[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europski parlament počeo s radom u novom sazivu

 .
02-07-2019

Deveti saziv Europskog parlamenta, otkako su 1979. održani prvi izravni izbori, započinje danas s radom
• u Parlamentu zastupnici iz 190 političkih stranaka iz 28 zemalja
• 61 % novih zastupnika
• 60 % muškaraca, 40 % žena

 .

Deveti saziv Europskog parlamenta službeno je ustanovljen u Strasbourgu danas u 10.00 sati.
Predsjednik Europskog parlamenta birat će se sutra ujutro u 9.00 sati. Rok koji klubovi zastupnika ili 1/20 zastupnika imaju za predaju kandidatura istječe večeras u 22.00 sata. Osmero zastupnika, o kojima je odlučeno ždrijebom, imenovano je za nadgledanje glasanja.

Nakon izravnih izbora održanih u 28 zemalja od 23. do 26. svibnja, na koje je izašlo 51 % glasača, novi Europski parlament službeno je konstituiran u Strasbourgu. U Parlament je ušlo više novih zastupnika nego ikad prije (61 %), a zastupljenost žena (40 %) veća je nego u sazivu iz 2014. godine (37%).

Najmlađa zastupnica je Kira Marie Peter-Hansen iz Danske (21), a najstariji zastupnik je Silvio Berlusconi iz Italije (82).
U novom Parlamentu bit će sedam klubova zastupnika - jedan manje nego u prethodnome sazivu. Svi zastupnici koji se nisu pridružili nekom klubu zastupnika smatraju se neovisnima, ali mogu se u svakom trenutku odlučiti pridružiti nekom od klubova. U skladu s Poslovnikom Europskog parlamenta od 2009., za ustanovljavanje kluba zastupnika potrebno je okupiti 25 parlamentaraca iz najmanje sedam zemalja članica.

Više informacija:

Konačni rezultati izbora za Europski parlament, pregled po državama članicama i klubovima zastupnika
https://izborni-rezultati.eu/

Popis zastupnika po klubovima zastupnika i nacionalnosti
http://www.europarl.europa.eu/meps/hr/search/table