[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Hana iz Bjelovara osnovala je Facebook grupu za aktiviste kampanje: Uključite se i budite dio nas koji vjeruju u bolju budućnost!

 .
06-03-2019
 .

Institucionalna kampanja www.ovajputglasam.eu potiče veliki broj mladih aktivista i građana EU, pa tako i Hrvatske da se angažiraju za predstojeće izbore za Europski parlament 26. svibnja 2019. Riječ je o nepolitičkoj i nepristranoj kampanji kojom Europski parlament motivira građane da izađu na izbore. Službena stranica kampanje www.ovajputglasam.eu broji gotovo 150 000 registriranih korisnika diljem EU-a i 8000 u Hrvatskoj. Stoga vas pozivamo da se uključite i postanete dio nas koji vjeruje u mogućnost utjecaja na smjer Europske unije u idućem mandatu.

 .
 .

Ovoga tjedna predstavljamo aktivisticu Hanu Kuharski (@hanakuharski). Hana ima 20 godina i po zanimanju je komercijalistica. Članica je Savjeta mladih grada Bjelovara, zamjenica predsjednika županijskog Savjeta mladih Bjelovarsko-bilogorske županije te članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Interes za Europsku uniju dogodio se posjetom Europskom parlamentu u Bruxellesu kao i na sudjelovanju na Erasmus+ programu. Hana je sigurna i posvećena vrijednostima Europske unije i stoga svoj aktivistički smjer maksimalno posvećuje kampanji „Ovaj put glasam“, jer je svjesna da svojim glasom i aktivizmom može promijeniti budućnost Europske unije. Zbog mnogih obaveza u kampanju se uključila preko društvenih mreža, ponajviše Instagrama i Facebooka.

 .
 .

1. Zašto si odlučila napraviti Facebook grupu za aktiviste?

Grupu sam osnovala jer sam željela da jednostavnije komuniciramo, da budemo na okupu te zato što je više osoba kreativnije od jedne. Aktivisti tako imaju jedno mjesto na kojem mogu brzo stupiti u kontakt s drugim aktivistima bez obzira gdje žive. S obzira na to da aktivisti dolaze iz cijele zemlje bila nam je potrebna jedna zajednička grupa radi izmjene ideja i lakšeg provođenja kampanje.

2. Kako motivirati aktiviste, ali i mlade općenito da se uključe i promoviraju važnost izlaska na izbore?

Trenutno u Facebook grupi organiziramo druženje aktivista. Bitno je da se upoznamo kako bi znali još bolje raditi jedni s drugima. Mladima je najlakše prezentirati rad kroz zabavu koja im je zasigurno bliža nego postrojavanje te podjela zadataka. Primjerice, predložila sam gledanje filmova na temu Europe, jednostavno i neformalno druženje. Mladi polako, ali sigurno, shvaćaju važnost ove kampanje te samih izbora te sukladno tome djeluju. Uvjerena sam da će s približavanjem izbora za Europski parlament porasti i razina aktivizma i svijesti o važnosti tih izbora.

3. Otkud crpiš energiju i motivaciju za aktivizam u kampanji i šta poručuješ svima onima koji još uvijek nisu dio kampanje?

Ne crpim energiju, dobivam je od rada i druženja s mladim ljudima. Kroz zabavu radimo nešto korisno i zabavno, učimo vršnjake (a i starije) koliko nam je EU na usluzi i koliko nam olakšava život i kako mi mladi ljudi možemo kreirati i oblikovati politiku samo sa svojim glasom i dobrom voljom. Zaista, i nekoliko minuta tjedno je dovoljno jer svi imamo druge obaveze. Ja sam aktivna na Facebooku i Instagramu. Pozivam sve da se uključe u kampanju, jer se vodim sloganom „Kad svi glasaju, svi pobjeđuju” i tako možemo promijeniti budućnost Europske unije. Stoga iskoristite svoju moć i birajte tko će predstavljati vaš glas u Europi.

 .

Hvala ti, Hana! Puno sreće i nadamo se da ćeš i dalje ostati aktivna u kampanji #ovajputglasam!

Povežite se se aktivnostima Europskog parlamenta i komunicirajte s nama! U kampanju se možete uključiti odmah!

Besplatna registracija na platformi www.ovajputglasam.eu, među ostalim, omogućuje:

• Redovito primanje informacija o temama koje sami odaberete, a o kojima se odlučuje i na razini Europske unije (primjerice: zaštita okoliša, mobilnost, kvaliteta hrane, Erasmus+)

• Sudjelovanje u lokalnim aktivnostima Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj vezanim uz #ovajputglasam kampanju

• Pokretanje mini-kampanje u vašom okruženju pod geslom “Ovaj put glasam zbog…” oko tema koje su za vas prioriteti na europskim izborima, uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Koristite hashtag #ovajputglasam i #izboriEU2019 na društvenim mrežama kako biste pratili novosti oko izbora, podijelili svoje mišljenje i oblikovali budućnost Europske unije.

I mala i velika uključenost su dobrodošle. Pridružite se događanjima po cijeloj Hrvatskoj ili nam se javite kako biste svoje događanje objavili na ovim stranicama. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj stoji na raspolaganju za sva pitanja.

Aktivirati se možete i preko interneta, jednostavno podijelite sadržaj sa ovajputglasam.eu stranice, ili Instagrama i Twittera. Koristite oznaku #ovajputglasam.

Više ideja o tome kako se uključiti možete pročitati ovdje.