[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Višegodišnji program Škola ambasador Europskog parlamenta 2016.-2021.

Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" od školske godine 2016./2017. provodi se u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj.

Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojega na sebi svojstven način provodi svaka od uključenih srednjih škola ambasadora Europskog parlamenta. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani. Tijekom tri godine održavanja programa, njime će biti obuhvaćeno čak 55 gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Ukratko, program funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori. Zajedničkim snagama u školi uspostavljaju info-točku za informiranje o aktivnostima vezanim s europskim institucijama. Svake školske godine u sklopu Dana Europe nastavnici zajedno s učenicima organiziraju tamatske aktivnosti. Jedan od pozitivnih odjeka programa jest stvaranje čvrste veze između hrvatskih srednjih škola i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a sve kako bi nastavnici i učenici postali što suvereniji u svojim ambasadorskim ulogama, svatko u svom školskom i lokalnom okruženju. Učenici se tako tijekom provedbe programa uz pomoć mentora – ambasadora seniora - upoznaju s radom Europskog parlamenta i odgovornostima zastupnica i zastupnika koji Parlament predstavljaju, svaki u svojoj matičnoj državi članici.

 
 

Škola ambasador Europskog Parlamenta 2017./2018.

Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) naš je omiljeni program za koji smo nedavno odradili prvi seminar za profesore-mentore u školskoj godini 2020./2021. Glavne teme seminara bile su pandemija koronavirusa, njene posljedice i zaštita zdravlja. Također, pričali smo o prioritetima naših europarlamentaraca vezanih uz novi višegodišnji proračun Unije, što Uniji donosi Konferencija o budućnosti Europe te na koji način se škole ambasadori mogu uključiti u postojeće aktivnosti i programe na europskoj razini.
Pročitaj više
Uvodni seminar za ambasadore seniore škola ambasadora Europskog parlamenta odvijao se kroz dva dana. Tema prvog dana bila je razmjena iskustava EPAS programa, dok je drugi dan bio rezerviran za predstavljanje prioriteta i programa zasjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.
Pročitaj više
Uvodni ambasador za novu generaciju mentora iz novouključenih 25 škola – budućih ambasadora seniora Euroskog parlamenta – održao se u Kući Europe i trajao je dva dana - 15. i 16. listopada 2018. godine.
Pročitaj više
U petak, 11. svibnja 2018. godine, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u četiri hrvatska grada održano je ovogodišnje okupljanje mladih ambasadorica i ambasadora Europskog parlamenta #MladiEU2018. Događanje se paralelno odvijalo na centralnim lokacijama u četiri grada: u Kinu Europa u Zagrebu, Kinu Karaman u Splitu, Gradskoj vijećnici u Krku te Centru mladih u Slavonskom Brodu.  Svaki od gradova pratio je i aktivno sudjelovao u sadržajima dostupnim i u ostalim gradovima uz pomoć prijenosa uživo.
Pročitaj više
Krajem veljače u Kući Europe organiziran je dvodnevni napredni seminar za ambasadore seniore Europskog parlamenta. Sudjelovalo je 25 mentorica i mentora – ambasadora seniora Europskog parlamenta – iz 25 odgojno-obrazovnih institucija, srednjih škola u Hrvatskoj odabranih za sudjelovanje u ovom programu
Pročitaj više
Napredni seminar za ambasadorice i ambasadore seniore Europskog parlamenta održao se u dva dijela. Sve su aktivnosti bile obilježene razgovorom o nadolazećim europskim izborima i njihovoj važnosti za buduće generacije.
Pročitaj više
U Zagrebu je 9. i 10. listopada 2017. godine održan uvodni seminar programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" namijenjen nastavnicama i nastavnicima srednjih škola diljem Hrvatske koji će u školskoj godini 2017./2018. biti ambasadorice i ambasadori seniori Europskog parlamenta. Ovaj se program provodi u Hrvatskoj već drugu školsku godinu za redom, a stečeno znanje ambasadorice i ambasadori seniori imat će prilike prenijeti svojim učenicama i učenicima – mlađim ambasadorima Europskog parlamenta – u 25 srednjih škola iz čak 20 različitih hrvatskih gradova.
Pročitaj više
Uvodni seminar programa "Škola ambasador Europskog parlamenta" održat će se u Zagrebu u ponedjeljak i utorak, 9. i 10. listopada 2017., na više središnjih zagrebačkih lokacija: u Dvorani "Ban Frankopan" Hotela Dubrovnik, Agenciji za mobilnost i programe EU-a, u Hrvatskome saboru te u Kući Europe. Seminar je namijenjen nastavnicama i nastavnicima iz 25 srednjih škola iz cijele Hrvatske koji će u školskoj godini 2017./2018. biti ambasadorice i ambasadori seniori Europskog parlamenta te svoje učenice i učenike naučiti više o europskoj parlamentarnoj demokraciji.
Pročitaj više