[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Objava za medije 15. listopada 2020.

15-10-2020

U spomen na treću godišnjicu ubojstva malteške istraživačke novinarke, Parlament pokreće nagradu kojom će  odavati priznanje novinarstvu koje odražava načela i vrijednosti Europske unije.

EUROPSKI PARLAMENT POKREĆE NAGRADU DAPHNE CARUANA GALIZIA ZA NOVINARSTVO NA GODIŠNJICU UBOJSTVA NOVINARKE

U spomen na treću godišnjicu ubojstva malteške istraživačke novinarke, Parlament pokreće nagradu kojom će  odavati priznanje novinarstvu koje odražava načela i vrijednosti Europske unije.

Pokretanje nagrade obilježit će se u petak 16. listopada od 12.30 do 13 sati na Facebook stranici EP-a obraćanjem potpredsjednice Europskog parlamenta Heidi Hautala (Zeleni, Finska) i zastupnika Davida Case (EPP, Malta). Pridružit će im se sin ubijene novinarke, Andrew Caruana Galizia uključenjem s Malte. Publika će moći postavljati pitanja.

Nagrada za izvrsnost u novinarstvu

Svrha ove godišnje nagrade je odati priznanje za izvrsnost u novinarstvu koje odražava načela i vrijednosti Unije, ugrađene u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Europski parlament smatra da je zaštita slobode medija u cijelom svijetu, osobito istraživačkih novinara dok izvršavaju svoje dužnosti, od vitalne važnosti za demokratska društva.

Iako nagradu pokreće i podupire Europski parlament, njome će upravljati neovisni medijski partner sa sjedištem u EU-u kako bi se zaštitila neovisnost nagrade te rad medija.

Sljedeći koraci

Europski parlament će uskoro započeti postupak odabira neovisne organizacije koja će utvrditi detaljne kriterije za dodjelu nagrade i odlučiti o članovima žirija. Natječaj za odabir organizacije bit će raspisan do kraja 2020. godine.

Poziv na prijave kandidata za nagradu bit će objavljen oko 3. svibnja 2021. godine - Svjetskog dana slobode medija. Svečana dodjela nagrade održavat će se svake godine oko godišnjice smrti novinarke.

Više informacija

Daphne Caruana Galizia bila je malteška antikorupcijska novinarka i blogerica koja je ubijena u napadu autobombom 16. listopada 2017. godine. Kao istraživačka novinarka izvještavala je o koruptivnim radnjama vlade, optužbama za pranje novca i organizirani kriminal.

Poveznice

Događaj pokretanja nagrade - uživo (16. listopada u 12.30)

https://www.facebook.com/europeanparliament

Audiovizualni paket za novinare: materijali o Nagradi Daphne Caruana Galizia za novinarstvo

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/daphne-caruana-galizia-prize-for-journalism_16607_pk   

Rezolucija EP-a od 18. prosinca 2019. o vladavini prava na Malti nakon nedavnih otkrića u slučaju ubojstva Daphne Caruane Galizije

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0103_HR.html

Priopćenje o rezoluciji EP-a (18.12.2019)

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20191212IPR68925/malta-investigation-risks-being-compromised-while-prime-minister-is-in-office