skip to content
 
 
 

’Collective’ vinder LUX-publikumsfilmprisen over ’Druk’

10-06-2021

Det blev dokumentarfilmen ’Collective’ om efterspillet til en dødsbrand på en rumænsk natklub, der løb med Parlamentets filmpris. ’Druk’ med Mads Mikkelsen i hovedrollen var også nomineret.

 
 .

Det er nok de færreste herhjemme, der endnu ikke har set Mads Mikkelsen danse løssluppent blandt glade studenter i slutscenen i ’Druk’. Og selvom det uomtvisteligt er en nyklassiker, som instruktør Thomas Vinterberg har begået, så blev det alligevel den rumænske dokumentarfilm ’Collective’, der løb med LUX-publikumsfilmprisen.

Også nomineret til prisen, der bliver uddelt af Europa-Parlamentet, var ’Corpus Christi’ af den polske instruktør Jan Komasa.

Katastrofen på Club Colectiv

Dokumentarfilmen ’Collective’ tager udgangspunkt i en brand i natklubben Club Colectiv i den rumænske hovedstad Bukarest i 2015, der koster 27 mennesker livet. Yderligere 180 unge mennesker bliver kvæstet i ulykken på natklubben, der ikke har nogen nødudgange. Den rumænske regering lover, at ofrene vil blive behandlet ”lige så godt, som hvis de var i Tyskland”. Men sådan går det ikke.

’Collective’ handler om katastrofen efter katastrofen og den trio af journalister, der kæmper for at afdække den. Yderligere 37 af de ilde tilredte unge brandofre dør nemlig på hospitalet i ugerne efter branden på Club Colectiv. Det gør de blandt andet, fordi de stuer, de er indlagt på, ikke er desinficeret ordentligt.

De desinficeringsmidler, der leveres til store dele af det rumænske hospitalsvæsen, bliver nemlig fortyndet op mod ti gange i forhold til den normale koncentration efter leveringen.

Det er en praksis, der dækker over korruption på indtil flere niveauer og udbredt skattefusk, og hvor staten, der allerede længe har været klar over, hvad der foregår, holder hånden over de implicerede.

 .
 
 .
 

Om LUX-publikumsprisen

LUX-prisen har eksisteret i forskellig form siden 2007. Den uddeles af Europa-Parlamentet til en europæisk film af fremragende kunstnerisk kvalitet, der behandler aktuelle temaer.

De tre nominerede film får undertekster på alle de 24 officielle sprog i EU. Det skal sikre, at alle borgere i EU kan få adgang til filmene.

Sidste år slog Europa-Parlamentet sig sammen med bl.a. det Europæiske Filmakademi og genskabte LUX-prisen som LUX-publikumsfilmprisen. Det betyder, at prisvinderen nu udvælges både af medlemmer af Europa-Parlamentet og de europæiske borgere, der vælger at stemme.

 

Hyldest til europæisk kultur fra ’Druk’-producer ved LUX-ceremonien

Produceren bag ’Druk’, Kasper Dissing, der repræsenterede filmen ved LUX-ceremonien i Strasbourg, valgte at bruge sin taletid på en hyldest til europæisk kultur.

Han citerede den tidligere britiske premierminister Winston Churchill, der under 2. verdenskrig forsvarede fortsat at bruge penge på kulturen, mens andre dengang ville bruge dem på krigen: 

”Churchills svar var: ’Hvad kæmper vi så for?’ Jeg håber, at folk, som sidder her, vil huske de ord fra en stor leder i Europa, når vi skal genopbygge Europa efter covid-19. For uden kulturen er vi ikke Europa,” sagde Kasper Dissing.