skip to content
 
 
 
25-07-2017
 .

Danskproducerede 'Sameblod' er finalist ved LUX-Prisen

Den svensk-dansk-norske koproduktion 'Sameblod' er blandt finalisterne ved LUX-Prisen 2017. Det står klart, efter at juryen i dag skar de 10 nominerede ned til tre finalister, som skal konkurrere om dette års filmpris til efteråret. De to andre finalister er franske 'BPM' ('Beats Per Minute') og tysk-bulgarsk-østrigske 'Western'.

Danmark har gode muligheder for hæder, når Europa-Parlamentets filmpris LUX-Prisen bliver uddelt den 14. november i Strasbourg. Det står klart, efter at det i dag blev offentliggjort, at Sameblod er en af de tre finalister sammen med filmene BPM (Beats Per Minute) og Western.

Sameblod - eller Sámi Blood på engelsk - er et bredt nordisk samarbejde, som er både svensk, dansk og norsk produceret. Det er dog ikke filmens eneste danske islæt. Filmen er nemlig instrueret af den svensk-samiske debutant Amanda Kernell, som har boet i Danmark siden 2009 og i 2013 blev uddannet fra Den Danske Filmskole. Derudover er musikken til filmen komponeret af danske Kristian Eidnes Andersen.

Sameblod er en ’coming-of-age’-fortælling, som handler om den 14-årige samiske pige Elle Marja, der i 1930’ernes Sverige bliver udsat for statsautoriseret racisme. Det får hende til at drømme om et anderledes liv, men for at opnå det nye liv er hun nødt til at distancere sig fra sin familie og sin kultur.

Fakta om LUX-prisen

De tre finalefilm skal konkurrere om at blive årets modtager af LUX-prisen under LUX-filmdagene 2017 i Strasbourg til november. Her vil alle 751 Europa-Parlamentarikere få mulighed for at stemme på deres yndlingsfilm blandt de tre finalister.

Prismodtageren bliver offentliggjort den 14. november og vil blive gjort tilgængelig for svagtseende og hørehæmmede. Samtidig bliver alle tre finalefilm tekstet på alle EU’s 24 officielle sprog og vist i biografer i alle 28 medlemslande i løbet af LUX-filmdagene, som finder sted mellem oktober og december.

Europa-Parlamentets formål med prisen er at støtte kulturel diversitet ved at give de nationale film større udbredelse på tværs af Europa. Samtidig ønsker man med LUX-prisen at understøtte debat om de emner, filmene tager op.

Det er i år 11. gang, at Europa-Parlamentet uddeler LUX-prisen. Sidste år gik prisen til Maren Ades film Toni Erdmann, som er en tysk, østrigsk, schweizisk og rumænsk koproduktion.

Læs mere om LUX-prisen her...
Læs mere om 'Sameblod' her...
 .