Prima pagină

Prezentare și competențe

În sfera de competențe a acestei delegații intră relațiile cu țările din Comunitatea Andină: Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru. În așteptarea unei decizii a Venezuelei, fie de a se reintegra în Comunitatea Aldină, fie de a părăsi MERCOSUR, relațiile cu această țară rămân în sfera de competențe a delegației.
 
Acordul de cooperare și dialog politic, semnat în decembrie 2003, prevede constituirea unei comisii parlamentare mixte, după ce acordul va fi ratificat de toate părțile semnatare. Negocierile care se desfășoară între UE și Comunitatea Andină urmează să confirme constituirea acestui organ de dialog parlamentar.
 
Membrii delegației participă, anual, la cele două vizite organizate și primesc vizita membrilor parlamentelor naționale ale țărilor din regiune, precum și a membrilor Parlamentului Andin (Parlandino).
 
Membri din cadrul delegației au participat la observarea alegerilor desfășurate în țările din regiune sau la lucrările delegațiilor ad hoc constituite cu ocazia fiecărui eveniment politic care risca să pericliteze stabilitatea uneia dintre aceste țări.
 
Din cauza instabilității politice, Parlamentul European a primit, în numeroase rânduri, membri ai guvernelor țărilor din regiune.