skip to content

 
 
 

EP til WorldPride: “Der er meget at kæmpe for”

24-08-2021

I anledning af Copenhagen WorldPride slog Europa-Parlamentet i Danmark et slag for mangfoldighed og grundlæggende menneskerettigheder for LGBTIQ-personer med en kavalkade af debatter, workshops, quiz og Pride-parade, hvor flere MEP’er og EU’s ligestillingskommissær Helena Dalli også slog vejen forbi.

Monica Svane hilser fra Venedig
 
 .

”De største problemer ligger faktisk i de små ting, som for eksempel når man som regnbueforælder ikke kan gå til læge med sit barn eller hente det i skolen, fordi man ikke er anerkendt som juridisk forælder.” Sådan lød det fra den polske aktivist Julia Maciocha, da hun deltog i vores pridedebat om regnbuefamiliers vilkår med MEP’erne Marianne Vind (S&D), Kira Peter-Hansen (Grønne) og Rasmus Andresen (Grønne) under Copenhagen WorldPride. Og Julia Maciochas citat rammer meget godt problemet ind: Vi er langtfra i mål, hvad angår både de formelle rettigheder og den generelle accept i samfundet for LGBTIQ-personer. Det gælder også i en relativt progressiv del af verden som EU.

I anledning af WorldPride, som København var vært for i dagene 12.-22. august, havde Europa-Parlamentets danske kontor sat alle sejl til for at rette blikket mod LGBTIQ-personers vilkår rundt omkring i Unionen. Samtidig satte vi fokus på det arbejde, der for øjeblikket foregår fra EU-institutionernes side for at gøre noget ved problemet med den diskrimination, der stadig finder sted. I november 2020 udgav Europa-Kommissionen for eksempel en LGBTIQ-strategi, der sætter en retning for, hvordan EU kan forbedre LGBTIQ-personers rettigheder og vilkår gennem EU-lovgivning og andre initiativer.

I dag er det eksempelvis sådan, at 11 EU-lande ikke anerkender, at et barn kan have to personer af samme køn som forældre. Og seks EU-lande giver ikke mulighed for, at homoseksuelle kan indgå ægteskab eller registreret partnerskab. Det betyder også, at LGBTIQ-personer eller regnbuefamilier risikerer at miste deres familiestatus, når de bevæger sig over grænsen til et EU-land, som ikke anerkender deres familieform.

 

MEP’er, ligestillingskommissær og regnbueaktivist slog vejen forbi

Hele ugen fra den 16.-20. august var Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen at finde på 1:1 Democracy Festival foran Øksnehallen i København. Her kunne interesserede borgere og aktivister komme forbi vores telt ”Forenet i mangfoldighed” og få en konstruktiv samtale med medlemmer af Europa-Parlamentet, prøve kræfter med vores ”EU-tip-en-13’er” eller give deres besyv med til en workshop om EU’s LGBTIQ-strategi. Du kan læse konklusionerne fra workshoppen her.

Vi havde også besøg af musikeren og aktivisten Bryan Rice, som selv er regnbuefar og derudover står bag Instagramprofilen @TwoDadsWorldwide, hvor han slår et slag for regnbuefamiliers synlighed i samfundet.

Onsdag havde vi besøg af EU’s ligestillingskommissær, maltesiske Helena Dalli, som heldigvis godt vidste, at Danmark var det første land i Europa, der indførte registreret partnerskab for to personer af samme køn:

 .
 .

 

Regnbuefamilier kan ikke bevæge sig frit

Under debatten om regnbuefamiliers vilkår lød der fra Kira Peter-Hansen et generelt ønske om, at EU øger indsatsen på LGBTIQ-området. “Formuleringerne og forslagene i den nye LGBTIQ-strategi er fine, men der mangler mere lovgivning og mere villighed til at udfordre traktaterne, for eksempel hvad angår omvendelsesterapi,” lød det fra hende på spørgsmålet om, hvordan hun vurderer den nye strategi. Marianne Vind var enig i, at det er uholdbart, at LGBTIQ-personer og regnbuefamilier risikerer at miste deres rettigheder, når de flytter eller rejser til et andet EU-land. Det betyder, at der reelt ikke er fri bevægelighed for regnbuefamilier i EU, påpegede Vind.

Rasmus Andresen advarede mod at tro, at problemet med diskrimination er begrænset til nogle få EU-lande. Anti-LGBTIQ-bevægelsen findes i alle EU-lande, og vi er nødt til at bekæmpe den ved at stille forslag til en mere progressiv EU-lovgivning, pointerede Andresen.

Du kan se hele debatten her (start ved ca. 3:53:00) eller se en opsummering af den her:

 .
 .

WorldPride-ugen blev afsluttet med et brag lørdag den 21. august, hvor vi sammen med danske MEP’er og Det Europæiske Miljøagentur gik med i WorldPride-paraden. Under et banner med sloganet ”Forenet i mangfoldighed” slog vi med EU- og regnbueflaget i hånden et slag for menneskerettighederne og LGBTIQ-personers vilkår.

Læs mere om vores aktiviteter under WorldPride og baggrunden for vores deltagelse her.

Ovenfor kan du se et potpourri af billeder fra ugen.