[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europski parlament: Tjedna najava aktivnosti od 22. do 28. lipnja 2020.

 .
22-06-2020

Tjedna najava događanja u Europskom parlamentu od 22. do 28. lipnja 2020., aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i partnera.

 .

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Četvrtak 25. lipnja, u 12:30

Predsjedanje Vijećem EU-a: Postignuća Hrvatske, očekivanja od Njemačke

Online briefing s potpredsjednicima Europskog parlamenta iz Njemačke Katarinom Barley (S&D) i Rainerom Wielandom (EPP), te hrvatskim zastupnicima Toninom Piculom (S&D) i Željanom Zovko (EPP). Registracija novinara za praćenje događaja na: EPZagreb@europarl.europa.eu

BRUXELLES- IZDVOJENO

Strategija EU-a za cjepiva protiv koronavirusa. Povjerenica Kyriakides sudjelovat će u raspravi s Odborom za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane o strategiji EU-a za cjepiva protiv bolesti COVID-19. Predlaže se zajednički pristup EU-a kako bi se ubrzao razvoj cjepiva. (ponedjeljak)

Ljudska prava / Steven Donziger. Pododbor za ljudska prava raspravljat će o zakonodavstvu o dužnoj pažnji u području zaštite ljudskih prava, a na sjednici će videovezom sudjelovati i američki odvjetnik Steven Donziger, poznat po pravnim bitkama s naftnom tvrtkom Chevron. Donziger trenutačno u kućnom pritvoru čeka početak suđenja, što je 29 laureata Nobelove nagrade osudilo kao „sudsko uznemiravanje” od strane tvrtke Chevron. (ponedjeljak)

VFO / Dugoročni proračun i proračun za oporavak EU-a. Predsjednik EP-a Sassoli i čelnici klubova zastupnika (Konferencija predsjednika) sastat će se s predsjednicom Komisije, von der Leyen, kako bi raspravljali o predstojećim pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru EU-a (VFO). Nakon tog sastanka, kontaktna skupina Parlamenta za VFO i vlastita sredstva održat će konzultacije o daljnjim koracima. (utorak)

Terorizam u 2020. Manuel Navarrete, šef Europolova Europskog centra za borbu protiv terorizma, predstavit će izvješće o stanju i trendovima u pogledu terorizma u EU-u 2020. (TE-SAT) i raspravljati s Odborom za građanske slobode. Izvješće sadrži podatke o terorizmu u EU-u i u njemu se utvrđuju kretanja u kriminalu. (utorak)

Smjernice EU-a za zapošljavanje. Odbor za zapošljavanje će od Komisije zatražiti da ažurira EU smjernice za zapošljavanje, zbog odgovora na koronakrizu, u rezoluciji koja će također uključiti i preporuke zastupnika kako povećati potražnju za radnom snagom, olakšati zapošljavanje i promicati jednake mogućnosti. (utorak)

Potpora sirijskim izbjeglicama. Odbor za proračune glasat će o mobilizaciji iznosa od 100 milijuna eura pomoći EU-a za podršku izbjeglicama i domaćinskim zajednicama u Jordanu i Libanonu te o 485 milijuna eura za nastavak hitne humanitarne potpore izbjeglicama u Turskoj. (srijeda)


COVID-19 / Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, raspravljat će s Odborom za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane o trenutačnoj pandemiji. To će biti prvo njegovo obraćanje u Europskom parlamentu u ovom sazivu. (četvrtak)


Strategija održivosti za kemikalije.
Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane glasat će o rezoluciji kojom se poziva na donošenje strategije održivosti za kemikalije kojom bi se učinkovito osigurala visoka razina zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, te na najmanju moguću mjeru smanjila izloženost opasnim kemikalijama. (četvrtak)


Kalendar predsjednika.
Predsjednik EP-a, David Sassoli, u utorak će se sastati s Lucom Jahierom, predsjednikom Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora.

Sjednice odbora možete pratiti na internetskim stranicama Europskog parlamenta, u multimedijskoj rubrici.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će u ponedjeljak na sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET) na kojem će se raspravljati o trenutnoj situaciji u Albaniji te glasati o nekoliko izvješća i mišljenja. Također u ponedjeljak sudjelovat će i na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) na kojem će biti održana rasprava s povjerenicom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Stellom Kyriakides, o strategiji EU-a za cjepivo protiv bolesti COVID-19. Zastupnica će u srijedu sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI, na kojem će biti održana razmjena mišljenja s povjerenikom Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo, Virginijusom Sinkevičiusom o biološkoj raznolikosti i kružnoj ekonomiji te u četvrtak na sastanku odbora ENVI.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (NEZAVISNI)   

Zastupnik će u utorak 23. lipnja na sjednici Odbora za pravna pitanja sudjelovati u raspravi o etičkim aspektima u vezi s umjetnom inteligencijom, robotikom i srodnim tehnologijama te razmjeni mišljenja s potpredsjednicom Europske komisije, Margrethe Vestager.  Na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u srijedu 24. lipnja raspravljat će o izvješću o stanju u borbi protiv terorizma i s tim povezanim trendovima u Europskoj uniji s voditeljem Europskoga centra za protuterorizam u okviru EUROPOL-a, Manuelom Navarreteom.  Istoga će dana na sjednici Odbora za proračun sudjelovati u razmjeni mišljenja s potpredsjednikom Europske komisije Johannesom Hahnom o nacrtu proračuna Europske komisije za 2021. godinu. U četvrtak 25. lipnja održat će sastanak s predstavnicima Europskoga projekta za demokraciju.

TONINO PICULA (SDP – S&D)  

22.6. Sudjelovanje u raspravi Odbora za vanjske poslove o situaciji u Albaniji te u raspravi Odbora za poljoprivredu s povjerenikom za okoliš, oceane i ribarstvo Sinkevičiusom o EU strategiji za bioraznolikost;

24.6. Sudjelovanje na sastanku S&D parlamentarnog kluba; neformalni sastanak EP delegacije za Srbiju i rasprava s veleposlanikom EU-a u Srbiji Semom Fabrizijem i veleposlanicom Srbije pri EU-u Anom Hrustanović oko aktualne situacije u Srbiji i ishoda parlamentarnih izbora; sudjelovanje na radnom sastanku članova Odbora za poljoprivredu;

25.6. Videokonferencija o rezultatima hrvatskog predsjedanja i očekivanjima od njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a, u organizaciji ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu; razmjena stajališta Pododbora za sigurnost i obranu s povjerenikom za unutarnje tržište, Bretonom, o umjetnoj inteligenciji.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U četvrtak 25. lipnja, zastupnik doc. dr. sc. Sokol će, u funkciji potpredsjednika skupine, aktivno sudjelovati na događaju ponovnog pokretanja interesne skupine zastupnika u Europskom parlamentu o pravednom pristupu zdravstvenoj zaštiti pod nazivom „More Health in Europe or More Europe in Health?“. U petak 26. lipnja, zastupnik će biti govornik na konferenciji u Zagrebu na temu „Klima i čista voda“. Riječ je o konferenciji koja je trebala biti održana u ožujku na Svjetski dan voda, ali je odgođena zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Uz navedeno, zastupnik Sokol će ovaj tjedan nastaviti intenzivno raditi na amandmanima nacrta „Izvješća o jačanju jedinstvenog tržišta: budućnost slobode pružanja usluga“.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)  

Zastupnica Zovko sudjelovat će na sjednici Odbora za vanjske poslove tijekom koje će biti usvojena njezina Izvješća o sigurnosnoj suradnji EU i Afrike na području Sahela te o Mišljenju o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a. Zovko je ispred EPP-a pregovarala na oba izvješća te će ona biti izglasana na plenarnoj sjednici u rujnu. Također će sudjelovati u radu Pododbora za sigurnost i obranu i izaslanstva EP-a u EuroLat skupštini, dok će na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje kao izvjestiteljica iz sjene predstaviti položaj grupe o amandmanima na Izvješće o mjerama za „Zeleni” Erasmus+, Kreativnu Europu i Fond solidarnosti. Zastupnica će sudjelovati na videokonferenciji s potpredsjednicima EP-a Wieland i Barley na temu rezultata hrvatskog predsjedanja i očekivanja od nadolazećeg njemačkog predsjedanja.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.