[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europski parlament: Tjedna najava aktivnosti od 15. do 21. lipnja 2020.

 .
15-06-2020

Tjedna najava događanja u Europskom parlamentu od 15. do 21. lipnja 2020., aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i partnera.

 .

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Utorak 16. lipnja u 10 sati

GOSPODARSKI OPORAVAK I KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira videokonferenciju sa zastupnicima Toninom Piculom (SDP-S&D), Karlom Resslerom (HDZ-EPP) i Ružom Tomašić (HKS-EKR) koji će - uoči plenarne sjednice u Bruxellesu - govoriti o gospodarskom oporavku EU-a, funkcioniranju schengenskog područja te ostalim temama na dnevnom redu zasjedanja.

Četvrtak 18. lipnja u 16 sati

#EPtalks: COMMUNICATING EUROPE 2020 – VERSION 2.0

Online rasprava o iskustvu i praksi komuniciranja Europe te podizanju interesa javnosti za europska pitanja. Govore Stephen Clark (direktor ureda za vezu Europskog parlamenta), Ana Tkalac Verčić (predsjednica Upravnog odbora HUOJ-a i Kristina Laco (članica Upravnog odbra HUOJ-a).

BRUXELLES- IZDVOJENO (PLENARNA SJEDNICA)

Budući odnosi EU-a i UK-a. U ponedjeljak poslijepodne predsjednik Parlamenta, David Sassoli, sudjelovat će na konferenciji o pregovorima o budućim odnosima s Londonom, zajedno s čelnicom Komisije Ursulom von der Leyen, šefom Europskoga vijeća Charlesom Michelom, te britanskim premijerom Borisom Johnsonom. U srijedu, o tijeku pregovora o budućem partnerstvu EU-a i UK-a raspravljat će zastupnici na plenarnoj sjednici, a u četvrtak se očekuje i glasanje o rezoluciji na tu temu.

Prosvjedi protiv rasizma / George Floyd. Zastupnici će plenarnu sjednicu započeti raspravom o borbi protiv rasizma i diskriminacije, te prosvjedima koji su se raširili po cijelom svijetu nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. (rasprava u srijedu, rezolucija u petak)

Summit / Plan oporavka EU-a. Uoči sastanka na vrhu šefova država EU-a i vlada 19. lipnja, zastupnici će iznijeti svoje stajalište o budućem financiranju i gospodarskom oporavku EU-a u kontekstu krize COVID-19. (srijeda)

Konferencija o budućnosti Europe. Zastupnici će glasati o rezoluciji koja poziva na pokretanje procesa Konferencije o budućnosti Europe odmah nakon ljetne stanke. Parlament želi da Konferencija započne što prije i da se u obzir uzmu izazovi koji su izašli na vidjelo zbog pandemije COVID-19. (rasprava u srijedu, rezolucija u četvrtak)

Nadzor schengenskih granica. Zastupnici će raspravljati o postupku uklanjanja graničnih kontrola i ograničenja te zatražiti žurni povratak slobode kretanja unutar Schengena. (rasprava srijeda, rezolucija u petak)

Dezinformacije / Temeljna prava. Zastupnici će razmotriti učinke uvođenja izvanrednih mjera zbog koronakrize na temeljna prava u EU-u, kao i posljedice kampanja dezinformiranja stranih aktera kojima se nastoji iskoristiti neizvjesnost u društvu i strahovi građana. (četvrtak)

Strateške industrije.  Rasprava o planovima za zaštitu europskih industrija oslabljenih krizom COVID-19 od preuzimanja stranaca. (srijeda)

Zeleno financiranje. Očekuje se da će Parlament u četvrtak odobriti nova pravila kojima će se utvrditi je li gospodarska djelatnost održiva po okoliš. Uspostava zelenih kriterija za ulagače ključna je za povećanje javnog i privatnog financiranja kako bi EU do 2050. postao ugljično neutralan. (četvrtak)

Kalendar predsjednika. U ponedjeljak, predsjednik Sassoli sudjelovat će na konferenciji o odnosima EU-a i UK-a. U utorak ujutro sastat će se s predstavnicima kontaktne skupine za višegodišnji financijski okvir. U petak u 10 sati obratit će se šefovima država EU-a i vlada, na sastanku na vrhu EU-a, nakon čega će održati konferenciju za medije.

Briefing za medije. Uoči plenarne sjednice, u utorak u 17 sati Služba za medije EP-a održat će briefing (Parlament u Bruxellesu i skype).

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak bit će nazočna u Bruxellesu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. U utorak će sudjelovati na sastanku odbora ENVI te na sastanku predsjedništva kluba zastupnika EPP-a i voditelja nacionalnih delegacija. U srijedu će nazočiti sastanku kluba zastupnika EPP-a, na kojem će biti održane pripreme za plenarnu sjednicu koja će službeno započeti poslijepodne te će trajati do petka poslijepodne. Zastupnica će na plenarnoj sjednici sudjelovati u raspravama o Konferenciji o budućnosti Europe, turizmu i prometu u 2020. godini i šire, kao i u raspravi o rješavanju problema dezinformacija u pogledu virusa COVID-19 i utjecaja na slobodu izražavanja. U četvrtak će sudjelovati na sastanku radne skupine EPP-a za digitalne komunikacije.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (NEZAVISNI)   

Zastupnik će u ponedjeljak 15. lipnja na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove sudjelovati u raspravi o slobodi medija, govoru mržnje i dezinformacijama te u razmjeni mišljenja s potpredsjednicom Europske komisije Věrom Jourovom. Na sjednici Odbora za pravna pitanja u utorak 16. lipnja raspravljat će o umjetnoj inteligenciji u kaznenome zakonu, njezinoj primjeni u kaznenim pitanjima unutar policijskih i pravosudnih tijela te tumačenju i primjeni međunarodnoga prava u području civilne i vojne primjene umjetne inteligencije i državnih ovlasti izvan okvira kaznenoga pravosuđa. U utorak 16. lipnja razgovarat će s predsjednikom Kongresnoga instituta iz Sjedinjenih Američkih Država, Markom Strandom, a od srijede 17. lipnja do petka 19. lipnja sudjelovat će na plenarnome zasjedanju.

TONINO PICULA (SDP – S&D)  

16.6. Sudjelovanje na konferenciji za medije o najavi plenarnog zasjedanja u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu; sudjelovanje na međuinstitucionalnom seminaru pripravnika institucija EU-a o vanjskoj politici i predavanje te rasprava na temu vanjske politike Unije i zapadnog Balkana.

17.-19.6. Plenarna sjednica u Bruxellesu: predstavljanje Preporuka Parlamenta za zapadni Balkan Vijeću, Komisiji i visokom predstavniku, u funkciji izvjestitelja; sudjelovanje u raspravama o prosvjedima protiv rasizma nakon ubojstva Georgea Floyda, novoj EU komunikaciji protiv širenja dezinformacija, utjecaju pandemije COVID-19 na vanjsku politiku, Brexitu te Schengenu; rad na rezoluciji o prosvjedima protiv rasizma nakon ubojstva Georgea Floyda, u funkciji stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)

Zastupnik Ressler sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

17. lipnja, zastupnik doc. dr. sc. Sokol aktivno će sudjelovati na sastanku skupine EPP-a, gdje će se, među ostalim, raspravljati o  revidiranom prijedlogu višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021.-2027. te o Konferenciji o budućnosti Europe. Uz to, zastupnik će od srijede 17. lipnja, do petka 19. lipnja sudjelovati na plenarnoj sjednici. Neke od tema koje će biti raspravljene na plenarnoj sjednici su: stanje u schengenskom području uslijed pandemije COVID-19, mjere pomoći turizmu i prometu te Konferencija o budućnosti Europe. Uz navedeno, zastupnik Sokol će ovaj tjedan intenzivno raditi na nacrtu Izvješća o jačanju jedinstvenog tržišta: budućnost slobode pružanja usluga.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)  

Zastupnica Zovko sudjelovat će iz Bruxellesa na lipanjskoj izvanrednoj plenarnoj sjednici tijekom koje će naglasak biti na raspravi o dugoročnom proračunu i oporavku EU-a, ocjeni pregovora o budućim odnosima EU-a i UK-a te na izglasavanju preporuka EP-a za zapadni Balkana. Na pripremnom sastanku odbora AFET predstavit će kao izvjestiteljica u sjeni ispred EPP-a kompromisne amandmane na izvješće o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike na području Sahela te će nastaviti pregovore kao izvjestiteljica u sjeni EPP-a za mišljenje o izvješću o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a. Pored toga, razmijenit će mišljenja s Povjerenicom Mariyom Gabriel tijekom sjednice odbora CULT te će sudjelovati na sastanku EPP-a tijekom kojeg će s kolegama pučanima dogovarati stajališta o temama ususret plenarnoj sjednici.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.