skip to content
 
 
 

Dansk film med i kapløbet om LUX-prisen

23-07-2019

Mads Brüggers dokumentar “Cold Case Hammarskjöld” er blandt de tre finalister til Parlamentets LUX-pris. Den endelige vinder udpeges på Europa-Parlamentets plenarsamling i november.

 .
 
 
 .

Mads Brügger er kendt som blandt andet journalist, TV-vært og programchef på Radio24syv. Nu er hans dokumentarfilm “Cold Case Hammarskjöld”, som havde dansk biografpremiere tidligere i år, blandt de tre finalister til Europa-Parlamentets prestigefyldte LUX-filmpris.

De to konkurrenter til “Cold Case Hammarskjöld” i finalen er:

  • “God exists - Her Name is Petrunija” af Teona Strugar Mitevska (Nordmakedonien, Belgien, Kroatien, Slovenien, Frankrig)
  • “The Realm” af Rodrigo Sorogoyen (Spanien, Frankrig)

De tre finalister blev offentliggjort på en pressekonference i Rom den 23. juli. De er blevet udvalgt blandt et felt på ti film, som blev udpeget under Karlovy Vary-festivalen tidligere på sommeren.

Kåringen af LUX-vinderen finder sted under Europa-Parlamentets plenarsamling i Strasbourg den 27. november 2019. Vinderfilmen vil blive valgt af medlemmerne af Europa-Parlamentet.

Senere på året vil de tre finalefilm blive vist under simultanvisninger, der finder sted samtidig i hele Europa. De tre film vil blive undertekstet på alle 24 officielle EU-sprog.

Flystyrt og postkolonialisme

“Cold Case Hammarskjöld” har som sit omdrejningspunkt en undersøgelse af FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død under mystiske omstændigheder i et flystyrt over Nordrhodesia i 1961. Et flystyrt som Mads Brügger og privatdetektiven Göran Björkdahl forsøger at komme til bunds i, samtidig med at der trækkes linjer op til nutidens Afrika, den congolesiske borgerkrig m.m.

Filmen er en dansk-norsk-svensk-belgisk-britisk-tysk koproduktion.

13 år med LUX-prisen

LUX-prisen er Europa-Parlamentets filmpris. Den uddeles en gang årligt til en film, der sætter fokus på et vigtigt emne i den fælleseuropæiske debat. I år er det trettende gang prisen uddeles.

Blandt de tidligere vindere har været den svensk-danske koproduktion “Sameblod” (2017) og polsk-danske “Ida” (2014).