[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 

 
 
Zaključen je natječaj #EUROSCOLA - ZAJEDNOZAEU: SUZBIJANJE LAŽNIH VIJESTI I DEZINFORMACIJA u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima iz cijele Hrvatske. Zbog sjajnih uradaka i angažmana učenika u sklopu ovog natječaja odlučili smo dodijeliti ne jedno, već čak pet putovanja za škole koje će sudjelovati u programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj za srednje škole iz Republike Hrvatske organizira nagradni video-natječaj EUROSCOLA - ZAJEDNOZAEU: SUZBIJANJE LAŽNIH VIJESTI I DEZINFORMACIJA. Sudjelovanjem u natječaju, učenice i učenici srednjih škola, uz mentorsku pomoć, imaju priliku osvojiti putovanje u Europski parlament u Francuskoj u prvoj polovici 2023. godine. Tražimo školu koja će najuspješnije istražiti i predstaviti ideje za prepoznavanje i borbu protiv širenja lažnih vijesti i dezinformacija, izradom kratkog videa na platformi TikTok, registracijom novih korisnika na našoj platformi www.zajednoza.eu te upoznavanjem svoje okoline s načinima na koje Europska unija djeluje u tom području. Između 5. prosinca 2022. i 18. siječnja 2023., uključite se u naš natječaj!
Pročitaj više
Stipendije Schuman plaćena su stažiranja u jednom od službenih mjesta rada Europskog parlamenta (Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu) ili u njegovim uredima za vezu u državama članicama.
Pročitaj više
Europski parlament poziva sve hrvatske srednje škole na sudjelovanje u nagradnom video-natječaju #ZAJEDNOZAEU u sklopu programa Euroscola!
Pročitaj više
Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) naš je omiljeni program za koji smo nedavno odradili prvi seminar za profesore-mentore u školskoj godini 2020./2021. Glavne teme seminara bile su pandemija koronavirusa, njene posljedice i zaštita zdravlja. Također, pričali smo o prioritetima naših europarlamentaraca vezanih uz novi višegodišnji proračun Unije, što Uniji donosi Konferencija o budućnosti Europe te na koji način se škole ambasadori mogu uključiti u postojeće aktivnosti i programe na europskoj razini.
Pročitaj više
Dojmovi novinarke Andree i povjesničara Ivana koji su pet mjeseci stažirali u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
Pročitaj više
Zaključen je treći ciklus natječaja #EUROSCOLA u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima (16 do 19 godina) iz cijele Hrvatske. Čestitke pobjednicima koji su osvojili sudjelovanje u programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu - u travnju ove godine.
Pročitaj više
Ne morate pobijediti na europskim izborima da biste zasjedali poput europarlamentaraca u plenarnoj dvorani u Strasbourgu - dovoljno je da pobijedite na našem natječaju!
Pročitaj više
Zaključen je drugi ciklus natječaja #EUROSCOLA u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima (16 do 19 godina) iz cijele Hrvatske. Učenici pobjedničke škole prisustvovat će programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu krajem ožujka.
Pročitaj više
Uvodni seminar za ambasadore seniore škola ambasadora Europskog parlamenta odvijao se kroz dva dana. Tema prvog dana bila je razmjena iskustava EPAS programa, dok je drugi dan bio rezerviran za predstavljanje prioriteta i programa zasjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.
Pročitaj više
Posjet srednjoškolaca Europskom parlamentu u Strasbourgu.
Originalni ste, kreativni i angažirani srednjoškolci koji vole putovati? Želite zasjedati poput europarlamentaraca u plenarnoj dvorani u Strasbourgu? Ništa lakše - osvojite zanimljivo putovanje u Strasbourg!
Pročitaj više
Zaključen je još jedan natječaj #EUROSCOLA u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 19 godina iz cijele Hrvatske. Učenici pobjedničke škole prisustvovat će programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu 5. ožujka 2020.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj za srednje škole Republike Hrvatske organizira nagradni video-natječaj #EUROSCOLA - #ZAJEDNOZAEU. Sudjelovanjem u natječaju, učenice i učenici srednjih škola, uz mentorsku pomoć, imaju priliku osvojiti putovanje u Europski parlament u Francuskoj u siječnju 2020. godine
Pročitaj više
Zaključen je natječaj #EKOscola u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 19 godina iz cijele Hrvatske. Učenici dvije pobjedničke škole prisustvovat će programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu 14. studenog i 5. prosinca.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 19 godina, prijavite se na nagradni video-natječaj EUROSCOLA #EKOscola Europskog parlamenta i osvojite putovanje u Strasbourg za 24 učenika i 2 mentora - vremena imate do 23. rujna!
Pročitaj više
Zaključen je natječaj #ovajputglasam u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 19 godina iz cijele Hrvatske. Pobjednici će prisustvovati programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
Pročitaj više
Nastavnice i nastavnici, ravnateljice i ravnatelji srednjih škola u Hrvatskoj – pažnja! Potaknite svoje učenice i učenike u dobi od 16 do 19 godina da se aktiviraju putem stranice www.ovaputglasam.eu i time uključe u nagradni natječaj #ovajputglasam #izboriEU2019 kako bi za 24 đaka i dva mentora iz svoje škole osvojili putovanje u Europski parlament u Francuskoj u drugom dijelu 2019. godine!
Pročitaj više
EU4mE&U najbolji je projekt mladih iz Hrvatske izabran u prvom krugu natječaja Karlo Veliki (Charlemagne), kojime Europski parlament već više od deset godina nagrađuje mlade Europljanke i Europljane između 16 i 30 godina za originalne projekte s europskim karakterom.
Pročitaj više
Nastavnice i nastavnici, ravnateljice i ravnatelji srednjih škola u Hrvatskoj – pažnja! Potaknite svoje učenice i učenike u dobi od 16 do 19 godina da se aktiviraju putem stranice www.ovaputglasam.eu i time uključe u ovaj nagradni natječaj #ovajputglasam #izboriEU2019 kako bi za 24 đaka i dva mentora iz svoje škole osvojili putovanje u Europski parlament u Francuskoj u travnju 2019. godine!
Pročitaj više
Nastavnice i nastavnici, ravnateljice i ravnatelji srednjih škola u Hrvatskoj – pažnja! Potaknite svoje učenice i učenike u dobi od 16 do 19 godina da se aktiviraju putem stranice www.ovaputglasam.eu i time uključe u ovaj nagradni natječaj #ovajputglasam #izboriEU2019 kako bi za 24 đaka i dva mentora iz svoje škole osvojili putovanje u Europski parlament u Francuskoj u ožujku 2019. godine! Tražimo školu koja će kombinacijom kreativnih video radova i komunikacijom preko društvenih mreža podsjetiti građane na nadolazeće izbore za Europski parlament 26. svibnja 2019. godine. Prijavite se prateći tri koraka opisana u ovom pozivu  i sudjelujte u natječaju.
Pročitaj više
Nastavnice i nastavnici, ravnateljice i ravnatelji srednjih škola u Hrvatskoj – pažnja! Potaknite svoje učenice i učenike u dobi od 16 do 18 godina da se aktiviraju putem stranice www.ovaputglasam.eu i time uključe u ovaj nagradni natječaj #ovajputglasam #izboriEU2019 kako bi za23 đaka i dva mentora iz svoje škole osvojili putovanje u Europski parlament u Francuskoj u ožujku 2019. godine! Tražimo školu koja će kombinacijom kreativnih video radova i komunikacijom preko društvenih mreža podsjetiti građane na nadolazeće izbore za Europski parlament 26. svibnja 2019. godine. Prijavite se prateći tri koraka opisana u ovom pozivu  i sudjelujte u natječaju.
Pročitaj više
Uvodni ambasador za novu generaciju mentora iz novouključenih 25 škola – budućih ambasadora seniora Euroskog parlamenta – održao se u Kući Europe i trajao je dva dana - 15. i 16. listopada 2018. godine.
Pročitaj više
Zaprimili smo #ovajputglasam radove iz cijele Hrvatske.
Zaključen je video natječaj #ovajputglasam u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Hrvatske. Pobjednici će prisustvovati programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 19 godina, koji će u školskoj godini 2018./2019. pohađati srednju školu u Republici Hrvatskoj, sudjelujte u našem nagradnom Eurocola-natječaju #Ovajputglasam i otputujte u Strasbourg! Natječaj je otvoren od 5. lipnja do 10. rujna 2018. godine!
Pročitaj više
Treće izdanje Europskog događaja za mlade (EYE2018) okupit će više od 8000 sudionika u dobi između 16 i 30 godina iz cijele Europe kako bi raspravljali o pet glavnih tema tijekom 1. i 2. lipnja 2018. godine u Strasbourgu.
Pročitaj više
U petak, 11. svibnja 2018. godine, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u četiri hrvatska grada održano je ovogodišnje okupljanje mladih ambasadorica i ambasadora Europskog parlamenta #MladiEU2018. Događanje se paralelno odvijalo na centralnim lokacijama u četiri grada: u Kinu Europa u Zagrebu, Kinu Karaman u Splitu, Gradskoj vijećnici u Krku te Centru mladih u Slavonskom Brodu.  Svaki od gradova pratio je i aktivno sudjelovao u sadržajima dostupnim i u ostalim gradovima uz pomoć prijenosa uživo.
Pročitaj više
Krajem veljače u Kući Europe organiziran je dvodnevni napredni seminar za ambasadore seniore Europskog parlamenta. Sudjelovalo je 25 mentorica i mentora – ambasadora seniora Europskog parlamenta – iz 25 odgojno-obrazovnih institucija, srednjih škola u Hrvatskoj odabranih za sudjelovanje u ovom programu
Pročitaj više
Napredni seminar za ambasadorice i ambasadore seniore Europskog parlamenta održao se u dva dijela. Sve su aktivnosti bile obilježene razgovorom o nadolazećim europskim izborima i njihovoj važnosti za buduće generacije.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 18 godina, sudjelujte u našem nagradnom Eurocola-natječaju #EUzaHR i otputujte u Strasbourg! Natječaj je otvoren od 22. studenoga do 4. prosinca 2017. godine!
Pročitaj više
U Zagrebu je 9. i 10. listopada 2017. godine održan uvodni seminar programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" namijenjen nastavnicama i nastavnicima srednjih škola diljem Hrvatske koji će u školskoj godini 2017./2018. biti ambasadorice i ambasadori seniori Europskog parlamenta. Ovaj se program provodi u Hrvatskoj već drugu školsku godinu za redom, a stečeno znanje ambasadorice i ambasadori seniori imat će prilike prenijeti svojim učenicama i učenicima – mlađim ambasadorima Europskog parlamenta – u 25 srednjih škola iz čak 20 različitih hrvatskih gradova.
Pročitaj više
Uvodni seminar programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" održat će se u Zagrebu u ponedjeljak i utorak, 9. i 10. listopada 2017., na više središnjih zagrebačkih lokacija: u Dvorani "Ban Frankopan" Hotela Dubrovnik, Agenciji za mobilnost i programe EU-a, u Hrvatskome saboru te u Kući Europe. Seminar je namijenjen nastavnicama i nastavnicima iz 25 srednjih škola iz cijele Hrvatske koji će u školskoj godini 2017./2018. biti ambasadorice i ambasadori seniori Europskog parlamenta te svoje učenice i učenike naučiti više o europskoj parlamentarnoj demokraciji.
Pročitaj više
Prošlog petka, 29. rujna 2017. održano je natjecanje Euroscola, simulacija rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Također su proglašeni i pobjednici natjecanja - timovi II., IV., VII., gimnazije te Privatne umjetničke gimnazije! Na proglašenju je govorio Tonino Picula, jedan od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.
Pročitaj više
Srednjoškolci iz jedanaest škola iz Grada Zagreba pokazat će svoje znanje o Europskoj uniji i natjecati se u petak 29. rujna u Zagrebu za put u Europski parlament u Strasbourg. Cjelodnevno natjecanje, koje organizira Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji sa Sveučilištem VERN, kulminirat će nastupom škola od 11:30 do 15:00 sati u dvorani Sveučilišta VERN, dok će pobjednici natjecanja biti proglašeni u 15:30 sati, uz prigodni govor hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.
Pročitaj više
Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj poziva srednje škole Grada Zagreba i Zagrebačke županije da prijave učeničke skupine u dobi od 16-18 godina na kvalifikacijsko prednatjecanje programa Euroscola koje će se održati u Zagrebu, u petak, 29. rujan 2017. godine. Prijave su otvorene do 15. rujna 2017. godine u 12 sati - a škole se prijavljuju e-mailom na epzagreb@ep.europa.eu.
Pročitaj više
Nagrada Karlo Veliki (Charlemagne Youth Prize) se već deset godina za redom dodjeljuje za uspješne projekte s europskim karakterom mladim Europljanima između 16 i 30 godina. Projekti koji se za nagradu mogu natjecati namijenjeni su mladima u Europi, a smisao svakog od njih mora biti da na praktičan način potiče toleranciju, suživot i izgradnju europskog identiteta.
Pročitaj više
Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, poziva srednje škole Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije da prijave učeničke ekipe u dobi od 16-18 godina na kvalifikacijsko prednatjecanje programa Euroscola Europskog parlamenta koje će se održati u Šibeniku, u petak, 7. travnja 2017. godine. Prijave su otvorene do 13. ožujka 2017. godine u 17:30 sati - a škole se prijavljuju e-mailom na epzagreb@ep.europa.eu.
Pročitaj više
Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, poziva srednje škole Istarske i Primorsko-goranske županije da na e-mail adresu EPZagreb@ep.europa.eu prijave učeničke ekipe u dobi od 16-18 godina na kvalifikacijsko prednatjecanje programa Euroscola Europskog parlamenta koje će se održati u Rijeci 21. listopada 2016. godine. Rok za prijavu je 3. listopada 2016. godine u 17.00 sati.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 18 godina, sudjelujte u nagradnom natječaju programa EUROSCOLA Europskog parlamenta i osvojite putovanje u Strasbourg za 24 učenika i 2 mentora iz svoje škole! OBAVEZNO ispunite prijavni obrazac, na način da "uploadajte" video ili izradite poster kao vaš kreativni odgovor na jednu od tema online natječaja Euroscola "Imam stav"! Aktivno sudjelovanje i uključenost mladih ljudi jedan je od najvažnijih dugoročnih ciljeva Europske unije. U skladu s tim, cilj natjecanja je omogućiti mladima da na originalan i kreativan način prikažu svoje mišljenje i izraze svoj stav. Natječaj je otvoren do nedjelje 3. travnja 2016. u 24:00 sata, a tri najkvalitetnija rada pružaju priliku autorima i njihovim grupama posjetiti Strasbourg u svibnju ili listopadu!
Pročitaj više
U petak 5. veljače 2016. godine, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, održano je službeno prednatjecanje programa "Euroscola'' – simulacije rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu, namijenjeno srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina. U natjecanju održanom u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije sudjelovala je 21 škola iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Županje i Valpova.
Pročitaj više
Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, poziva srednje škole Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije da prijave učeničke ekipe u dobi od 16-18 godina na kvalifikacijsko prednatjecanje programa Euroscola Europskog parlamenta koje će se održati u gradu Osijeku 5. veljače 2016. godine. Rok za prijavu je 20. siječnja 2016. godine u 17.00 sati.
Pročitaj više
Zaključen je natječaj "Europa pred izazovima" u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Hrvatske. Bilo je to službeno prednatjecanje za sudjelovanje u programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
Pročitaj više
Imate između 16 i 30 godina i pokrenuli ste projekt s europskom dimenzijom? Od 15. listopada otvorene su prijave za devetu Nagradu za mlade Karlo Veliki. Osim priznanja, medijske promocije i posjete Europskom parlamentu, dobitnici osvajaju i novčanu nagradu kako bi daljnje mogli razvijati svoje inicijative. Rok za prijavu je 25. siječnja 2016. godine.
Pročitaj više
Rok za prijavu na online natječaj "Europa pred izazovima" je istekao. Zahvaljujemo svim kandidatima na sudjelovanju. Obavijest o najbolje rangiranim radovima će biti objavljena 22. listopada u 12.00 sati na web stranici Europskog parlamenta, Ureda za informiranje u Republici Hrvatskoj, http://www.europarl.hr/.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 18 godina, sudjelujte u nagradnom natječaju i osvojite putovanje u Strasbourg za 24 učenika i 2 mentora iz svoje škole: ispunite prijavni obrazac, "uploadajte" video ili poster kao vaš kreativni odgovor na temu natječaja: "Europa pred izazovima"! Cilj natjecanja je omogućiti mladima da na originalan i kreativan način prikažu svoje mišljenje o aktualnim temama i izazovima pred kojima se nalazi Europa. Pobjeđuju tri najoriginalnija rješenja; natječaj je otvoren do 14. listopada 2015. u 17:00 sati.
Pročitaj više
Foto: European Parliament/Flickr
Europski parlament u suradnji s European Youth Press, mrežom mladih u medijima, organizira Europske dane medija za mlade 2015. (EYMD) od 20. do 22. listopada 2015. Glavna tema događaja će biti medijske slobode, a 80 mladih novinara dobit će priliku izvještavati iz Europskog parlamenta o problemima medijskih sloboda u Europi i izvan nje.
Pročitaj više
Pobjednica našeg cjelogodišnjeg natječaja Medijskih nada Aleksandra Milinović bila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu i razgovarala je s hrvatskim zastupnikom Ivanom Jakovčićem. Njezin intervju u cijelosti pročitajte ovdje.
Pročitaj više
Pobjednica našeg cjelogodišnjeg natječaja Medijskih nada Matea Ćorić bila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu i razgovarala je s hrvatskom zastupnicom Dubravkom Šuicom. Njezin intervju u cijelosti pročitajte ovdje.
Pročitaj više
Zaključno sa 17. svibnja završen je četvrti krug natječaja "Medijske nade" u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta, namijenjen studentima u dobi od 18 do 26 godina. Natječaj je bio otvoren za cijelo područje Republike Hrvatske, a zainteresirani su mogli sudjelovati kroz izradu i prijavu vlastitih novinarskih video-radova na unaprijed zadane teme. U konkurenciji izrazito brojnih i zanimljivih prijava žiri je ocjenio kako su radovi Aleksanre Milinović i Rebeke Lesac ovoga puta najbolji te će upravo one dobiti priliku posjetiti Starsbourg u lipnju.
Pročitaj više
Dvadesetčetvero učenika II.gimnazije iz Zagreba sudjelovalo je 23. travnja na Euroscoli. Priliku da iskažu svoja razmišljanja, stavove, ali i zavidna znanja naši učenici su s velikom odgovornošću ali i veseljem prihvatili. Za sve nas Euroscola je iskustvo koje će ostati u trajnom i lijepom sjećanju." Upoznajte pobjednike zagrebačkog natjecanja ove subote 9. svibnja u 13:00 na Europskom trgu i poslušajte njihova iskustva iz natjecanja sa školama iz 28 država EU-a u Strasbourgu.
Pročitaj više
Naš natječaj Medijske nade ide dalje! U novom krugu izaberi jedan od dva ponuđena zadatka: Snimi video na temu mogućnosti koje mladima pruža EU ili napravi reportažu o skorašnjem Tjednu Europe od 4. do 9. svibnja ili Danu Europe 9. svibnja u tvom gradu! Zadaci su tu, zato kameru u ruke i kreni sa snimanjem! Prijave traju do 17. svibnja, a pobjednike objavljujemo 20. svibnja.
Pročitaj više
Zaključen je treći krug natječaja "Medijske nade" u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta, namijenjen studentima u dobi od 18 do 26 godina iz cijele Hrvatske. Natječaj je bio otvoren do 29. ožujka, a kako bi mogli sudjelovati u natječaju, hrvatski studenti morali su nam na evaluaciju poslati svoje novinarske video-radove na zadane teme. O najboljim radovima odlučivao je žiri u sastavu osoblja Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
Pročitaj više
Pobjednica našeg cjelogodišnjeg natječaja Medijskih nada Slavica Grgić bila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu i razgovarala je s hrvatskom zastupnicom Biljanom Borzan. Njezin intervju pročitajte ovdje.
Pročitaj više
.
Nakon Zagrepčanina Andre Anića i Borne Kosa te Osječanke Slavice Grgić, i ti možeš biti pobjednik sljedećeg kruga novinarskog natječaja #MedijskeNade te otputovati na 3 proljetna dana u Strasbourg. Dovoljno je poslati jednominutni novinarski video na zadanu temu i pričekati odluku našeg stručnog žirija.
Pročitaj više
Andro Anić, student-pobjednik našeg cjelogodišnjeg natječaja Medijske nade, prisustvovao je plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu i razgovarao s hrvatskom zastupnicom Ivanom Maletić. Njihov intervju pročitajte ovdje.
Pročitaj više
Europski parlament produžio je rok za prijavu projekata na natječaj za ovogodišnje izdanje nagrade "Karlo Veliki" do 15. veljače 2015. U slučaju da ste mlada osoba između 16 i 30 godina starosti te radite na projektu koji ima europsku dimenziju svakako nemojte propustiti priliku za prijavu i mogućnost osvajanja novčane nagrade te plaćenog puta u Aachen u Njemačkoj - grad Karla Velikoga!
Pročitaj više
.
Na našu adresu pristiglo je pregršt odličnih radova sa svih strana Hrvatske, a dvoje najboljih koji su osvojili žiri svojim talentom te putuju u Europski parlament u Strasbourg, u veljači i ožujku 2015., su Andro Anić iz Zagreba i Slavica Grgić iz Osijeka. Za koji glas iza njih našla se Alma Hadžić iz Dubrovnika, a pažnju žirija zaokupili su i radovi Lucije Tošić te Ane Rogić iz Zagreba, kao i Ivana Todorovića iz Varaždina. Nažalost mjesta među pobjednicima je samo za dvoje, ali zato se možete prijaviti u sljedećem krugu koji već sad možemo najaviti za početak ožujka.
Pročitaj više
Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Krčki su maturanti izabrani među najbolje europske učenike na nacionalnom natjecanju u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Na natječaju „Moje ideje za bolju Europu“ nagrađeni video uradak učenica Lucije Ostrogović i Marte Justić omogućio je krčkim gimnazijalcima nagradno putovanje u Strasbourg na koje su krenuli 21. siječnja u pratnji mentorice Gordije Marijan i ravnateljice Đurđice Cvitkušić
Pročitaj više
Srednjoškolci iz sedam škola Sisačko-moslavačke županije pokazat će svoje znanje o Europskoj uniji i natjecati se u petak 30. siječnja u Sisku za put u Europski parlament u Strasbourg. Natjecanje, koje organizira Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, počinje u 10:30 u Galeriji Sv. Kvirin Kulturnog doma, a sudjelovat će učenici sljedećih škola: Tehnička škola Kutina, Srednja škola Topusko, Tehnička škola Sisak, Srednja škola Tina Ujevića Kutina, Srednja škola Novska, Ekonomska škola Sisak i Gimnazija Sisak.
Pročitaj više
.
Prvi student-pobjednik našeg cjelogodišnjeg natječaja Medijske nade bio je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu i razgovarao s hrvatskim zastupnikom Toninom Piculom. Njegov intervju pročitajte ovdje.
Pročitaj više
Dobitnik našeg prvog kruga Borna Kos s veleučilišta Vern upravo se priprema za put u Strasbourg na sjednicu od 12. do 14. siječnja. Nagradu je dobio za jednominutni video na temu ''Najveći izazovi mladih u Europskoj uniji''. U drugom krugu na njegovom mjestu možeš biti i ti (ako si student i imaš između 18 i 26 godina).
Pročitaj više
.
Pozivamo srednje škole u SIsačko-moslavačkoj županiji na sudjelovanje u natjecanju Europskog parlamenta "Euroscola". Učenici najbolje plasiranih škola putuju u Strasbourg u pratnji svojih mentora u prvoj polovici 2015. godine.
Pročitaj više
.
U četvrtak 4. prosinca održan je 17. od 19 planiranih Euroscola dana u 2014. godini, prilikom kojega su učenici Gornjogradske gimnazije iz Zagreba posjetili Europski parlament u Strasbourgu. Zajedno s više od 500 učenika i profesora iz ostalih država članica Europske unije predstavljali su Hrvatsku vu na plenarnoj sjednici i napunili tzv. 'hemicycle' svježim idejama o europskim temama.
Pročitaj više
U utorak 2. studenoga 2114. otvoren je natječaj za dodjelu nagrade 'Karlo Veliki' (European Charlemagne Youth Prize) za 2015. godinu. Mladi, ako imate spreman ili već aktivan projekt posvećen razvoju boljeg razumijevanja među osobama iz različitih država članica Europske unije, obavezno se prijavite! Krajnji rok za prijave je 2. veljače 2015.
Pročitaj više
U utorak 30. listopada u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je 14. po redu od 19 "Euroscola" predvidenih u 2014. godini. "Euroscola" je program Europskog parlamenta u kojem sudjeluju ucenici zavrsnih razreda srednjih skola svih drzava clanica Europske unije koji su pobijedili na nacionalnim predselekcijskim natjecanjima u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Ovoga puta iz Hrvatske je svoju priliku za sudjelovanje imala Srednja škola Mije Mirkovića, uz gotovo 500 svojih ucenickih kolega iz ostatka EU-a.
Pročitaj više
Zaključen je natječaj "Moje ideje za bolju Europu" u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Hrvatske. Bilo je to službeno prednatjecanje za sudjelovanje u programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Natječaj je bio otvoren od 17. rujna do 7. listopada 2014., a kako bi mogli sudjelovati u natječaju, hrvatski srednjoškolci morali su nam na evaluaciju poslati svoje autorske video-radove ili originalne plakate.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 18 godina, sudjelujte u nagradnom natječaju i osvojite putovanje u Strasbourg za 24 učenika i 2 mentora iz svoje škole: ispunite prijavni obrazac, "uploadajte" poster ili video kao vaš kreativni odgovor na izazov iz naslova natječaja: "Moje ideje za bolju Europu". Pobjeđuju dva najoriginalnija rješenja; natječaj je otvoren do 7. listopada 2014. u 17:00 sati.
Pročitaj više
.
Ured za informiranje Europskog parlamenta u suradnji s GONG-om organizira edukacijski seminar o europskom građanstvu i odgoju učenika za profesore srednjih škola, u subotu, 26. travnja u Kući Europe, Augusta Cesarca 6 (Ban centar) u Zagrebu. Seminar se održava ususret europskim izborima u svibnju 2014. godina, u svrhu poticanja aktivnog građanstva i kompetencije učenika srednjih škola u kontekstu Hrvatske i Europske unije.
Pročitaj više
.
"Model European Union Zagreb 2014" najbolji je projekt mladih iz Hrvatske izabran u prvom krugu natječaja za prestižnu nagradu Europskog parlamenta ''Karlo Veliki'' (Charlemagne) . Pobjedom među prijavljenih 12 projekata iz Hrvatske MEUZ 2014. plasirao se u drugi krug natječaja koji se provodi na europskoj razini; konkurentski projekti dolaze iz ostalih 27 država članica Europske unije.
Pročitaj više
U veljači su učenici Ekonomsko-birotehničke škole iiz Splita imali priliku sudjelovati na natjecanju "Euroscola" u Strasbourgu 30. siječnja, a njihov nastup nije prošao nezapaženo.
Pročitaj više
.
Na tribini istog naziva kao i natječaj - "Zašto je moj glas važan?" - prošlog petka 14. veljače proglašeni su pobjednici nagradne igre Ureda za informiranje Europskog parlamenta "Mladi i izbori za Europski parlament: zašto je moj glas važan?". Nagradni natječaj bio je otvoren do 12. veljače u 14 sati, a svoje radove mogli su prijaviti srednjoškolci u dobi od 16 do 18 godina. Putovanje u Strasbourg u sklopu programa "Euroscola" osvojili su Karlovčani i Krapinjani (u ožujku), Daljani (u svibnju) i Riječani (na jesen).
Pročitaj više
U petak 14. veljače u 10 sati u Kući Europe Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj zajedno s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba - a na inicijativu Vijeća učenika Grada Zagreba - organizira debatnu tribinu "Mladi i izbori za Europski parlament: zašto je moj glas važan?"
Pročitaj više
Učenici Gimnazije Metković, koji su u Splitu u listopadu prošle godine pobijedili na prednatjecanju za sudjelovanje u programu Euroscola, zajedno s još 477 učenika iz 20 zemalja Europske unije na jedan dan zamijenili europarlamentarce i raspravljali o zadanim temama na 3 službena jezika Europske unije.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 18 godina, sudjelujte u nagradnom natječaju i osvojite putovanje u Strasbourg za 24 učenika svoje škole: ispunite prijavni obrazac, "uploadajte" fotografiju, kolaž, crtež, tekst ili video koji na originalan način odgovara na pitanje "Zašto izaći na izbore za Europski parlament u svibnju ove godine?". Pobjeđuju dva najkreativnija rješenja; natječaj je otvoren do 12. veljače 2014. u 14:00 sati.
Pročitaj više
Već smo pisali i informirali vas o događanju European Youth Event 2014 (EYE 2014) koji će okupiti oko 5000 mladih iz cijele Europe. Sad tražimo mlade koji će biti dio Europskih dana mladih novinara (European Youth Media Days) i izvještavati s ovog velikog događaja.
Pročitaj više
Europski parlament želi podsjetiti sve zainteresirane mlade da se što prije prijave na natječaj posvećenom razvoju EU-a, integraciji i pitanjima europskog identiteta, čime će sebi stvoriti priliku da osvoje vrijedne nagrade u sklopu projekta „Karlo Veliki“. Također poziva mlade da se prijave i budu dio događaja EYE 2014. Više detalja o prijavi i uvjetima, kao i o samim događajima pronađite u članku.
Pročitaj više
Natječaj za nagradu Charlemagne za iduću, 2014. godinu otvoren je u petak, 25. listopada. Već sedmu godinu za redom ova nagrada dodjeluje se mladim ljudima koji su osmislili projekte s ciljem širenja tolerancije i komunikacije među građanima iz različitih europskih država. Prijave za sudjelovanje u natječaju treba poslati do 20. siječnja 2014. godine.
Pročitaj više
.
Pozivamo srednje škole u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji na sudjelovanje u natjecanju Europskog parlamenta "Euroscola". Učenici najbolje plasiranih škola putuju u Strasbourg u pratnji svojih mentora u prvoj polovici 2014. godine.
Pročitaj više
Ako želite provjeriti jesu li zagrebački srednjoškolci spremni na jedan dan postati članovi u Europskom parlamentu i svojim znanjem i retoričkim vještinama na stranim jezicima parirati svojim vršnjacima iz drugih država EU, dođite u Hrvatsko novinarsko društvo u subotu, 8. lipnja 2013. godine.
Pročitaj više
.
Što zagrebački srednjoškolci misle o budućnosti Europske unije? Kako vide svoju budućnost u Uniji? Vjeruju li da mjere štednje mogu spasiti Europu? I hoće li opstati euro? Ima li šanse da Turska u bliskoj budućnosti postane država članica Europske unije?
Pročitaj više
Kroz program Euroscola učenici srednjih škola iz država članica Europske unije već 20 godina iz prve ruke uče o Europskom parlamentu. Ovog su ožujka u Euroscoli po prvi put sudjelovali i hrvatski učenici, gimnazijalci iz Karlovca. Dobili su priliku iskusiti kako je to sukreirati europsku politiku debatirajući i pregovarajući, glasajući i usvajajući odluke o važnim pitanjima. Pri tom su učenicima iz cijele Europe predstavili svoju Gimnaziju Karlovac i kraj iz kojeg dolaze.
Pročitaj više
 
 
 
Završen je natječaj "Imam stav!" u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Hrvatske. Bilo je to službeno prednatjecanje za sudjelovanje u programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 18 godina, sudjelujte u nagradnom natječaju programa EUROSCOLA Europskog parlamenta i osvojite putovanje u Strasbourg za 24 učenika i 2 mentora iz svoje škole! OBAVEZNO ispunite prijavni obrazac, na način da "uploadajte" video ili izradite poster kao vaš kreativni odgovor na jednu od tema online natječaja Euroscola "Imam stav"! Aktivno sudjelovanje i uključenost mladih ljudi jedan je od najvažnijih dugoročnih ciljeva Europske unije. U skladu s tim, cilj natjecanja je omogućiti mladima da na originalan i kreativan način prikažu svoje mišljenje i izraze svoj stav. Natječaj je otvoren do nedjelje 3. travnja 2016. u 24:00 sata, a tri najkvalitetnija rada pružaju priliku autorima i njihovim grupama posjetiti Strasbourg u svibnju ili listopadu!
Pročitaj više
U petak 5. veljače 2016. godine, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, održano je službeno prednatjecanje programa "Euroscola'' – simulacije rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu, namijenjeno srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina. U natjecanju održanom u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije sudjelovala je 21 škola iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Županje i Valpova.
Pročitaj više
Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak 5. veljače 2016. godine organizira natjecanje "Euroscola" za srednjoškolce Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, na koje se prijavila čak 21 srednja škola iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Belog Manastira, Valpova i Županje. Natjecanje će se održati u vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku s početkom u 11:00 i predviđenim trajanjem do 17:30. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin otvorit će natjecanje, koje je otvoreno za zainteresiranu javnost i medije.
Pročitaj više
Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, poziva srednje škole Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije da prijave učeničke ekipe u dobi od 16-18 godina na kvalifikacijsko prednatjecanje programa Euroscola Europskog parlamenta koje će se održati u gradu Osijeku 5. veljače 2016. godine. Rok za prijavu je 20. siječnja 2016. godine u 17.00 sati.
Pročitaj više
Mladi od 16 do 18 godina, sudjelujte u nagradnom natječaju i osvojite putovanje u Strasbourg za 24 učenika i 2 mentora iz svoje škole: ispunite prijavni obrazac, "uploadajte" video ili poster kao vaš kreativni odgovor na temu natječaja: "Europa pred izazovima"! Cilj natjecanja je omogućiti mladima da na originalan i kreativan način prikažu svoje mišljenje o aktualnim temama i izazovima pred kojima se nalazi Europa. Pobjeđuju tri najoriginalnija rješenja; natječaj je otvoren do 14. listopada 2015. u 17:00 sati.
Pročitaj više
Dvadesetčetvero učenika II.gimnazije iz Zagreba sudjelovalo je 23. travnja na Euroscoli. Priliku da iskažu svoja razmišljanja, stavove, ali i zavidna znanja naši učenici su s velikom odgovornošću ali i veseljem prihvatili. Za sve nas Euroscola je iskustvo koje će ostati u trajnom i lijepom sjećanju." Upoznajte pobjednike zagrebačkog natjecanja ove subote 9. svibnja u 13:00 na Europskom trgu i poslušajte njihova iskustva iz natjecanja sa školama iz 28 država EU-a u Strasbourgu.
Pročitaj više
Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Krčki su maturanti izabrani među najbolje europske učenike na nacionalnom natjecanju u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Na natječaju „Moje ideje za bolju Europu“ nagrađeni video uradak učenica Lucije Ostrogović i Marte Justić omogućio je krčkim gimnazijalcima nagradno putovanje u Strasbourg na koje su krenuli 21. siječnja u pratnji mentorice Gordije Marijan i ravnateljice Đurđice Cvitkušić
Pročitaj više
Srednjoškolci iz sedam škola Sisačko-moslavačke županije pokazat će svoje znanje o Europskoj uniji i natjecati se u petak 30. siječnja u Sisku za put u Europski parlament u Strasbourg. Natjecanje, koje organizira Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, počinje u 10:30 u Galeriji Sv. Kvirin Kulturnog doma, a sudjelovat će učenici sljedećih škola: Tehnička škola Kutina, Srednja škola Topusko, Tehnička škola Sisak, Srednja škola Tina Ujevića Kutina, Srednja škola Novska, Ekonomska škola Sisak i Gimnazija Sisak.
Pročitaj više
.
Pozivamo srednje škole u SIsačko-moslavačkoj županiji na sudjelovanje u natjecanju Europskog parlamenta "Euroscola". Učenici najbolje plasiranih škola putuju u Strasbourg u pratnji svojih mentora u prvoj polovici 2015. godine.
Pročitaj više