[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Glavne teme predstojeće plenarne sjednice: Digitalne usluge i zaštita potrošača te reforma zajedničke poljoprivredne politike

16-10-2020

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju za medije na kojoj su zastupnice Sunčana Glavak (HDZ, EPP) i Ruža Tomašić (HKS, EKR) govorile o  planovima za održiviju, otporniju i fleksibilniju poljoprivrednu politiku EU-a o kojima će se raspravljati i glasati na predstojećoj plenarnoj sjednici.

Petak, 16. listopada - Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju za medije na kojoj su zastupnice Sunčana Glavak (HDZ, EPP) i Ruža Tomašić (HKS, EKR) govorile o  planovima za održiviju, otporniju i fleksibilniju poljoprivrednu politiku EU-a o kojima će se raspravljati i glasati na predstojećoj plenarnoj sjednici. Njihov malteški kolega Alex Agius Saliba (S&D) osvrnuo se pak na drugu veliku temu dnevnoga reda plenarnog zasjedanja: Propis o digitalnim uslugama i postavljanju temelja za veća prava potrošača na internetu.

Sunčana Glavak (HDZ, EPP) istaknula je kako će zastupnici raspravljati i izjašnjavati se o tri izvješća iz područja poljoprivredne politike EU-a: strateškim planovima koje izrađuju države članice, financiranju i upravljanju, te zajedničkoj organizaciji tržišta. „Želimo zaštititi ruralna područja, milijune OPG-ova koji održavaju na životu ruralne zajednice i osiguravaju radna mjesta. Tu se posebno referiramo na mlade za koje želimo da ostanu u ruralnim područjima. Jednako tako, želimo zadržati što veću proizvodnju visokokvalitetne hrane te stvarati održiviju poljoprivredu“, rekla je Glavak. Smatra da na razini EU-a ne treba ići na inflaciju zabrana i regulative, već na stvaranje poticajnog okruženja. „Borit ćemo se  za što manje birokracije za poljoprivrednike“, poručila je Glavak. Podsjetila je da se 16. listopada obilježava Svjetski dan hrane te da  je i  u tom kontekstu važno dati potporu poljoprivrednicima, ali i svim radnicima u prehrambenom sustavu. Upozorila je međutim i na zabrinjavajuće podatke prema kojima se na godišnjoj razini u EU-u baci čak 88 milijuna tona hrane, odnosno 173 kilograma po osobi.

Ruža Tomašić (HKS, EKR) je rekla kako je nedovoljna generacijska obnova jedan od najvećih izazova s kojima se suočava sektor poljoprivrede u EU-u te da se broj poljoprivrednika u Uniji stalno smanjuje. Smatra da treba poticati tehnološke inovacije koje mogu biti pokretač promjena na tržištima rada u poljoprivredi. Podsjetila je da je bila izvjestiteljica u sjeni u prošlom sazivu EP-a za izvješće o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda za koje se sada – u nešto izmijenjenom obliku – traži potpora većine na plenarnoj sjednici. Zajednička organizacija tržišta poljoprivrednih proizvoda – među ostalim - obuhvaća pitanje javnih intervencija i potpora za privatno skladištenje, izvanredne mjere u slučaju tržišnih poremećaja, izvozne subvencije i tržišne standarde. „Meni je najvažnije bilo da se uspostave mjere u slučaju poremećaja tržišta. Dakle, potrebno je omogućiti brzu provedbu mjera koje su prilagođene za svaku posebnu situaciju, sektor, sezonu te imaju vrijeme trajanja. Kao na primjer sada s koronakrizom.“

Alex Agius Salliba (S&D, Malta) istaknuo je da prijedlog o boljem funkcioniranju zajedničkog tržišta i zaštiti potrošača na internetu – o kojem će se idući tjedan izjašnjavati svi zastupnici - obuhvaća preporuke o privatnosti, transparentnosti, sigurnosti proizvoda te učinkovitoj primjeni novih pravila. Rekao je kako je postojeća zakonska regulativa zastarjela budući da se donosila prije dva desetljeća, u doba kada su neki od današnjih internetskih divova bili tek u povojima, a mnogi nisu niti postojali. „Digitalne platforme danas su ključne za poslovanje i svakodnevicu i stoga trebamo nova suvremena pravila“, zaključio je Agius Saliba. Dodao je kako je temeljno načelo koje se predlaže da prava potrošača na internetu budu izjednačena s onima koja imaju kada kupuju u običnim trgovinama, odnosno poštivanje principa „što je nezakonito izvan interneta, nezakonito je i na internetu“.  Izdvojio je i činjenicu da bi nova pravila trebala biti obvezujuća i za kompanije sa sjedištem izvan Europske unije koje posluju na europskom tržištu. „Na taj način EU želi postati predvodnik u postavljanju visokih standarda u digitalnom poslovanju i uzor i za ostatak svijeta“, rekao je.

Uz digitalne usluge i zaštitu potrošača, te zajedničku poljoprivrednu politiku, na dnevnom redu plenarne sjednice od 19. do 23. listopada je i program rada Komisije za 2021. godinu, niz vanjskopolitičkih tema, te pitanje viznog reciprociteta sa Sjedinjenim Državama, zbog činjenice da za četiri EU članice – među kojima je i Hrvatska – još uvijek nije liberaliziran režim.  Zbog epidemiološke situacije, plenarna sjednica održat će se na daljinu.

 

Snimku online konferencije pogledajte na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.