skip to content
 
 
 

30-året for Berlinmurens fald: Et tilbageblik

09-11-2019

I dag for 30 år siden faldt Berlinmuren. I 28 år stod den som et symbol på Europas splittelse. Læs med her og se, hvordan de danske MEP’er husker den skelsættende begivenhed.

Forestil dig, at du vågner en morgen, og der pludselig går en mur tværs igennem din hjemby. Du kan ikke længere rejse frit. Du er nu adskilt fra venner, måske endda familie, som bor i andre bydele, eller i den del af landet, som nu ikke længere er åben for omverdenen.

Det var virkeligheden for berlinerne 13. august 1961, da Berlinmuren rejste sig som et grumt monument over DDR’s isolationspolitik. Fra officielt DDR-hold hed det sig, at Muren var til for at beskytte østborgerne mod Vestens fascistiske indflydelse. Men der var få, der var i tvivl om, at det i virkeligheden handlede om at holde østtyskerne indespærret i eget land.

I de 28 år, Muren stod, måtte mindst 140 mennesker lade livet ved grænsen, hvad enten de blev skudt i flugtforsøg eller blev ramt i krydsild.

Dansk MEP sad med blanke øjne foran skærmen

Om aftenen den 9. november 1989 blev det annonceret, at grænsen var åben for ind- og udrejse med øjeblikkelig virkning. Titusindvis af tyskere krydsede grænsen i løbet af få timer, og billederne nåede verden rundt. En af dem, der fulgte med, var Morten Helveg Petersen (i dag MEP for Radikale Venstre/Renew Europe), som husker at sidde klistret til fjernsynet med blanke øjne den aften.

Berlinmurens fald var et ikonisk øjeblik i afviklingen af kommunismen og dens indflydelse i Østeuropa. Det var dog også et led i en længere udvikling, som kulminerede i adskillige skelsættende begivenheder på tværs af østblokken i løbet af 1989.

Det var et revolutionens år, som man så det med den polske Solidaritetsbevægelses storm ind i det polske parlament i juni 1989, den paneuropæiske skovtur på grænsen mellem Østrig og Ungarn, demonstrationer i Bulgarien og revolutioner i bl.a. Rumænien og Tjekkoslovakiet.

Samling frem for splittelse

I Danmark husker vi nok bedst Murens fald den 9. november som et symbol på kommunismens fald og starten til et større og mere åbent Europa. Politisk var det begyndelsen til et bredere europæisk samarbejde, som skulle blive fuldbyrdet med udvidelsen af EU mod øst i 2004, og senere 2007 og 2013. Hele 10 af EU’s nuværende medlemsstater var helt eller delvist underlagt Sovjets indflydelse frem til 1989.

Vi har spurgt de danske MEP’ere, hvad 9. november 1989 betyder for dem. Selv om de ikke alle husker dagen (nogle af dem var endnu små børn i 1989), har datoen sat sig lange spor, som har påvirket deres opfattelse af Europa. Du kan se deres svar her:

 .
 

Murens fald vil blive markeret ved en ceremoni i Europa-Parlamentet den 13. november. Her vil Parlamentets formand David Sassoli og formanden for den tyske Bundestag Wolfgang Schäuble mindes den store begivenhed sammen med MEP’erne.