[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

U Varaždinu je održana radionica 'Jedan dan kao član Europskog vijeća'

 .
14-03-2019
 .

Na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije te u suradnji s Diplomatskim klubom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u sklopu projekta #ovajputglasameu, 12. ožujka su u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održala radionica 'Jedan dan kao član Europskog vijeća'.

 .
 .

Svi sudionici mogli su se okušati u radu Vijeća Europe predstavljajući članove iz različitih zemalja kroz radionicu.

Na uvodnom govoru predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki istaknuo je važnost sudjelovanja mladih u politici Europske unije.

- Danas vam neću govoriti zašto je bitno da glasate na izborima za Europski parlament, neću vam govoriti o prednostima Europsko unije, već ću vam reći da iskoristite ovu radionicu kako biste se upoznali s funkcioniranjem Europskih institucija i na temelju toga procijenite trebate li glasati na izborima za Europski parlament. – istaknuo je Lukavečki.

 .
 .

Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije je iskazujući potporu mladima na interesu za politiku Europsku uniju istaknuo da je 'Varaždinska županija je dobar primjer kako se koristi od Europske unije mogu ostvarivati na vrlo konkretnim područjima i u konkretnim projektima.'

- Cilj projekta je educirati mlade o instituciji Europske Unije i njenih tijela poput Europskog Vijeća, potaknuti interes za politikom, odnosno političkom kulturom među mladima, te time povećati političku, ali i ekonomsku pismenost građana - istaknuo je Ivan Dominik Dragović predsjednik Diplomatskog kluba Fakulteta političkih znanosti.

 .
 .

Projekt je bio realiziran u dvije faze. U prvoj fazi je učenicima i studentima kroz uvodno predavanje predstavljen ustroj i rad Europskog vijeća, dok je u drugoj fazi održana simulacija sjednice Europskog vijeća na temu 'Migracije i sigurnost vanjskih granica EU'.

Kroz aktualnu temu učenici i studenti su raspravili čitav niz solucija za problematiku migracija koja potresa Europu u proteklo vrijeme.

 .