skip to content

 
 
 

EP-Nyt #24: “Tyskland vil blive målt på, om det hurtigt kan kickstarte den økonomiske genopretning”

03-07-2020
 .

Angela Merkels mangeårige erfaring og ekspertise skal komme EU til gode med Tysklands overtagelse af EU-formandskabet midt i en global krise. Europa-Parlamentet har høje forventninger til den kommende periode, hvor også brexit, digitalisering og grøn omstilling kræver hurtig fælles handling.

 .
 

Ingen ringere end Dwayne Johnson var vært, da Europa-Kommissionen sammen med lobbyorganisationen Global Citizen den 27. juni afholdt en stjernespækket velgørenhedskoncert for at støtte bekæmpelsen af coronavirus globalt.

På listen over de optrædende var blandt andre Shakira, Coldplay, Usher, Jennifer Hudson, Miley Cyrus. Og nå ja, Justin Bieber og Quavo, J Balvin, Hugh Jackman, Chloe x Halle, Yemi Alade og Christine and the Queens var der også. Alle sammen var de klar til at stå sammen.

”Medlemmer af "Global Citizens" i hele verden opfordrer de internationale ledere til at bidrage til at gøre en ende på covid-19 ved at tilskynde dem til at give tilsagn om milliarder af dollars til levering af test, behandlinger og vacciner til alle og overalt,” udtalte Shakira i forbindelse med koncerten.

Udover alle kendisserne tonede også tyske kansler Angela Merkel og franske præsident Emmanuel Macron frem på skærmen i den gode sags tjeneste.

Koncerten kan du se eller gense, hvis du klikker her.

Tyskland overtager EU-formandskabet

 .

Med den symbolske overrækkelse af en glashammer til at slå i bordet, overtog Tyskland EU-formandskabet fra Kroatien den 1. juli. I de næste seks måneder skal Tyskland sidde for bordenden i Rådet, som repræsenterer regeringerne i de enkelte medlemslande, og sikre kontinuitet og fremdrift i EU-lovgivningen . Dermed står kommissionsformand Ursula von der Leyen og hendes tidligere kollega kansler Merkel i spidsen for EU-samarbejdet det næste halve år. På startdagen for det nye formandskab stod der på Informations forside: Europa er to tyske kvinder.

I Europa-Parlamentet har de tyske medlemmer høje forventninger til det nye formandskab, der unægteligt kommer på et tidspunkt, hvor både EU og Europa er udfordret. Ikke alene har udbruddet af covid-19 forårsaget en sundhedskrise, som stadig lurer, men også økonomisk er virusudbruddet en hård nyser, som giver politikerne grå hår i hovedet. Derudover kommer også de uafsluttede brexit-forhandlinger og en grøn og digital omstilling, der ifølge Europa-Parlamentet ikke kan lade vente på sig.

Der er med andre ord nok at tage fat på i den kommende tid for Tyskland, som ifølge medlem af Europa-Parlamentet Daniel Caspary (EPP) har gode kort på hånden.

”Det tyske formandskab og kansler Angela Merkel kan bibringe erfaring og ekspertise til europæiske problemstillinger, hvilket lover godt for de kontroversielle og hårde diskussioner," siger han.

For Europa-Parlamentets næstformand, tyske Nicola Beer (RE), er der ingen tvivl om, hvad der får størst betydning for det tyske formandskab.

“Tyskland vil blive målt på, om det hurtigt kan kickstarte den økonomiske genopretning,” siger Nicola Beer.

I næste uge skal Europa-Parlamentet afholde plenarsamling, hvor medlemmerne blandt andet skal drøfte Tysklands formandskab med kansler Angela Merkel.

 .
 

Regningen skal ikke sendes videre til næste generation

 .

Både det langsigtede EU-budget og genopretningsplanen for EU skal godkendes af Europa-Parlamentet, som har meddelt, at de ikke vil sætte deres stempel på en hvilken som helst aftale. Det forklarede formanden for Europa-Parlamentets budgetudvalg, belgiske Johan Van Overtveldt, på et pressemøde 30. juni.

”Der vil være forhandlinger mellem det tyske formandskab for Rådet og Europa-Parlamentet om hver eneste del af det langsigtede budget, egenindtægterne og selvfølgelig genopretningspakken,” sagde Johan Van Overtveldt på pressemødet.

Hvis Parlamentet skal godkende det langsigtede budget for 2021-2027, skal udgifterne dækkes tilstrækkeligt, så der ikke kun bliver fokuseret på de akutte behov, men også på de langsigtede prioriteter, mener udvalgsformanden.

”Det er særlig nødvendigt nu, at der indføres nye kilder til EU-indtægter - de såkaldte egenindtægter - fordi de vil gøre det muligt at dække udgifterne til genopretningsplanen. På den måde kan vi undgå at øge de nationale bidrag eller at reducere EU-budgettet på en måde, der går ud over kommende generationer,” sagde han og fortsatte:

”Det gælder for selve genopretningsplanen, at Parlamentets deltagelse er en garant for gennemsigtighed og demokratisk forankring.”

Den 17. juli skal statsminister Mette Frederiksen (S) og EU’s andre statsledere for første gang siden udbruddet af covid-19 fysisk mødes i Rådet for at diskutere genopretningsplanen og det kommende langsigtede EU-budget for 2021-2027. Da statslederne sidst holdt møde, var det på en videokonference den 19. juni, hvor de diskuterede Kommissionens forslag om en genopretningpakke på 750 milliarder euro og et øget EU-budget.

"Vi er klar over, at det er absolut nødvendigt at træffe en afgørelse snarest muligt," sagde Det Europæiske Råds formand, Charles Michel, på det tidspunkt.

 .
 

Skrappere krav og opsyn med demokrati

 .

Hvis det står til Europa-Parlamentet, skal EU hurtigst muligt indføre en permanent mekanisme, der skal gøre det lettere at føre tilsyn med den demokratiske situation i medlemslandene. Formålet er at forebygge situationer, som undergraver retsstaten og krænker menneskerettighederne.

Sådan en mekanisme har været et udtalt ønske fra Europa-Parlamentet siden 2016, men er ifølge Europa-Parlamentet kun blevet endnu mere aktuel under coronakrisen, hvor flere medlemslande har taget vidtgående tiltag for at stoppe virusspredningen. Det gælder blandt andet i Ungarn, hvor der blev indført undtagelsestilstand, der gav regeringen beføjelser til at lovgive uden om parlamentet.

Derfor mødtes Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg mandag med blandt andre retskommissær Didier Reynders for at diskutere behovet for en objektiv og vidensbaseret mekanisme til at følge udviklingen.

Kommissæren forsikrede, at den såkaldte retsstatsmekanisme er en vigtig del af Kommissionens arbejde. Planen er, at der i september for første gang vil blive præsenteret en rapport om, hvordan det går med EU’s 27 medlemslande rent demokratisk.

”Desværre har den seneste udvikling bekræftet vores bange anelser om manglende respekt for retsstaten i nogle medlemslande,” sagde Didier Reynders, som tilføjede:

”Vi deler fuldt ud Europa-Parlamentets holdning om, at vi skal sikre, at vores værdier og regler bliver respekteret på tværs af hele EU.”

 .
 

Redaktionen afsluttet fredag 03/07/2020 kl. 16:00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Liv Østerstrand Rasmussen, Maria Rosenberg Rasmussen, Jacob Lolck
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11