[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europski parlament: Tjedna najava aktivnosti od 29. lipnja do 5. srpnja 2020.

 .
29-06-2020

Tjedna najava događanja u Europskom parlamentu od 29. lipnja do 5. srpnja 2020., aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i partnera.

 .

BRUXELLES- IZDVOJENO

Mehanizam za praćenje temeljnih vrijednosti EU-a. Odbor za građanske slobode raspravljat će o najnovijim informacijama o uspostavi mehanizma EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava, kojim bi se redovito ocjenjivala situacija u svim državama članicama. U raspravi će sudjelovati i Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe; Rik Daems, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe; Filippo Donati, predsjednik Europske mreže sudbenih vijeća te Jonas Grimheden, voditelj programa Agencije Europske unije za temeljna prava. (ponedjeljak)

Pristup EU-a skladištenju energije. Kao dio napora za postizanje ugljično neutralnoga gospodarstva EU-a do 2050. godine, Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasat će o prijedlozima za povećanje kapaciteta skladištenja energije i jamčenja sigurnosti opskrbe energijom, sa sve većim udjelom obnovljivih izvora energije u europskoj kombinaciji energetskih izvora.  (ponedjeljak)


Strategija održivosti za kemikalije.
Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane usvojit će rezoluciju kojom se poziva donošenje strategije održivosti za kemikalije kojom bi se učinkovito osigurala visoka razina zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, čime bi se na najmanju moguću mjeru smanjila izloženost opasnim kemikalijama. Nakon ljeta, Komisija bi trebala predstaviti strategiju održivosti za kemikalije. (ponedjeljak)

Imenovanje izvršnog direktora Europskog nadzornog tijela za bankarstvo. Zastupnici iz Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku saslušat će Francois-Louisa Michauda, kandidata za izvršnog direktora Europskog nadzornog tijela za bankarstvo, a nakon toga i glasati o njegovom imenovanju. U siječnju ove godine zastupnici su odbili imenovanje Gerryja Crossa na istu poziciju. (saslušanje u ponedjeljak; glasanje u četvrtak)

VFO / Dugoročni proračun i proračun za oporavak EU-a. Kontaktna skupina Europskog parlamenta za višegodišnji financijski okvir (VFO) i vlastita sredstva, koju vodi predsjednik Sassoli, održat će sastanak na temu pregovaračke strategije i ključnih uvjeta za VFO 2021. - 2027.  te za europski instrument oporavka. Johan Van Overtveldt, predsjednik parlamentarnog Odbora za proračune, održat će oko 11:30 konferenciju za medije. (utorak)

Florence Parly, ministrica obrane Francuske. Pododbor za sigurnost i obranu sastat će se s francuskom ministricom obrane kako bi se napravila sveobuhvatna procjena obrambenih i sigurnosnih izazova s kojima se suočava Europa. (četvrtak)


Pripreme za plenarnu sjednicu.
Klubovi zastupnika će raspravljati o temama na dnevnom redu plenarne sjednice koja će se održati u Bruxellesu od 8. do 10. srpnja. Očekuje se rasprava sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel o programu predstojećeg njemačkog predsjedništva Vijećem kao i sa Charlesom Michelom, predsjednikom Vijeća EU-a, o ishodu europskog sastanka na vrhu fokusiranog o VFO-u, održanom 19. lipnja. Zastupnici će također raspravljati o predstojećim glasanjima o paketu za mobilnost i sektorskim mjerama protiv bolesti COVID-19 te pripremati svoje doprinose raspravama o budućoj strategiji EU-a za zdravlje, o borbi protiv pranja novca, aktivnostima EIB-a, energetskim mrežama EU-a i skladištenju energije te o Izvješću o ljudskim pravima za 2019. godinu.


Kalendar predsjednika.
Predsjednik EP-a, David Sassoli, predsjedat će u utorak sastankom kontaktne skupine Parlamenta za VFO i vlastita sredstva; održat će videosastanak s Michaelom Rothom, njemačkim državnim ministrom za europske poslove iz Saveznog ministarstva vanjskih poslova te telefonski razgovarati s Yarivom Levinom, predsjednikom izraelskog parlamenta Knesseta. Predsjednik će u srijedu održati videosastanak s Robertom Visentinijem, predsjednikom Europske konfederacije sindikata.

Sjednice odbora možete pratiti na internetskim stranicama Europskog parlamenta, u multimedijskoj rubrici.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)  

Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak će sudjelovati na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U utorak će prisustvovati sastanku predsjedništva kluba zastupnika EPP-a te voditelja nacionalnih delegacija, a u srijedu sastanku kluba zastupnika EPP-a i pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI. Tijekom tjedna će sudjelovati na pripremnim sastancima radnih skupina Europske pučke stranke za nadolazeću plenarnu sjednicu. Zastupnica će u petak sudjelovati na 3. forumu ICT društva o Novim medijima i novoj društvenoj realnosti.

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Zastupnica Jerković će u ponedjeljak 29. lipnja, sudjelovati u radu ENVI odbora. Na odboru će se glasati o nacrtu mišljenja o maksimiziranju energetske učinkovitosti zgrada na kojemu je radila kao izvjestiteljica ispred kluba socijaldemokrata u Europskom parlamentu. Istoga dana će u sklopu ITRE odbora sudjelovati u razmjeni mišljenja na temu utjecaja Plana oporavka za Europu na obrambenu i svemirsku politiku Unije s Timom Pesonenom, generalnim direktorom DG DEFIS-a. U srijedu 1. srpnja, zastupnica će sudjelovati u radu S&D parlamentarnog kluba zastupnika. U četvrtak 2. srpnja, zastupnica Jerković će sudjelovati kao panelistica na webinaru "The Future of Digital Healthcare: How Connectivity Can Make Healthcare More Resilient".

MISLAV KOLAKUŠIĆ (NEZAVISNI)   

Zastupnik će u ponedjeljak 29. lipnja na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove raspravljati o uspostavi mehanizama Europske unije za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava na kojoj će sudjelovati i potpredsjednik Europske komisije Didier Reynders.

U utorak 30. lipnja sastat će se s katalonskim zastupnicima u Europskome parlamentu Carlesom Puigdemontom I Casamajóm, Antonijem Comínom I Oliveresom te Clarom Ponsatí Obiols kako bi razmotrili mogućnost suradnje u pitanjima od zajedničkoga interesa. Istoga će se dana sastati i s nizozemskom nezavisnom zastupnicom Dorien Rookmarker. U četvrtak 2. srpnja na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove raspravljat će o umjetnoj inteligenciji u kaznenome zakonodavstvu te njezinoj primjeni u kaznenim predmetima.

TONINO PICULA (SDP – S&D)  

29.6. Otvaranje 4. Konferencije za održivi razvoj, energetiku, vodu i okoliš za jugoistočnu Europu (SDEWES Sarajevo).

1.7. Sudjelovanje na sastanku  kluba zastupnika Socijalista i demokrata; S&D radnoj skupini Odbora za regionalni razvoj na temu Fonda za pravednu tranziciju te na S&D radnoj skupini  Pododbora za sigurnost i obranu. Sudjelovanje na sastanku upravnog vijeća Europske zaklade za demokraciju.

2.7. Sudjelovanje na S&D radnoj skupini Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj s potpredsjednikom Komisije Fransom Timmermansom na temu EU strategije 'Od polja do stola'.

3.7. Vođenje S&D radne skupine Odbora za vanjske poslove u funkciji koordinatora.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U ponedjeljak zastupnik doc. dr. sc. Sokol aktivno će sudjelovati na izvanrednoj sjednici odbora IMCO. U utorak, zastupnik će dati doprinos na radnoj skupini Economy and Environment, a zatim će prisustvovati na radnoj skupini Budget and Structural Policies. Naposljetku, zastupnik će biti govornik na konferenciji Real World Data: Transforming the Future of European Health? na temu „New normal - How will COVID-19 reshape Europe’s health systems and policy?“. U srijedu zastupnik će sudjelovati na sastanku zastupnika EPP-a te će održati izlaganje povodom promocije dokumenta „The Value and Pricing of Innovative Medicines“ European Patients’ Foruma. U četvrtak zastupnik će biti govornik na konferenciji Data4Oncology MeetUp u Zagrebu, gdje će sudjelovati na panelu „Utjecaj virusa COVID-19 na onkološke pacijente“.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Zastupnica Zovko će u srijedu sudjelovati kao članica na sastanku odbora guvernera Europske zaklade za demokraciju (European endowment for democracy). Tijekom tjedna sudjelovat će na pripremnom sastanku Odbora za vanjske poslove, sjednici Pododbora za sigurnost i obranu gdje će se održati razmjena mišljenja s francuskom ministricom obrane, Florence Parly, te na radnoj skupini Odbora za vanjske poslove za Istočno partnerstvo. Nadalje, sudjelovat će na radnoj skupini EPP-a za vanjske politike gdje će raspravljati o recentnim vanjskopolitičkim događajima dok će na sastanku grupe s kolegama pučanima dogovarati položaj grupe ususret srpanjskoj plenarnoj sjednici.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

 

U FOKUSU

Njemačka preuzima predsjedanje Vijećem EU-a

Od 1. srpnja Njemačka će od Hrvatske preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a koje će voditi pod motom Zajedno za europski oporavak.  Prema najavi vlade u Berlinu, u  idućih šest mjeseci u fokusu će biti: prevladavanje posljedica pandemije te gospodarski oporavak, dogovor o novom dugoročnom proračunu Europske unije, pregovori o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom, te prioriteti poput klimatskih promjena, digitalizacije i uloge Europe na globalnoj pozornici. Njemačka je dio novog predsjedničkog trija u kojem su još i Portugal i Slovenija. Predsjednički trio uveden je sporazumom iz Lisabona kako bi se osigurao kontinuitet rada u Vijeću EU-a. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe. Njemačkoj je ovo 13. rotirajuće predsjedništvo.