skip to content

 
 
 

EP-Nyt #12: Statsministeren i møde med Metsola: ”Europa virker virkelig!”

28-04-2023

Ugen har budt på besøg i Danmark af EP-formand Roberta Metsola, der blandt andet har mødt både statsministeren og gymnasieelever. Og så har der været fokus på grønnere luftfart og en stramning af asbestlovgivningen.

 
 .


I denne uge har et dansk besøg været i parlamentsformandens kalender. Onsdag og torsdag var Roberta Metsola nemlig i København, hvor hun blandt andet mødtes med statsministeren, gymnasieelever og skaberen af den politiske dramaserie ’Borgen’, Adam Price. Besøget kan du blive klogere på i dette nyhedsbrev.

Du kan også læse om den nye trilogaftale, som vil gøre luftfarten mere klimavenlig, og en mulig opdatering af asbestdirektivet, der særligt møder dansk opbakning.

God læselyst!

  • Metsola besøgte Borgen, statsministeren og gymnasium
  • Ny aftale vil gøre luftfarten grønnere fra 2025
  • MEP’erne vil have strammet EU’s asbestlovgivning
  • Ansøg om Parlamentets støtte til kommunikationsprojekter med øje for det kommende EU-valg

Du kan få daglige opdateringer på Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde ved at følge os på FacebookTwitter og Instagram.

 

 
 .

Metsola besøgte Borgen, statsministeren og gymnasium

Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, lagde onsdag og torsdag vejen forbi København, da hun forud for næste års EU-valg mødtes med alt fra toppolitikere til skoleelever.

Statsminister Mette Frederiksen havde fornøjelsen af hende i debatten ”Europa, hvad nu?”, som blev afholdt i Den Sorte Diamant. Her talte de to fremtrædende politikere om EU’s fremtid, herunder klima, forsvar og migration, foran et interesseret publikum. I sin åbningstale appellerede Metsola til, at de tilstedeværende bruger deres stemme.

”Europa er dét værd. Det er din tid, din energi og din tro værd. Det er frustrationerne værd, det nogle gange forårsager. Det er pengene værd. Det er dét værd, fordi det gør folks liv bedre,” lød det fra parlamentsformanden.

Statsministeren lagde også vægt på, at EU fungerer.

”Europa virker virkelig. Den Europæiske Union virker virkelig,” lød det fra Mette Frederiksen, som refererede til håndteringen af coronakrisen, invasionen af Ukraine, energikrisen og inflationen. Næste skridt er ifølge statsministeren migrationsområdet.

Også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og Folketingets formand Søren Gade var blandt de personer, der mødte parlamentsformanden. Sammen med Gade oplevede Metsola blandt andet elever fra 8. klasse i læringsspillet ’Politiker for en dag’, der foregik nede i Folketingets kælder.

Det var ikke de eneste unge mennesker, der fik glæde af at møde Metsola. Det gjorde de studerende på Rysensteen Gymnasium også. Her fortalte parlamentsformanden om sin vej ind i politik, og efterfølgende fik de unge rig mulighed for at spørge ind til aktuelle emner, som den grønne omstilling, sikkerhedspolitik, økonomi og meget mere.

Et opslag på Roberta Metsolas Instagram-profil har desuden sat spekulationer i gang. Parlamentsformanden er stor fan af den danske tv-serie ’Borgen’ og fandt under sit besøg tid til at mødes med skaberen af det politiske drama, Adam Price. Sammen fulgte de i Birgitte Nyborgs fodspor i området omkring Christiansborg, hvor gåturen blandt andet gik forbi Bibliotekshaven, De Kongelige Stalde og Marmorbroen. Efter oplevelsen skrev hun, at ”Bruxelles vil tage imod Birgitte Nyborg med åbne arme, hvis hun beslutter sig for at gå ind i europæisk politik”.


Mødet med Adam Price har fået flere medier til at gisne om en mulig sæson fem af den populære serie - og om Birgitte Nyborgs karrierei så fald tager en EU-drejning. Blandt andet i Altinget, Euroman, Billedbladet og Se og Hør.

Metsola blev desuden interviewet i DR’s Deadline og på TV 2 News. Her blev hun blandt andet spurgt til, hvordan EU vil opnå øget strategisk autonomi i lyset af et stigende pres fra Kina, migrationsudfordringer og hendes håndtering af Qatargate-skandalen.

 

 
 .

Ny trilogaftale vil gøre luftfarten grønnere fra 2025

Flytransporten skal være grønnere. Det var Parlamentet og Rådet enige om, da de sent tirsdag aften indgik en trilogaftale om at øge udbredelsen af bæredygtige flybrændstoffer i EU.

Det såkaldte ReFuel EU Aviation-forslag vil gradvist mindske udledninger i luftfartsektoren og stiller krav til, at flybrændstofleverandører gør væskerne i flyenes tanke mere klimavenlige. Fra 2025 skal mindst to procent grønne brændstoffer iblandes konventionelle brændsler, mens andelen over tid øges, så blandingen i 2050 består af 70 procent grønne brændstoffer. Energikilderne kan blandt andet stamme fra bioaffald eller skovbrugsrester, og fra 2030 skal også mere miljøvenlige syntetiske brændstoffer indgå i blandingen.

Aftalen er en del af ’Fit for 55’-pakken og bidrager til EU’s mål om at opnå klimaneutralitet i 2050. Før den kan træde i kraft, skal den godkendes af Rådet og Parlamentet som helhed.

 

 
 .

MEP’erne vil have strammet EU’s asbestlovgivning

Asbest er kendt som et farligt og kræftfremkaldende stof, der har været brugt i en lang række byggematerialer. Det har været forbudt i EU siden 2005, men findes stadig i stor stil i bygninger og infrastruktur opført inden da. Det vil udvalget for beskæftigelse og sociale anliggender have ændret på, og derfor stemte medlemmerne onsdag for en stramning af EU’s asbestdirektiv.

Opdateringen, som skal styrke beskyttelsen af EU-arbejdere mod asbestfibre, der anslås at være den væsentligste årsag til arbejdsrelateret kræft, har haft hele to danske MEP’er ved forhandlingsbordet. Både Marianne Vind (S&D/S) og Nikolaj Villumsen (Left/EL) har været skyggeordførere og forhandlet asbestdirektivet på vegne af deres politiske grupper.

”Ingen skal dø af at gå på arbejde!” skriver Villumsen på Twitter og understreger sejren ved udvalgsmedlemmernes store opbakning til onsdagens afstemning, hvor ingen stemte imod, men 40 for og 7 blankt.


Også Vind deler sin begejstring for stramningen af asbestdirektivet på Twitter, hvor hun skriver, at hun som medforhandler er utrolig stolt af afgørelsen.


Sikringen af sunde arbejdsforhold for EU-ansatte, der er i risiko for at være i tæt kontakt med asbest, skal ske gennem bedre måleteknologi, såkaldt elektronmikroskopi, og flere sikkerhedsforpligtelser for arbejdsgivere, som skal mindske eksponeringen af asbest til det lavest mulige niveau. Grænseværdien for erhvervsmæssig eksponering af asbest bliver sænket fra 100.000 fibre til 1.000 fibre per kubikmeter. Desuden skal EU-bygninger screenes for asbest, inden de rives ned, så arbejdere ikke udsættes for asbeststøv.

Parlamentet vil stemme om opdateringen under en plenarsamling i maj og herefter indlede forhandlinger med Rådet.

 

 
 .

Ansøg om Parlamentets støtte til kommunikationsprojekter med øje for det kommende EU-valg

Har du eller din organisation en idé til et kommunikationsprojekt, som både inddrager de europæiske borgere i Europa-Parlamentets arbejde og øger valgdeltagelsen til det kommende EU-valg i 2024?

Så er der nu mulighed for at søge Parlamentets legat til borgerinddragende aktiviteter, der fremmer EU’s værdier. Legatet tildeles projekter, som styrker demokratiet og borgerengagementet med henblik på Europa-Parlamentsvalget.

Deadline for første ansøgningsrunde er den 16. maj 2023, mens deadline for anden runde er den 28. september 2023.

Bliv klogere på legatet, ansøgningskriterierne og -processen her.

 

 
 .

__________________________________________

Redaktionen afsluttet fredag 28/04/2023 kl. 14:00

Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
I redaktionen: Celine Kortsen & Oscar Ørtoft Pedersen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77