[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava od 18. do 24. ožujka

 .
18-03-2019
 .

ODBORI – BRUXELLES - IZDVOJENO
Na dnevnom redu odbora EP-a u Bruxellesu je rasprava o vladavini prava u Mađarskoj, glasovanje o blokiranju terorističkog sadržaja na internetu, saslušanje nevladinih organizacija o spašavanju migranata i izbjeglica na Sredozemlju. U Zagrebu Ured EP-a organizira predstavljanje kampanje Ovaj put glasam Savjetu za mlade Vlade RH.

 .
 .

PONEDJELJAK
Vladavina prava u procesu pristupanja EU-u. Zajedničko saslušanje Odbora za vanjske poslove i Odbora za građanske slobode, o izazovima u ispunjavanju temeljnih kriterija pravne stečevine EU-a (poglavlja 23 i 24) od strane zemalja koje teže članstvu u EU-u. Riječ je o zajedničkim vrijednostima poput zaštite demokracije, vladavine prava, te poštivanju temeljnih prava. Praksa je pokazala da je riječ o kriterijima koji predstavljaju veliki izazov za zemlje kandidat, te da ih je – nakon ulaska u EU – teško nadzirati. Na saslušanju će, među ostalim, govoriti predsjednik Venecijanske komisije Vijeća Europe, predstavnici Europske komisije, te različitih stručnih organizacija. Nacrt dnevnoga reda i više informacija dostupno je ovdje. (15.00-17.00 sati)
http://www.europarl.europa.eu/committees/hr/afet/home.html
http://www.europarl.europa.eu/committees/hr/libe/home.html

Migracije. Nevladine organizacije koje spašavaju migrante i izbjeglice u Sredozemlju, a bile su među finalistima Saharov nagrade 2018., raspravljat će o onemogućavanja provedbe akcija spašavanja sa zastupnicima Odbora za građanske slobode. (17.00-18.30 sati)
http://www.europarl.europa.eu/committees/hr/libe/home.html

Europski izbori, europske stranke. Odbor za ustavna pitanja održat će javno saslušanje o izborima za Europski parlament na kojem će se raspraviti uloga političkih stranaka i njihova mogućnost za mobililziranjem biračkoga tijela. Također će se govoriti o utjecaju društvenih mreža na oblikovanja političkih odluka birača te koordinaciji komunikacijskih aktivnosti EP-a i Europske komisije uoči predstojećih izbora. Nacrt programa dostupan je ovdje. (17.00-18.30 sati)
http://www.europarl.europa.eu/committees/hr/afco/home.html

UTORAK
Konferencija OCEANI – budućnost “plavog planeta”. U organizaciji predsjednika EP-a A. Tajanija, političari i stručnjaci, okupit će se na raspravi o budućnosti oceana. Program dostupan ovdje (14.00 sati)

ČETVRTAK
Blokiranje terorističkog sadržaja na internetu. Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove glasovat će o prijedlogu uredbe koja bi se primjenjivala na pružatelje usluga smještaja na poslužitelju koji bi morali ukloniti teroristički sadržaj ili mu onemogućiti pristup u roku od jednog sata po primitku naloga od strane nadležnih tijela. Za nepoštivanje obveze predviđene su kazne u iznosu od 4 posto ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. (9.30-10.00 sati)

Mađarska / Vladavina prava. Članovi Odbora za građanske slobode i pravosuđe razmotrit će stanje vladavine prava u Mađarskoj. Europski parlament je zatražio da se, u skladu s člankom 7 Ugovora EU-a, ispita postoji li sustavna prijetnja temeljnim vrijednostima EU-a u Mađarskoj. U raspravi sa zastupnicima sudjelovat će članovi rumunjskog predsjedništva Vijeća, te prvi potpredsjednik EK-a Timmermans. (15.30-16.30 sati)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu u Strasbourgu od 25. do 28. ožujka. Na njoj se, među ostalim, očekuje glasovanje o autorskim pravima na digitalnom tržištu, zabrani plastike za jednokratnu uporabu, kvaliteti vode za piće, CO2 emisijama za osobne automobile, unutarnjem tržištu za električnu energiju, upućenim radnicima u međunarodnom cestovnom prijevozu, te o sezonskom ukidanju pomicanja sata. Parlamentarci bi također trebali glasovati o završnim preporukama posebnih odbora o izbjegavanju plaćanja poreza i financijskim zločinima.


AKTIVNOSTI I PARTNERSTVA UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ
Predstavljanje kampanje „Ovaj put glasam“ Savjetu mladih RH
Utorak, 17.00 sati, Kuća Europe, A. Cesarca 4-6
Projekt #ovajputglasam - koji ima cilj mobilizirati građane da u što većem broju izađu na izbore za Europski parlament u svibnju – dobiva sve snažniju poruku diljem EU-a. U Hrvatskoj se ovoj nestranačkoj institucionalnoj kampanji EP-a pridružilo više od 16.000 građana.

 .