraživanje Eurobarometra provedeno u travnju 2018. godine na uzorku od 27 601 ispitanika iz 28 zemalja članica otkriva kako u prosjeku 60 % građana vjeruje da je članstvo u Uniji pozitivno za njihovu zemlju, a dvije trećine ispitanika smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji. To je najveći zabilježeni postotak potpore od 1983. godine.

Gotovo trećina ispitanika već zna datum sljedećih europskih izbora, a 50 % se zanima za izbore. Općenito, proces „Spitzenkandidaten” percipira se kao pozitivan razvoj za europsku demokraciju i gotovo polovica ispitanika izjašnjava se da ih taj isti proces uvelike motivira na glasanje. Gotovo tri četvrtine građana žele da taj proces odabira kandidata poprati stvarna debata o europskim temama i budućnosti Europske unije.

Upitani o specifičnim temama koje ih zaokupljaju, ispitanici u izbornoj kampanji najviše žele čuti o borbi protiv terorizma (49 %), a slijedi ju nezaposlenost mladih (48 %), imigracija (45 %) te gospodarstvo i rast (42 %). Otprilike trećina Europljana navodi borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša (35 %), dok su promicanje ljudskih prava i demokracije kao i socijalna zaštita europskih građana zastupljeni kod 32 % ispitanika.

Glavnina ispitanika i dalje je zadovoljna načinom na koji demokracija funkcionira u njihovoj zemlji (55 %) i u EU (46 %), a polovica ispitanika ne smatra pojavu novih stranaka ili političkih pokreta nastrojenih protiv establišmenta kao prijetnju demokraciji. Većina ispitanika (56 %) vjeruje da takve nove političke stranke mogu biti nositelji promjene - dok jasnih 70 % ispitanika upozorava nove stranke da „samo biti protiv nečega ne poboljšava ništa”.

Sveobuhvatno, istraživanje ukazuje na rastući interes za Europsku uniju, kao i rastuće uvjerenje da građani mogu kreirati budućnost ako glasaju na izborima sljedeće godine.

Rezultati za Hrvatsku

Gotovo polovica hrvatskih građana (49 %) neutralno misli o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, dok 36 % ispitanika smatra da da je to za zemlju dobra stvar (u odnosu na europski prosjek od 60 %). Smanjenje je to od 7 postotnih bodova u odnosu na istraživanje iz listopada prošle godine. Većina hrvatskih ispitanika (59 %) smatra da je njihov glas bitan u Europskoj uniji, no, istovremeno, njih 46 % smatra da se stvari u Uniji kreću u lošem smjeru.

Kao prioritete o kojima bi se trebalo raspravljati tijekom kampanje za nadolazeće europske izbore, građani Hrvatske izdvojili su borbu protiv nezaposlenosti mladih (68 %), gospodarstvo i rast (61 %), socijalnu zaštitu građana EU (48 %) te prava potrošača i sigurnost hrane (34 %).

Većina hrvatskih građana nove stranke i političke pokrete vidi kao nositelje stvarne promjene (72 %) i nositelje novih rješenja (68 %) te njih 58 % smatra da ti pokreti i stranke nisu opasnost za našu demokraciju.

Detaljni rezultati za Hrvatsku dostupni su u prilogu i na ovoj poveznici.

Cjelokupna studija:

http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/en/20180523PVL00117/Eurobarometer-2018-Democracy-on-the-Move

 

Napomena: Eurobarometar istraživanje Europskog parlamenta provedeno je metodom osobnog intervjua s 27 601 Europljaninom starijim od 15 godina u 28 država članica Europske unije između 11. i 20. travnja 2018. godine.

 

Facebook @europarl.hr

Twitter @EP_Zagreb

Instagram

Youtube