[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Istra: Aktivistica Dora provela je anketu i snimila emisiju o #ovajputglasam kampanji

 .
04-03-2019
 .

Dora Drlje snimila je emisiju u kojoj je predstavila kampanju #ovajputglasam na lokalnom radiju u Istri na kojemu i volontira. Osim toga, pozvala je svoje kolege iz škole da izađu na europske izbore u svibnju.

 .
 .

Možeš li se predstaviti u nekoliko rečenica?

Ja sam Dora Drlje, dolazim iz Umaga i učenica sam četvrtog razreda jezične gimnazije u Pazinskom kolegiju. Planiram upisati Hrvatsko katoličko sveučilište, točnije komunikologiju - smjer odnosi s javnošću. Na radiju volontiram od prvog razreda srednje škole. Snimam emisije koje se emitiraju svaki drugi četvrtak. Teme određujem sama ili uz pomoć mentorice, a emisiju vodim s kolegicom iz trećeg razreda.

Kada je i gdje emitirana emisija koja se bavi kampanjom #ovajputglasam?

Emisija o kampanji #ovajputglasam prvi put je emitirana 7. veljače na Radio Istri. Snimka emisije može se pronaći na arhivu internetske stranice Radio Istre.

Kako si se odlučila napraviti emisiju na temu izbora za Europski parlament?

Odlučila sam se napraviti emisiju o europskim izborima kako bih podignula svijest o važnosti glasanja u svojoj okolini za koju smatram da nije dovoljno aktivna.

Možeš li se osvrnuti na rezultate ankete koje ste spomenuli u emisiji, a koju ste proveli među mladima?

Anketa koju smo proveli u Pazinskom kolegiju bila je usmjerena na temu europskih izbora. Ono što nas je zanimalo je koliko će punoljetnih učenika obaviti svoju građansku dužnost kada za to dođe vrijeme. Prema rezultatima istraživanja, 57% ispitanika reklo je da će glasati jer je to njihova građanska dužnost, dok njih 29% smatra kako su nedovoljno informirani te zato neće izaći na glasovanje. Preostalih 14% kaže kako nisu sigurni ili ih politika ne zanima. Smatram da je to poprilično dobar rezultat s obzirom na komentare koje čujem od svojih vršnjaka. Vjerujem da ću napraviti još emisija o navedenoj temi.

 .
 .

Što misliš o kampanji ovajputglasam.eu?

Mislim da je kampanja #ovajputglasam.eu vrlo inovativna i da će imati dosta uspjeha. Također, mislim da je kampanja potrebna našem društvu zbog svoje pozitivne poruke. Kampanja me motivirala da se aktivnije uključim i napravim pozitivnu promjenu u svojoj okolini. Volim preuzimati inicijativu u trenutcima kada su svi neutralni, a ova kampanja je najbolja prilika za to.

Ti si se angažirala snimajući emisiju, kako se po tebi mladi mogu aktivirati i promovirati nadolazeće izbore?

Smatram kako bi se mladi mogli angažirati prvenstveno putem društvenih medija, jer danas svaka osoba provede minimalno dva sata na mobitelu i društvenim mrežama. Također, mislim da je neizbježno vidjeti objave o nadolazećim izborima, što je vrlo pozitivna stvar za kampanju. Ne volim provoditi vrijeme na mobitelu, već me više zanimaju konkretna djela.  Volim raditi na radiju i snimati video sadržaje, što me i potaknulo da ne budem samo online aktivist.

Zašto je bitno da mladi, poput tebe, izađu i glasaju na izborima?

Bitno je da mladi poput mene glasaju zbog toga što na nama svijet ostaje. Mislim da se negativne stvari u društvu neće promijeniti ako svi ne surađujemo i ako ne damo svoj glas za promjenu. Slažem se sa sloganom kampanje #ovajputglasam - „Kad svi glasamo, svi pobjeđujemo!“

 .