[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

OVAJ PUT GLASAM Naša aktivistica Doroteja organizirala je predstavljanje kampanje ovajputglasam.eu u Krapini

 .
25-01-2019
 .

U kampanju "Ovaj put glasam” u samo nekoliko mjeseci uključilo se 100 tisuća građana iz cijele Europske unije. Razlog zbog kojeg je kampanja privukla toliko volontera i aktivista je njen apolitičan karakter koji poziva građane na društveni aktivizam i uključivanje u demokratske procese.

 .
 .

Europski parlament želi ovajputglasam.eu kampanjom potaknuti građane na izlazak na izbore u svibnju iduće godine. Cilj ove aktivnosti je da građani podijele svoju motivaciju za glasanjem s obitelji, prijateljima i susjedima. Sve što trebate učiniti je registrirati se na stranici ovajputglasam.eu. Slogan za europske izbore 2019. godine glasi: “Kad svi glasaju, svi pobjeđuju.”

Registracija na stranici, među ostalim, omogućuje:

  • Redovito primanje informacija o temama koje sami odaberete, a o kojima se odlučuje i na razini Europske unije (primjerice: zaštita okoliša, mobilnost, kvaliteta hrane, Erasmus+);
  • Sudjelovanje u lokalnim aktivnostima Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj vezanim uz #ovajputglasam kampanju
  • Pokretanje mini-kampanje u vašom okruženju pod geslom “Ovaj put glasam zbog…” oko tema koje su za vas prioriteti na europskim izborima, uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Sve više građana u Hrvatskoj odlučuje se angažirati u kampanji ovajputglasam.eu i na taj način motivirati što više ljudi da izađu na glasanje. Doroteja je jedna od naših aktivistica koja se odlučila organizirati događanje u svom gradu kako bi predstavila kampanju ovajputglasam.eu.

 .
 .

Što te potaknulo na organiziranje EU kviza i promoviranje ovajputglasam.eu kampanje?

U srijedu, 19. prosinca sam u Srednjoj školi Krapina predstavila kampanju „Ovaj put glasam“. Odabrala sam svoju bivšu srednju školu zbog toga što su učenici i mentori ove škole već godinama aktivni na natječajima Europskog parlamenta, putem kojih sam i sama imala priliku posjetiti Strasbourg. Profesori iz godine u godinu nastoje sve više iskoristiti razne mogućnosti koje se pružaju te upoznati mlade ljude s prednostima Europe i potaknuti ih da budu aktivni u zajednici. S istim ciljem sam i ja krenula u predstavljanje kampanje za predstojeće izbore.

Koga je predstavljanje kampanje u Krapini privuklo?

Bila sam iznenađena zainteresiranošću učenika završnih razreda gimnazijskih i strukovnih smjerova te pažnjom s kojom su oni i njihovi kolege, mladi ambasadori Europskog parlamenta, slušali moje izlaganje. Većina njih će postati punoljetna tijekom ove godine te će njihovi prvi izbori biti upravo izbori za EU parlament 2019. godine.

 .

Kako si organizirala predstavljanje i koje sve sadržaje si uključila?

Izlaganje sam  započela prezentacijom o trenutnom stanju u Europi, o zainteresiranosti i upućenosti mladih u izbore te statističkim podacima o zadnjim izborima. Nakon kratke diskusije o tome, organizirala sam nagradni EU kviz koji se sastojao od desetak općenitih pitanja o EU, kao što je osnivanje, institucije te o našim europarlamentarcima. Učenici su pokazali zavidno znanje, a najbrži od njih su osvojili prigodne nagrade. Dio učenika, na moje iznenađenje je već bio uključen u kampanju. Oni koji do sada nisu bili upoznati s kampanjom, zainteresirali su se te su mi postavili pitanja i odlučili pratiti izbore. Većina njih će izaći na birališta u svibnju 2019. godine.

Smatraš li da je predstavljanje kampanje bilo uspješno?

Predstavljanje je bilo veoma uspješno jer je ispunjen cilj naše #ovajputglasam kampanje – privukli smo mlade ljude koji žele sudjelovati u društvenom životu, prepuni su zanimljivih ideja te su odlučili biti odgovorni građani, dobri Europljani, podržati kampanju i ovaj put ipak glasati!

 .
 .