Prima pagină

Prezentare și competențe

Relațiile interparlamentare dintre Parlamentul European și Congresul Statelor Unite ale Americii datează din 1972, când a avut loc prima vizită a unei delegații a Congresului la Parlamentul European. Acestea constituie, într-adevăr, cele mai îndelungate și mai apropiate relații interparlamentare din istoria Parlamentului European, atât înainte, cât și după alegerile europene prin vot universal direct din 1979.
Cele două delegații se reunesc în mod periodic de două ori pe an, în Europa și în SUA. Reuniunile organizate în Uniunea Europeană au loc, în general, în capitala statului care deține președinția în exercițiu a Uniunii.
În virtutea unei tradiții consacrate, grupurile politice consideră Delegația pentru relațiile cu Statele Unite ca fiind cea mai importantă din Parlamentul European, președinția acesteia revenind, în general, grupului politic cu cel mai mare număr de membri.  Delegația Parlamentului European, alături de delegațiile parlamentare ale Canadei și Mexicului, se bucură de privilegiul exclusiv de a fi primită la Senatul SUA când se află la Washington.
Delegația Parlamentului European a fost primită, în mod tradițional, la cele mai înalte niveluri ale administrației americane. În septembrie 1974, delegația a fost primită la Washington de președintele FORD, iar în ultimii ani de vicepreședinții Bush, Gore și Cheney.
Recent, cu ocazia celei de-a 63-a reuniuni interparlamentare (organizată în SUA în octombrie 2007), Delegația a fost primită la Washington de Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi și de liderul grupului politic majoritar din Senat, Harry Reid.
Reuniunile organizate în Uniunea Europeană se desfășoară, de asemenea, la cel mai înalt nivel (Președintele McAleese, la Dublin, în 2004, Președintele Fischer, la Viena, în 2006, precum și prim-ministrul Ahern, la Dublin, în 2004).
Cu ocazia celei de-a 50-a reuniuni interparlamentare, care a avut loc între 15 și 16 ianuarie 1999 la Strasbourg, ambele delegații au decis să lanseze Dialogul transatlantic al legislatorilor (DTL), acesta reprezentând răspunsul oficial al Parlamentului European  și al Congresului SUA la apelul privind consolidarea relațiilor parlamentare, lansat în cadrul Noii agende transatlantice (NAT). Anul 2000 a fost marcat de punerea în aplicare a NAT și de organizarea unei prime serii de videoconferințe, care a reunit deputați ai Parlamentului European și membri ai Congresului SUA în scopul unui schimb de opinii aprofundat asupra mai multor chestiuni. În urma acestor acțiuni, activitățile din cadrul DTL s-au extins, cuprinzând „ateliere” speciale consacrate unor teme de interes deosebit, organizate în cadrul reuniunilor bianuale, şi facilitând totodată relațiile directe dintre comisiile legislative ale Parlamentului European și cele ale Congresului SUA.
Activitățile din cadrul DTL prezintă, de asemenea, interes pentru „grupul consultativ” instituit în cadrul Consiliului economic transatlantic constituit de UE și SUA, cu ocazia reuniunii bilaterale la nivel înalt organizate la Washington, în aprilie 2007.