skip to content
 
 
 

Bliv klædt på til spidskandidatdebatten

13-05-2019

Den 15. maj er dagen for den store europæiske spidskandidatdebat med blandt andre Vestager, Weber og Timmermans. Vi klæder dig på til debatten, som du kan se live her på siden.

 .
 
 
 .

Onsdag den 15. maj er aftenen, hvor kandidaterne til formand for Kommissionen skal mødes og diskutere, hvad de vil med Europa. Blandt kandidaterne er danske Margrethe Vestager som repræsentant for de europæiske liberale. Tyske Manfred Weber og hollandske Frans Timmermans er også med som repræsentanter for henholdsvis de europæiske kristendemokrater (EPP) og socialdemokrater (PES).

Du kan se med, når vi viser debatten live i Europa-Huset den 15. maj kl. 21:00-22:30. Læs mere om arrangementet, og tilmeld dig her.

Du kan også se debatten lige her:

 
 .
 .
 

Programmet for debatten

Følgende spidskandidater deltager i debatten:

 • Nico Cué (GUE, Belgien)
 • Ska Keller (De Grønne, Tyskland)
 • Jan Zahradil (ACRE, Tjekkiet)
 • Margrethe Vestager (ALDE, Danmark)
 • Manfred Weber (EPP, Tyskland)
 • Frans Timmermans (PES, Holland)

Debatten starter kl. 21:00 dansk tid. Efter en runde med indledende bemærkninger vil de seks kandidater blive spurgt ind til deres holdninger til blandt andet miljø og klima, europæiske værdier og Europas rolle i verden samt Europas betydning for borgerne.

Ind imellem de enkelte debatblokke vil de sociale medier blive inddraget i debatten. Følg med og giv dit besyv med under hashtaggene #TellEurope og #EUelections2019.

Hvad er de europæiske spidskandidater?

Spidskandidatsprocessen blev anvendt første gang ved EU-valget i 2014. Processen går også nogle gange under den tyske betegnelse ”Spitzenkandidaten” eller det engelske ”lead candidates”.

Processen giver de europæiske borgere direkte indflydelse på, hvem der bliver formand for Europa-Kommissionen, ved at binde EU-valget sammen med valget af den nye kommissionsformand.

Proceduren for valg af kommissionsformand er fastsat i EU-traktaten. Her står, at stats- og regeringscheferne skal foreslå en kommissionsformand under hensyntagen til valgresultatet. Den foreslåede kandidat skal efterfølgende vælges af et flertal af Europa-Parlamentets medlemmer.

I 2014 valgte de europæiske partier for første gang at opstille hver en spidskandidat inden EU-valget, som stats- og regeringscheferne kunne vælge imellem, når de efter valget skulle foreslå en ny formand for Kommissionen. Processen endte med, at luxembourgeren Jean-Claude Juncker blev udnævnt til formand for Kommissionen. Han var inden 2014-valget blevet udnævnt til spidskandidat for det kristendemokratiske EPP-parti, som blev den største gruppe i Europa-Parlamentet ved valget.

De europæiske partiers rolle

Et europæisk politisk parti er et politisk parti, som er aktivt på europæisk plan, og som består af nationale partier med base i mindst en fjerdedel af medlemsstaterne. De største europæiske partier er:

 • det kristendemokratiske EPP
 • det socialdemokratiske PES
 • De Europæiske Konservative og Reformister (ACRE)
 • det liberale ALDE
 • De Europæiske Grønne
 • Det Europæiske Venstreparti (GUE)

Du kan læse mere om, hvem der er i spil som europæiske spidskandidater her.

Læs mere om spidskandidatsprocessen her.