skip to content

 
 
 

EP-Nyt #34: Dansk MEP: Vi skal bekæmpe forurening i det digitale miljø

17-12-2021

Årets sidste plenarsamling bød på debatter om regulering af tech-giganterne, ligestilling og grænsepolitik - og så blev Sakharovprisen for tankefrihed overrakt til en helt særlig russisk oppositionspolitiker.

 
 .

For sidste gang i år holdt MEP’erne plenarsamling i Strasbourg. På grund af corona-situationen var MEP’erne både med fra salen og online. Programmet bød blandt andet på:

  • EU vil tæmme tech-giganterne og give dig retten over egne data 
  • Lavere løn til kvinder bekymrer MEP'erne
  • Parlamentet hylder Aleksej Navalnyj
 .
 

EU vil tæmme tech-giganterne og give dig retten over egne data

“Vi har i mange år forsøgt at slippe af med forureningen i vores offline-verden. Jeg mener, det er vigtigt, vi også bekæmper forurening i det digitale miljø.”

Sådan sagde danske Christel Schaldemose (Socialdemokratiet/S&D) på et pressemøde tirsdag den 14. december. Kort forinden havde hun sammen med indremarkedsudvalget stemt for EU’s nye digitale lov om digitale tjenester - den såkaldte Digital Services Act (DSA) - som hun er chefforhandler på.

Loven skal regulere digitale platforme som Facebook, Amazon og Google, der forbinder forbrugere med varer, tjenester eller indhold. På samme tid vil loven i højere grad beskytte brugernes sikkerhed og rettigheder online.

Forslaget kommer på plenarsamlingen til januar, hvor hele Parlamentet skal stemme. Siger flertallet af MEP’erne god for teksten, kan forhandlingerne med Rådet begynde.

Loven er en af to nye digitale love, som er en del af en større digital strategi for hele EU. På ugens plenarsamling stemte MEP’erne om den anden af de to love - den såkaldte Digital Markets Act (DMA). 

DMA’en har fokus på at skabe fair konkurrence på det digitale marked. Det skal blandt andet ske ved at regulere store platforme, så start-up-virksomheder og mindre virksomheder får større mulighed for at være med om buddet. Da Parlamentet debatterede lovforslaget, var Christel Schaldemose atter på talerstolen.

 .
 .

Flertallet af MEP’erne stemte for DMA’en, og derfor ryger lovforslaget nu videre til forhandling med Rådet. 

Vil du vide mere?
Du kan læse mere om de to love i artiklen ‘Mark Zuckerberg gik i gymnasiet, da loven for digitale tjenester blev vedtaget: Nu er en ny (endelig) på vej’. Artiklen er et betalt samarbejde mellem Politiken og Europa-Parlamentet i Danmark.

Du kan også lytte til episode to af vores podcast ‘Jagten på stjernerne’ med Cathrine Wichmand, hvor hun taler med de tre EU-parlamentarikere Christel Schaldemose (S), Morten Løkkegaard (V) og Karen Melchior (RV) om, hvem der har magten på nettet. Podcasten er et betalt samarbejde mellem Cathrine Wichmand og Europa-Parlamentet i Danmark. Serien har i alt tre afsnit, der hver især vender et af tidens helt store emner i EU.

 
 .

Lavere løn til kvinder bekymrer MEP’erne

MEP’erne kræver konkrete tiltag for at beskytte kvinders rettigheder og mindske ulighed. Det slog MEP’erne fast i en resolution i denne uge, hvor den danske MEP Karen Melchior (Radikale Venstre/Renew) var blandt debattens talere. Flere gange i sin tale understregede hun behovet for handling.

 .
 .

Ifølge MEP’erne er ligeløn og ligebehandling afgørende for kvinders rettigheder, økonomiske uafhængighed og karrieremuligheder. Med resolutionen vil MEP’erne eksempelvis komme lønforskellen, der i EU ligger på 14,1 procent, til livs.

Tidligere på året fremlagde Kommissionen et forslag om løngennemsigtighed, der skal sikre, at kvinder og mænd i EU får ligeløn. Ifølge MEP’erne er forslaget alene dog ikke nok til at ændre status quo.

MEP’erne benyttede også lejligheden til at debattere kønsbaseret vold og abort. Her pointerede parlamentarikerne blandt andet, at der er behov for omfattende EU-lovgivning. På samme tid understregede de, at kvinder skal have adgang til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Det gælder eksempelvis sikker og lovlig abort. Netop det emne var centralt i en anden debat senere på ugen, hvor Karen Melchior igen gik på talerstolen. 

Debatten handlede specifikt om grundlæggende rettigheder og abortstramningerne i Polen. Her spurgte den danske MEP, hvorfor Kommissionen og andre europæiske lande ikke har hjulpet de polske kvinder med at få den sundhedspleje, kvinderne har ret til, i andre EU-lande.

 
 .

Parlamentet hylder Aleksej Navalnyj

Daria Navalnaja gik mod talerstolen med et fotografi under armen. Billedet var af hendes far, den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj. Hun stillede billedet ved siden af mikrofonen og talte til de fremmødte.

På vegne af sin far tog hun imod Sakharovprisen for tankefrihed. Aleksej Navalnyj sidder lige nu fængslet i Rusland, og derfor var hans datter rejst til Strasbourg for at hente prisen. Inden da havde hun dog spurgt sin far om, hvad han gerne ville have, hun skulle sige:

Sig, at ingen kan sidestille Rusland med Vladimir Putins styre. Rusland hører til Europa, og vi stræber efter at blive en del af det. Men vi ønsker også, at Europa stræber efter sig selv, efter disse fantastiske ideer, som er kernen. Vi stræber efter et idéernes Europa med fejring af menneskerettigheder, demokrati og integritet,” genfortalte Daria Navalnaja i sin tale.

Kort inden hun gik på talerstolen, opfordrede Parlamentets formand David Sassoli til, at Aleksej Navalnyj øjeblikkeligt bliver løsladt.

Aleksej Navalnyj modtager prisen for sit mod i kampen for frihed, demokrati og menneskerettigheder. Han er en russisk oppositionspolitiker, antikorruptionsaktivist og stor politisk modstander til præsident Vladimir Putin. 

Sakharovprisen uddeles hvert år af Europa-Parlamentet og hylder enkeltpersoner og organisationer, der forsvarer menneskerettighederne og de grundlæggende friheder. Med prisen følger en pris på 50.000 euro.

 .
 

Det skete også

Torsdag talte danske Niels Fuglsang (Socialdemokratiet/S&D) i debatten om forbud mod vilde dyr i cirkus. Ifølge den danske MEP kan et forbud, ud over at forbedre dyrevelfærden, også være med til at forebygge salg af vilde dyr.

Den danske MEP Peter Kofod (Dansk Folkeparti/ID) talte i debatten om migrationsudfordringerne ved den belarusiske grænse. Her understregede han blandt andet, at han vil give sin “fulde støtte til de nationer i Europa, der beskytter os mod masseindvandring, multikultur og kaos.”

Ligesom herhjemme oplever mange medlemslande en massiv stigning i antallet af smittetilfælde. Derfor vendte MEP’erne i løbet af ugen den aktuelle situation og EU’s globale ansvar. Christel Schaldemose (Socialdemokratiet/S&D) understregede i sin tale, at EU skal hjælpe med at rulle vaccinerne ud, og at “ingen er sikre, før alle er sikre.” 

På plenarsamlingens sidste dag fordømte Parlamentet den store russiske militære oprustning i nærheden af Ukraine. De seneste uger har der været russiske soldater nær grænsen til Ukraine. Parlamentet truer nu Rusland med mulige sanktioner i tilfælde af militær aggression. Det drejer sig eksempelvis om udelukkelse af SWIFT-betalingssystemet.

Ugens nyhedsbrev er årets sidste. Mange tak for i år, og fordi du læser med.

God jul og godt nytår! 

 .
 

Redaktionen afsluttet fredag 17/12/2021 kl. 12:00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen: Sophie Bavnhøj, Lea Hovmand Jørgensen og Jacob Lolck
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11