[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Sassoli: Von der Leyen je u pravu - vlade ne smiju djelovati jednostrano. Trebamo jaku koordinaciju na razini EU-a

 .
18-03-2020

Izjava predsjednika Europskog parlamenta, Davida Sassolija, o odgovoru Komisije na COVID-19

 .
 

David Sassoli je izjavio: „Nakon nedjeljne poruke predsjednice Europske komisije, vlade država članica moraju prestati ograničavati isporuku medicinske opreme unutar EU-a te odustati od jednostranih mjera za sprječavanje slobodnog kretanja. Ta se bitka odvija u cijeloj Europi i mora se voditi u čvrstoj koordinaciji vlada i institucija EU-a.

Izazovi s kojim se suočavamo zbog brzog širenja bolesti COVID-19 pokazuju da su sada više nego ikad potrebni suradnja i solidarnost. Učinit će se sve kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi i pomoglo onima kojima je pomoć potrebna. Moramo osigurati odgovarajuću proizvodnju medicinske opreme i opskrbu njome, tako da je dostupna svugdje gdje bude potrebno u EU-u. Ovaj virus ne poštuje nijednu granicu, pokušaji pojedinačne borbe protiv njega neće uspjeti.

Osigurati funkcioniranje našeg unutarnjeg tržišta i poštivanje njegovih pravila od vitalne je važnosti. Moramo osigurati da zalihe i proizvodi mogu doći tamo gdje su potrebni. Solidarnost, međusobno povjerenje i iskrena suradnja trebali bi voditi naše akcije u borbi protiv ove pandemije.

Pojačavanje kontrola na vanjskim granicama EU-a, u skladu s našim pravilima i međunarodnim obvezama, može pomoći u osiguravanju učinkovitog rada šengenskog sustava. Međutim, ponovno uvođenje kontrola unutarnjih granica, ako se ne temelji na savjetima ili podacima zdravstvenih tijela, nanosi više štete nego koristi. Ono uzrokuje velike ekonomske troškove za EU i sprječava robu da stigne tamo gdje je potrebna. Moramo osigurati pravilno funkcioniranje šengenskog prostora.

U ovom trenutku, svi trebamo graditi međusobno povjerenje, suradnju i solidarnost. Ova načela središnje su točke europskog projekta i potrebna su nam više nego ikad prije."