[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europski parlament: Tjedna najava događanja od 9. do 15. ožujka 2020.

 .
09-03-2020

Tjedna najava događanja u Europskom parlamentu od 9. do 15. ožujka 2020., aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i partnera.

 .

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U ZAGREBU I PARTNERA

Petak, 13. ožujka

Prava potrošača u Hrvatskoj

9.15 sati, Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/1 (Dvorana Bruxelles)

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira raspravu na temu zaštite prava potrošača u Hrvatskoj. Sudjeluju Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (S&D), Igor Škrgatić, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika - Hrvatska udruga poslodavaca i Igor Vujović, predsjednik Društva Potrošač, a raspravu će moderirati novinarka Sanja Smiljanić (HRT). Partner događanja je Europski dom Zagreb.

9. ožujka – 11. ožujka 2020.

EU Konferencija za mlade: Mogućnosti za mlade u ruralnim područjima - Kako osigurati održivost ruralnih zajednica u EU?

Konferencijski centar Šubićeva, Šubićeva ulica 29, Zagreb

Konferencija se bavi aktualnim demografskim izazovima s naglaskom na mlade u ruralnim i udaljenim područjima i načinom kako im osigurati jednake uvjete za kvalitetan život. Po prvi puta predstavit će se rezultati istraživanja VII. ciklusa Dijaloga Europske unije s mladima koji će ući u nacrt planirane Rezolucije te biti predstavljeni na Radnoj skupini za mlade Vijeća EU. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj sudjeluje u panel raspravama a sudionici događanja bit će mladi i predstavnici mladih iz EU, predstavnici međunarodnih organizacija, znanstvenici i drugi predstavnici državnih tijela i institucija.

PLENARNA SJEDNICA, BRUXELLES - IZDVOJENO

Koronavirus. U raspravi s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, Parlament će procijeniti napore EU-a i nacionalnih država na zaustavljanju širenja virusa COVID-19  i ulogu novog tima EU-a za odgovor na koronavirus, koji će se koordinirati s državama članicama radi razmjene informacija, procjene potreba i dosljednog odgovora na razini EU-a.  Znatno povećanje broja oboljelih u nadolazećim tjednima uvelike bi utjecalo na javno zdravlje i sustave zdravstvene skrbi te na gospodarstvo i društveni život.  

(Rasprava u utorak, glasanje u četvrtak)

Dugoročni proračun EU-a. U raspravi s predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom eurozastupnici će procijeniti posljedice neuspjeha država članica da dogovore zajedničko stajalište o višegodišnjem financijskom okviru na izvanrednom sastanku na vrhu EU-a 20. i 21. veljače. Raspravljat će i o temama koje će biti na dnevnom redu sljedećeg redovnog sastanka Europskog vijeća 26. i 27. ožujka, odnosno o jačanju gospodarstva EU-a, digitalizaciji, proširenju, vanjskim odnosima i drugim pitanjima.  (Rasprava u srijedu)


Zakon o klimi. O prvom zakonodavnom prijedlogu i ključnoj točki Zelenog plana raspravljat će se s izvršnim potpredsjednikom Komisije Timmermansom u ponedjeljak poslijepodne.  Nakon što Parlament i države članice postignu dogovor, uredbom će se utvrditi zajednički koraci i obveze kako bi se do 2050. ostvarila klimatska neutralnost. Parlament je prošle godine proglasio izvanredno stanje zbog klimatskih promjena i pozvao na ambicioznije ciljeve EU-a u pogledu srednjoročnih planova za smanjenje CO2 do 2030.


Grčko-turska granica. Zastupnici će procijeniti stanje s migrantima i tražiteljima azila nakon prošlotjednog posjeta predsjednika Parlamenta Sassolija, predsjednika Vijeća Michela i predsjednice Komisije von der Leyen grčko-turskoj granici. Ocijenit će odgovor grčkih vlasti na odluku Turske o otvaranju svoje granice te pomoć EU-a ponuđenu Ateni za upravljanje granicama. (Rasprava u srijedu)

Međunarodni dan žena. Žene i njihova ključna uloga u procesima promjena bit će u središtu rasprave u utorak ujutro s predsjednicom Komisije von der Leyen. Zastupnici će vjerojatno reagirati na novu strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje 2020. – 2025. koju je Komisija predstavila 5. ožujka.

Zaštita EU fondova. Parlament će glasati o rezoluciji kojom se traži učinkovitija zaštita fondova EU-a od zlouporabe, u vezi s kojom se spominje i češki premijer. Zastupnici će dodati i zapažanja sa svog nedavnog službenog posjeta Češkoj. Zastupnici koji su posjetili Češku održat će konferenciju za medije u srijedu u 14 sati. (Glasanje u četvrtak)

Ukrajina/Sporazum iz Minska. Zastupnici će raspravljati o situaciji u Ukrajini nakon šest godina diplomatskih napora da se zaustavi nasilni sukob u regiji Donbas. Minski sporazumi između Rusije i Ukrajine, potpisani 2014. i 2015., do sada nisu uspjeli donijeti mir na to područje i omogućiti Ukrajini da vrati potpunu kontrolu nad svojim istočnim teritorijima. (Rasprava u utorak, glasanje u četvrtak)

Kalendar predsjednika. Predsjednik će otvoriti plenarno zasjedanje u ponedjeljak u 17 sati u Bruxellesu, pozivajući na minutu šutnje za žrtve napada u Hanauu. U utorak će dati uvodnu izjavu na početku rasprave o Međunarodnom danu žena, u 9 sati.

Briefing za medije uoči plenarne sjednice održat će se u ponedjeljak u 16.30 u dvorani za tiskovne konferencije Anna Politkovskaya u Bruxellesu. Pratite uživo  ovdje.

Rasprave i tiskovne konferencije možete pratiti uživo na EP Live.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak sudjeluje na plenarnoj sjednici koja se, zbog izvanredne odluke predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija uzrokovane širenjem koronavirusa u Europi, održava u Bruxellesu. U ponedjeljak će sudjelovati na EPP-ovom pripremnom sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET), a u utorak na EPP-ovom pripremnom sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U srijedu će prisustvovati sastanku radne skupine EPP-a o Konferenciji o budućnosti Europe. Zastupnica Glavak sudjelovat će u četvrtak na sastanku Izaslanstva za odnose s SAD-om. Tijekom tjedna će, uz sastanke Kluba zastupnika EPP-a, govoriti na temu migracija, koronavirusa te povodom Međunarodnog dana žena.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (Nezavisni)

Zastupnik sudjeluje u radu plenarne sjednice, na kojoj će govoriti u okviru rasprave o zaključcima posebnoga sastanka Europskoga vijeća od 20. veljače o višegodišnjemu financijskome okviru. U četvrtak sudjeluje na sastanku Delegacije za Sjedinjene Američke Države u okviru kojega će se među ostalim raspravljati o pregovorima o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju u transatlanskome kontekstu. U raspravi će sudjelovati prva potpredsjednica Europskoga parlamenta Mairead McGuinness, zadužena za Sjevernu Ameriku i administrativne posljedice Brexita, a putem videoveze uključit će se i direktor Centra za europsku reformu Charles Grant. Zastupnik će sudjelovati i na radnim i pripremnim sastancima povezanim s predstojećim sjednicama Odbora za pravne poslove.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik sudjeluje na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, na kojoj će održati govor na više tema. Tako će zastupnik Sokol sudjelovati u raspravama o Višegodišnjem financijskom okviru, politici tržišnog natjecanja, europskom semestru, europskoj strategiji o malim i srednjim poduzećima te svakako o ključnim zdravstvenim temama: o koronavirusu COVID-19 te nestašici lijekova. Također, zastupnik će aktivno sudjelovati u radnoj skupini o Konferenciji o budućnosti Europe.

RUŽA TOMAŠIĆ (HKR – ECR)

Zastupnica Tomašić sudjelovat će u plenarnim raspravama o temama politike tržišnog natjecanja, bankovne unije, strategije o malim i srednjim poduzećima, te u izjavama Komisije i Vijeća o međunarodnom danu žena, krizi COVID-19, Višegodišnjem financijskom okviru te migrantskoj situaciji na grčko-turskoj granici.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

U sklopu plenarne sjednice u Bruxellesu Zovko će kao zamjenica koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove (AFET) i izvjestiteljica za financijski instrument IPA III. govoriti tijekom rasprave o europskom odgovoru na migrantsku situaciju na grčko-turskoj granici. Nadalje, govorit će tijekom rasprave o izbijanju koronavirusa, političkom stanju u Gruziji te o novoj europskoj sigurnosnoj misiji na Mediteranu. Zovko će u sklopu sastanka koordinatora odbora AFET razmijeniti mišljenja o europskim vanjskim i sigurnosnom politikama s visokim predstavnikom Josepom Borrellom. Pored toga, sudjelovat će na pripremnim sastancima za odbore AFET i CULT, u radu Delegacije za odnose sa SAD-om, sastancima EPP grupe te u radnoj skupini o Konferenciji o budućnosti Europe.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Europski parlament nedavno je objavio poziv na podnošenje prijava i nominacija za nagradu „Europski građanin za 2020.” koja se dodjeljuje pojedincima, projektima i udrugama za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti. Tim povodom razgovarali smo s dosadašnjim laureatima iz Hrvatske. Ovoga tjedna u fokusu je Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać.

„Kad smo dobili vijest da je upravo naša udruga dobitnik nagrade Europski građanin preplavili su nas osjećaji ponosa i sreće. Uslijedile su čestitke, na tisuće njih, zatim svečanosti dodjele nagrade. Nakon što je euforija prošla, postali smo svjesni odgovornosti koju jedna takva nagrada nosi sa sobom. Bila nam je poticaj i obaveza da budemo još bolji, predaniji i kvalitetniji. I tako je i bilo. Naši rezultati su postajali bolji i bolji što je u cijelosti opravdalo povjerenje koje nam je ukazano dodjelom nagrade, koja je bila prekretnica u našem djelovanju“, kaže Ivan Soldo, predsjednik i jedan od osnivača udruge.

Budući da se Europski građanin dodjeljuje iznimnim Europljanima koji promiču jaču povezanost građana i solidarnost, što je u djelovanju Vaše udruge  posebno dobar primjer ovih načela, na što se najviše ponosni?

„Naša udruga pomaže osobama koje dolaze u Zagreb na liječenje iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih država, bez obzira na vrstu bolesti, spol, dob, socijalni status, vjeroispovijest ili nacionalnost. Upravo u tim našim temeljima su ugrađene vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima čovjeka. Ponosni smo što naš slogan pod nazivom „Pomozimo zajedno“ okuplja više od 200.000 osoba iz cijelog svijeta, što ne poznajemo nikakve granice i što imamo vojsku volontera. Ponosni smo na svakog našeg člana koji svjedoči o ljubavi prema čovjeku kao i na svakog našeg korisnika, njih više od 8000, te na svakog donatora koji je omogućio da možemo pomoći ovolikom broju osoba i da sva pomoć za njih bude potpuno besplatna.“

Iza sebe imate mnogo realiziranih projekata, koje su ambicije i planovi udruge  za budućnost?

„S obzirom na stalni nedostatak kapaciteta za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb odlučili smo pokrenuti projekt gradnje objekta za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb, točnije socijalno-zdravstvenu ustanovu, pod nazivom Dom fra Mladen Hrkać. Obratili smo se Gradu Zagrebu za pomoć. Grad Zagreb je uvijek imao sluha za osobe u potrebi i u njima smo uvijek imali partnera za naše aktivnosti i projekte. Tako je bilo i ovaj put. Grad Zagreb je dodijelio pravo građenja na zemljištu u zagrebačkoj Dubravi, na kojem bi uskoro trebala početi gradnja Doma fra Mladen Hrkać. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potrebnih dozvola za gradnju. Kapaciteti doma bi omogućili smještaj i skrb za do 220 osoba istovremeno i bio bi prva ustanova takve vrste u cijeloj Europskoj uniji.“

 

Više o ovogodišnjem pozivu na podnošenje prijava i nominacija za nagradu Europski građanin pročitajte ovdje

Europski parlament: Tjedna najava događanja od 9. do 15. ožujka 2020.

 .
09-03-2020

Tjedna najava događanja u Europskom parlamentu od 9. do 15. ožujka 2020., aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i partnera.

 .

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U ZAGREBU I PARTNERA

Petak, 13. ožujka

Prava potrošača u Hrvatskoj

9.15 sati, Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/1 (Dvorana Bruxelles)

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira raspravu na temu zaštite prava potrošača u Hrvatskoj. Sudjeluju Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (S&D), Igor Škrgatić, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika - Hrvatska udruga poslodavaca i Igor Vujović, predsjednik Društva Potrošač, a raspravu će moderirati novinarka Sanja Smiljanić (HRT). Partner događanja je Europski dom Zagreb.

9. ožujka – 11. ožujka 2020.

EU Konferencija za mlade: Mogućnosti za mlade u ruralnim područjima - Kako osigurati održivost ruralnih zajednica u EU?

Konferencijski centar Šubićeva, Šubićeva ulica 29, Zagreb

Konferencija se bavi aktualnim demografskim izazovima s naglaskom na mlade u ruralnim i udaljenim područjima i načinom kako im osigurati jednake uvjete za kvalitetan život. Po prvi puta predstavit će se rezultati istraživanja VII. ciklusa Dijaloga Europske unije s mladima koji će ući u nacrt planirane Rezolucije te biti predstavljeni na Radnoj skupini za mlade Vijeća EU. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj sudjeluje u panel raspravama a sudionici događanja bit će mladi i predstavnici mladih iz EU, predstavnici međunarodnih organizacija, znanstvenici i drugi predstavnici državnih tijela i institucija.

PLENARNA SJEDNICA, BRUXELLES - IZDVOJENO

Koronavirus. U raspravi s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, Parlament će procijeniti napore EU-a i nacionalnih država na zaustavljanju širenja virusa COVID-19  i ulogu novog tima EU-a za odgovor na koronavirus, koji će se koordinirati s državama članicama radi razmjene informacija, procjene potreba i dosljednog odgovora na razini EU-a.  Znatno povećanje broja oboljelih u nadolazećim tjednima uvelike bi utjecalo na javno zdravlje i sustave zdravstvene skrbi te na gospodarstvo i društveni život.  

(Rasprava u utorak, glasanje u četvrtak)

Dugoročni proračun EU-a. U raspravi s predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom eurozastupnici će procijeniti posljedice neuspjeha država članica da dogovore zajedničko stajalište o višegodišnjem financijskom okviru na izvanrednom sastanku na vrhu EU-a 20. i 21. veljače. Raspravljat će i o temama koje će biti na dnevnom redu sljedećeg redovnog sastanka Europskog vijeća 26. i 27. ožujka, odnosno o jačanju gospodarstva EU-a, digitalizaciji, proširenju, vanjskim odnosima i drugim pitanjima.  (Rasprava u srijedu)


Zakon o klimi. O prvom zakonodavnom prijedlogu i ključnoj točki Zelenog plana raspravljat će se s izvršnim potpredsjednikom Komisije Timmermansom u ponedjeljak poslijepodne.  Nakon što Parlament i države članice postignu dogovor, uredbom će se utvrditi zajednički koraci i obveze kako bi se do 2050. ostvarila klimatska neutralnost. Parlament je prošle godine proglasio izvanredno stanje zbog klimatskih promjena i pozvao na ambicioznije ciljeve EU-a u pogledu srednjoročnih planova za smanjenje CO2 do 2030.


Grčko-turska granica. Zastupnici će procijeniti stanje s migrantima i tražiteljima azila nakon prošlotjednog posjeta predsjednika Parlamenta Sassolija, predsjednika Vijeća Michela i predsjednice Komisije von der Leyen grčko-turskoj granici. Ocijenit će odgovor grčkih vlasti na odluku Turske o otvaranju svoje granice te pomoć EU-a ponuđenu Ateni za upravljanje granicama. (Rasprava u srijedu)

Međunarodni dan žena. Žene i njihova ključna uloga u procesima promjena bit će u središtu rasprave u utorak ujutro s predsjednicom Komisije von der Leyen. Zastupnici će vjerojatno reagirati na novu strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje 2020. – 2025. koju je Komisija predstavila 5. ožujka.

Zaštita EU fondova. Parlament će glasati o rezoluciji kojom se traži učinkovitija zaštita fondova EU-a od zlouporabe, u vezi s kojom se spominje i češki premijer. Zastupnici će dodati i zapažanja sa svog nedavnog službenog posjeta Češkoj. Zastupnici koji su posjetili Češku održat će konferenciju za medije u srijedu u 14 sati. (Glasanje u četvrtak)

Ukrajina/Sporazum iz Minska. Zastupnici će raspravljati o situaciji u Ukrajini nakon šest godina diplomatskih napora da se zaustavi nasilni sukob u regiji Donbas. Minski sporazumi između Rusije i Ukrajine, potpisani 2014. i 2015., do sada nisu uspjeli donijeti mir na to područje i omogućiti Ukrajini da vrati potpunu kontrolu nad svojim istočnim teritorijima. (Rasprava u utorak, glasanje u četvrtak)

Kalendar predsjednika. Predsjednik će otvoriti plenarno zasjedanje u ponedjeljak u 17 sati u Bruxellesu, pozivajući na minutu šutnje za žrtve napada u Hanauu. U utorak će dati uvodnu izjavu na početku rasprave o Međunarodnom danu žena, u 9 sati.

Briefing za medije uoči plenarne sjednice održat će se u ponedjeljak u 16.30 u dvorani za tiskovne konferencije Anna Politkovskaya u Bruxellesu. Pratite uživo  ovdje.

Rasprave i tiskovne konferencije možete pratiti uživo na EP Live.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak sudjeluje na plenarnoj sjednici koja se, zbog izvanredne odluke predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija uzrokovane širenjem koronavirusa u Europi, održava u Bruxellesu. U ponedjeljak će sudjelovati na EPP-ovom pripremnom sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET), a u utorak na EPP-ovom pripremnom sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U srijedu će prisustvovati sastanku radne skupine EPP-a o Konferenciji o budućnosti Europe. Zastupnica Glavak sudjelovat će u četvrtak na sastanku Izaslanstva za odnose s SAD-om. Tijekom tjedna će, uz sastanke Kluba zastupnika EPP-a, govoriti na temu migracija, koronavirusa te povodom Međunarodnog dana žena.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (Nezavisni)

Zastupnik sudjeluje u radu plenarne sjednice, na kojoj će govoriti u okviru rasprave o zaključcima posebnoga sastanka Europskoga vijeća od 20. veljače o višegodišnjemu financijskome okviru. U četvrtak sudjeluje na sastanku Delegacije za Sjedinjene Američke Države u okviru kojega će se među ostalim raspravljati o pregovorima o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju u transatlanskome kontekstu. U raspravi će sudjelovati prva potpredsjednica Europskoga parlamenta Mairead McGuinness, zadužena za Sjevernu Ameriku i administrativne posljedice Brexita, a putem videoveze uključit će se i direktor Centra za europsku reformu Charles Grant. Zastupnik će sudjelovati i na radnim i pripremnim sastancima povezanim s predstojećim sjednicama Odbora za pravne poslove.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik sudjeluje na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, na kojoj će održati govor na više tema. Tako će zastupnik Sokol sudjelovati u raspravama o Višegodišnjem financijskom okviru, politici tržišnog natjecanja, europskom semestru, europskoj strategiji o malim i srednjim poduzećima te svakako o ključnim zdravstvenim temama: o koronavirusu COVID-19 te nestašici lijekova. Također, zastupnik će aktivno sudjelovati u radnoj skupini o Konferenciji o budućnosti Europe.

RUŽA TOMAŠIĆ (HKR – ECR)

Zastupnica Tomašić sudjelovat će u plenarnim raspravama o temama politike tržišnog natjecanja, bankovne unije, strategije o malim i srednjim poduzećima, te u izjavama Komisije i Vijeća o međunarodnom danu žena, krizi COVID-19, Višegodišnjem financijskom okviru te migrantskoj situaciji na grčko-turskoj granici.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

U sklopu plenarne sjednice u Bruxellesu Zovko će kao zamjenica koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove (AFET) i izvjestiteljica za financijski instrument IPA III. govoriti tijekom rasprave o europskom odgovoru na migrantsku situaciju na grčko-turskoj granici. Nadalje, govorit će tijekom rasprave o izbijanju koronavirusa, političkom stanju u Gruziji te o novoj europskoj sigurnosnoj misiji na Mediteranu. Zovko će u sklopu sastanka koordinatora odbora AFET razmijeniti mišljenja o europskim vanjskim i sigurnosnom politikama s visokim predstavnikom Josepom Borrellom. Pored toga, sudjelovat će na pripremnim sastancima za odbore AFET i CULT, u radu Delegacije za odnose sa SAD-om, sastancima EPP grupe te u radnoj skupini o Konferenciji o budućnosti Europe.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Europski parlament nedavno je objavio poziv na podnošenje prijava i nominacija za nagradu „Europski građanin za 2020.” koja se dodjeljuje pojedincima, projektima i udrugama za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti. Tim povodom razgovarali smo s dosadašnjim laureatima iz Hrvatske. Ovoga tjedna u fokusu je Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać.

„Kad smo dobili vijest da je upravo naša udruga dobitnik nagrade Europski građanin preplavili su nas osjećaji ponosa i sreće. Uslijedile su čestitke, na tisuće njih, zatim svečanosti dodjele nagrade. Nakon što je euforija prošla, postali smo svjesni odgovornosti koju jedna takva nagrada nosi sa sobom. Bila nam je poticaj i obaveza da budemo još bolji, predaniji i kvalitetniji. I tako je i bilo. Naši rezultati su postajali bolji i bolji što je u cijelosti opravdalo povjerenje koje nam je ukazano dodjelom nagrade, koja je bila prekretnica u našem djelovanju“, kaže Ivan Soldo, predsjednik i jedan od osnivača udruge.

Budući da se Europski građanin dodjeljuje iznimnim Europljanima koji promiču jaču povezanost građana i solidarnost, što je u djelovanju Vaše udruge  posebno dobar primjer ovih načela, na što se najviše ponosni?

„Naša udruga pomaže osobama koje dolaze u Zagreb na liječenje iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih država, bez obzira na vrstu bolesti, spol, dob, socijalni status, vjeroispovijest ili nacionalnost. Upravo u tim našim temeljima su ugrađene vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima čovjeka. Ponosni smo što naš slogan pod nazivom „Pomozimo zajedno“ okuplja više od 200.000 osoba iz cijelog svijeta, što ne poznajemo nikakve granice i što imamo vojsku volontera. Ponosni smo na svakog našeg člana koji svjedoči o ljubavi prema čovjeku kao i na svakog našeg korisnika, njih više od 8000, te na svakog donatora koji je omogućio da možemo pomoći ovolikom broju osoba i da sva pomoć za njih bude potpuno besplatna.“

Iza sebe imate mnogo realiziranih projekata, koje su ambicije i planovi udruge  za budućnost?

„S obzirom na stalni nedostatak kapaciteta za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb odlučili smo pokrenuti projekt gradnje objekta za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb, točnije socijalno-zdravstvenu ustanovu, pod nazivom Dom fra Mladen Hrkać. Obratili smo se Gradu Zagrebu za pomoć. Grad Zagreb je uvijek imao sluha za osobe u potrebi i u njima smo uvijek imali partnera za naše aktivnosti i projekte. Tako je bilo i ovaj put. Grad Zagreb je dodijelio pravo građenja na zemljištu u zagrebačkoj Dubravi, na kojem bi uskoro trebala početi gradnja Doma fra Mladen Hrkać. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potrebnih dozvola za gradnju. Kapaciteti doma bi omogućili smještaj i skrb za do 220 osoba istovremeno i bio bi prva ustanova takve vrste u cijeloj Europskoj uniji.“

 

Više o ovogodišnjem pozivu na podnošenje prijava i nominacija za nagradu Europski građanin pročitajte ovdje

koronavirus

Europski parlament: Tjedna najava događanja od 9. do 15. ožujka 2020.

 .
09-03-2020

Tjedna najava događanja u Europskom parlamentu od 9. do 15. ožujka 2020., aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i partnera.

 .

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U ZAGREBU I PARTNERA

Petak, 13. ožujka

Prava potrošača u Hrvatskoj

9.15 sati, Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/1 (Dvorana Bruxelles)

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira raspravu na temu zaštite prava potrošača u Hrvatskoj. Sudjeluju Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (S&D), Igor Škrgatić, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika - Hrvatska udruga poslodavaca i Igor Vujović, predsjednik Društva Potrošač, a raspravu će moderirati novinarka Sanja Smiljanić (HRT). Partner događanja je Europski dom Zagreb.

9. ožujka – 11. ožujka 2020.

EU Konferencija za mlade: Mogućnosti za mlade u ruralnim područjima - Kako osigurati održivost ruralnih zajednica u EU?

Konferencijski centar Šubićeva, Šubićeva ulica 29, Zagreb

Konferencija se bavi aktualnim demografskim izazovima s naglaskom na mlade u ruralnim i udaljenim područjima i načinom kako im osigurati jednake uvjete za kvalitetan život. Po prvi puta predstavit će se rezultati istraživanja VII. ciklusa Dijaloga Europske unije s mladima koji će ući u nacrt planirane Rezolucije te biti predstavljeni na Radnoj skupini za mlade Vijeća EU. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj sudjeluje u panel raspravama a sudionici događanja bit će mladi i predstavnici mladih iz EU, predstavnici međunarodnih organizacija, znanstvenici i drugi predstavnici državnih tijela i institucija.

PLENARNA SJEDNICA, BRUXELLES - IZDVOJENO

Koronavirus. U raspravi s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, Parlament će procijeniti napore EU-a i nacionalnih država na zaustavljanju širenja virusa COVID-19  i ulogu novog tima EU-a za odgovor na koronavirus, koji će se koordinirati s državama članicama radi razmjene informacija, procjene potreba i dosljednog odgovora na razini EU-a.  Znatno povećanje broja oboljelih u nadolazećim tjednima uvelike bi utjecalo na javno zdravlje i sustave zdravstvene skrbi te na gospodarstvo i društveni život.  

(Rasprava u utorak, glasanje u četvrtak)

Dugoročni proračun EU-a. U raspravi s predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom eurozastupnici će procijeniti posljedice neuspjeha država članica da dogovore zajedničko stajalište o višegodišnjem financijskom okviru na izvanrednom sastanku na vrhu EU-a 20. i 21. veljače. Raspravljat će i o temama koje će biti na dnevnom redu sljedećeg redovnog sastanka Europskog vijeća 26. i 27. ožujka, odnosno o jačanju gospodarstva EU-a, digitalizaciji, proširenju, vanjskim odnosima i drugim pitanjima.  (Rasprava u srijedu)


Zakon o klimi. O prvom zakonodavnom prijedlogu i ključnoj točki Zelenog plana raspravljat će se s izvršnim potpredsjednikom Komisije Timmermansom u ponedjeljak poslijepodne.  Nakon što Parlament i države članice postignu dogovor, uredbom će se utvrditi zajednički koraci i obveze kako bi se do 2050. ostvarila klimatska neutralnost. Parlament je prošle godine proglasio izvanredno stanje zbog klimatskih promjena i pozvao na ambicioznije ciljeve EU-a u pogledu srednjoročnih planova za smanjenje CO2 do 2030.


Grčko-turska granica. Zastupnici će procijeniti stanje s migrantima i tražiteljima azila nakon prošlotjednog posjeta predsjednika Parlamenta Sassolija, predsjednika Vijeća Michela i predsjednice Komisije von der Leyen grčko-turskoj granici. Ocijenit će odgovor grčkih vlasti na odluku Turske o otvaranju svoje granice te pomoć EU-a ponuđenu Ateni za upravljanje granicama. (Rasprava u srijedu)

Međunarodni dan žena. Žene i njihova ključna uloga u procesima promjena bit će u središtu rasprave u utorak ujutro s predsjednicom Komisije von der Leyen. Zastupnici će vjerojatno reagirati na novu strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje 2020. – 2025. koju je Komisija predstavila 5. ožujka.

Zaštita EU fondova. Parlament će glasati o rezoluciji kojom se traži učinkovitija zaštita fondova EU-a od zlouporabe, u vezi s kojom se spominje i češki premijer. Zastupnici će dodati i zapažanja sa svog nedavnog službenog posjeta Češkoj. Zastupnici koji su posjetili Češku održat će konferenciju za medije u srijedu u 14 sati. (Glasanje u četvrtak)

Ukrajina/Sporazum iz Minska. Zastupnici će raspravljati o situaciji u Ukrajini nakon šest godina diplomatskih napora da se zaustavi nasilni sukob u regiji Donbas. Minski sporazumi između Rusije i Ukrajine, potpisani 2014. i 2015., do sada nisu uspjeli donijeti mir na to područje i omogućiti Ukrajini da vrati potpunu kontrolu nad svojim istočnim teritorijima. (Rasprava u utorak, glasanje u četvrtak)

Kalendar predsjednika. Predsjednik će otvoriti plenarno zasjedanje u ponedjeljak u 17 sati u Bruxellesu, pozivajući na minutu šutnje za žrtve napada u Hanauu. U utorak će dati uvodnu izjavu na početku rasprave o Međunarodnom danu žena, u 9 sati.

Briefing za medije uoči plenarne sjednice održat će se u ponedjeljak u 16.30 u dvorani za tiskovne konferencije Anna Politkovskaya u Bruxellesu. Pratite uživo  ovdje.

Rasprave i tiskovne konferencije možete pratiti uživo na EP Live.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak sudjeluje na plenarnoj sjednici koja se, zbog izvanredne odluke predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija uzrokovane širenjem koronavirusa u Europi, održava u Bruxellesu. U ponedjeljak će sudjelovati na EPP-ovom pripremnom sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET), a u utorak na EPP-ovom pripremnom sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U srijedu će prisustvovati sastanku radne skupine EPP-a o Konferenciji o budućnosti Europe. Zastupnica Glavak sudjelovat će u četvrtak na sastanku Izaslanstva za odnose s SAD-om. Tijekom tjedna će, uz sastanke Kluba zastupnika EPP-a, govoriti na temu migracija, koronavirusa te povodom Međunarodnog dana žena.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (Nezavisni)

Zastupnik sudjeluje u radu plenarne sjednice, na kojoj će govoriti u okviru rasprave o zaključcima posebnoga sastanka Europskoga vijeća od 20. veljače o višegodišnjemu financijskome okviru. U četvrtak sudjeluje na sastanku Delegacije za Sjedinjene Američke Države u okviru kojega će se među ostalim raspravljati o pregovorima o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju u transatlanskome kontekstu. U raspravi će sudjelovati prva potpredsjednica Europskoga parlamenta Mairead McGuinness, zadužena za Sjevernu Ameriku i administrativne posljedice Brexita, a putem videoveze uključit će se i direktor Centra za europsku reformu Charles Grant. Zastupnik će sudjelovati i na radnim i pripremnim sastancima povezanim s predstojećim sjednicama Odbora za pravne poslove.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik sudjeluje na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, na kojoj će održati govor na više tema. Tako će zastupnik Sokol sudjelovati u raspravama o Višegodišnjem financijskom okviru, politici tržišnog natjecanja, europskom semestru, europskoj strategiji o malim i srednjim poduzećima te svakako o ključnim zdravstvenim temama: o koronavirusu COVID-19 te nestašici lijekova. Također, zastupnik će aktivno sudjelovati u radnoj skupini o Konferenciji o budućnosti Europe.

RUŽA TOMAŠIĆ (HKR – ECR)

Zastupnica Tomašić sudjelovat će u plenarnim raspravama o temama politike tržišnog natjecanja, bankovne unije, strategije o malim i srednjim poduzećima, te u izjavama Komisije i Vijeća o međunarodnom danu žena, krizi COVID-19, Višegodišnjem financijskom okviru te migrantskoj situaciji na grčko-turskoj granici.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

U sklopu plenarne sjednice u Bruxellesu Zovko će kao zamjenica koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove (AFET) i izvjestiteljica za financijski instrument IPA III. govoriti tijekom rasprave o europskom odgovoru na migrantsku situaciju na grčko-turskoj granici. Nadalje, govorit će tijekom rasprave o izbijanju koronavirusa, političkom stanju u Gruziji te o novoj europskoj sigurnosnoj misiji na Mediteranu. Zovko će u sklopu sastanka koordinatora odbora AFET razmijeniti mišljenja o europskim vanjskim i sigurnosnom politikama s visokim predstavnikom Josepom Borrellom. Pored toga, sudjelovat će na pripremnim sastancima za odbore AFET i CULT, u radu Delegacije za odnose sa SAD-om, sastancima EPP grupe te u radnoj skupini o Konferenciji o budućnosti Europe.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Europski parlament nedavno je objavio poziv na podnošenje prijava i nominacija za nagradu „Europski građanin za 2020.” koja se dodjeljuje pojedincima, projektima i udrugama za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti. Tim povodom razgovarali smo s dosadašnjim laureatima iz Hrvatske. Ovoga tjedna u fokusu je Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać.

„Kad smo dobili vijest da je upravo naša udruga dobitnik nagrade Europski građanin preplavili su nas osjećaji ponosa i sreće. Uslijedile su čestitke, na tisuće njih, zatim svečanosti dodjele nagrade. Nakon što je euforija prošla, postali smo svjesni odgovornosti koju jedna takva nagrada nosi sa sobom. Bila nam je poticaj i obaveza da budemo još bolji, predaniji i kvalitetniji. I tako je i bilo. Naši rezultati su postajali bolji i bolji što je u cijelosti opravdalo povjerenje koje nam je ukazano dodjelom nagrade, koja je bila prekretnica u našem djelovanju“, kaže Ivan Soldo, predsjednik i jedan od osnivača udruge.

Budući da se Europski građanin dodjeljuje iznimnim Europljanima koji promiču jaču povezanost građana i solidarnost, što je u djelovanju Vaše udruge  posebno dobar primjer ovih načela, na što se najviše ponosni?

„Naša udruga pomaže osobama koje dolaze u Zagreb na liječenje iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih država, bez obzira na vrstu bolesti, spol, dob, socijalni status, vjeroispovijest ili nacionalnost. Upravo u tim našim temeljima su ugrađene vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima čovjeka. Ponosni smo što naš slogan pod nazivom „Pomozimo zajedno“ okuplja više od 200.000 osoba iz cijelog svijeta, što ne poznajemo nikakve granice i što imamo vojsku volontera. Ponosni smo na svakog našeg člana koji svjedoči o ljubavi prema čovjeku kao i na svakog našeg korisnika, njih više od 8000, te na svakog donatora koji je omogućio da možemo pomoći ovolikom broju osoba i da sva pomoć za njih bude potpuno besplatna.“

Iza sebe imate mnogo realiziranih projekata, koje su ambicije i planovi udruge  za budućnost?

„S obzirom na stalni nedostatak kapaciteta za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb odlučili smo pokrenuti projekt gradnje objekta za smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb, točnije socijalno-zdravstvenu ustanovu, pod nazivom Dom fra Mladen Hrkać. Obratili smo se Gradu Zagrebu za pomoć. Grad Zagreb je uvijek imao sluha za osobe u potrebi i u njima smo uvijek imali partnera za naše aktivnosti i projekte. Tako je bilo i ovaj put. Grad Zagreb je dodijelio pravo građenja na zemljištu u zagrebačkoj Dubravi, na kojem bi uskoro trebala početi gradnja Doma fra Mladen Hrkać. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potrebnih dozvola za gradnju. Kapaciteti doma bi omogućili smještaj i skrb za do 220 osoba istovremeno i bio bi prva ustanova takve vrste u cijeloj Europskoj uniji.“

 

Više o ovogodišnjem pozivu na podnošenje prijava i nominacija za nagradu Europski građanin pročitajte ovdje