skip to content
 
 
 

EU arbejder på højtryk trods knæk i solidariteten

17-04-2020

Anne Mette Vestergaard, kontorchef hos Europa-Parlamentet i Danmark, havde 15. april en kronik i Avisen Danmark. Her argumenterede hun for, at europæisk solidaritet og sammenhold er vejen frem i kampen mod covid-19.

 .

Nedenfor kan du læse Anne Mette Vestergaards kronik, som blev bragt den 15. april i Avisen Danmark, der udkommer sammen med 13 aviser i Jylland og på Fyn. Klik også ind på for eksempel Fyens Stiftstidende, hvor du kan se Gert Ejtons smukke illustration til kronikken.

 

"EU arbejder på højtryk trods knæk i solidariteten

af Anne Mette Vestergaard, kontorchef, Europa-Parlamentet i Danmark

15. april 2020

I disse uger synges der som aldrig før i Europa, i Danmark og hjemme hos mig. Min datterhar sunget i kor siden hun var helt lille, og derfor er sang noget af det, der rører mig mest lige nu, hvor coronakrisen er skyld i savn og afsavn i alle afskygninger.

Om det er fællessang fra altanerne i Norditalien eller morgensang på DR1, så giver sangen sammenhold i svære tider. Sammenhold, solidaritet og håb. Jeg oplever i den grad glimt af håb, når jeg ser, hvordan solidariteten viser sig i Europa midt i en global krise. Sådan var billedet ikke helt, da covid-19-udbruddets alvor først gik op for EU-landene. Flere lande, heriblandt Tyskland og Frankrig, reagerede ved at standse eksport af medicinsk udstyr, da italienerne bad om hjælp til at håndtere situationen i den nordlige del af landet.

I Danmark og en række andre lande blev grænserne smækket i for at undgå udefrakommende smittebærere. Solidaritetsfølelsen var ikke overvældende. Også EU bliver kritiseret for at handle for lidt og for sent i den pludseligt opståede pandemi. Derfor bliver jeg glad for at se, hvordan vi nu skridt for skridt finder fælles fodslag gennem EU-samarbejdet. EU kan godt nok ikke bestemme, hvordan hospitalerne i Danmark eller andre medlemslande bliver styret, eller hvordan patienter bliver modtaget på akutafdelingerne i Odense eller Esbjerg.

Sundhedspolitikken klares i medlemslandene – også når der er krise. Faktisk er det sådan, at mens EU er klar til at reagere på epidemier blandt svin, så er systemet ikke på samme måde gearet til at håndtere epidemier blandt mennesker. Ganske enkelt fordi medlemslandene har besluttet, at det er sådan det skal være. Derfor er der så meget desto mere grund til at bide mærke i, at EU arbejder på højtryk for at opbygge fælles lagre af respiratorer, organisere solidariske indkøb af medicinsk udstyr og afbøde krisens økonomiske konsekvenser. Vi kunne alle følge det tæt på sociale medier, da medlemmerne af Europa-Parlamentet hjemme fra deres stuer og sommerhuse for nylig skulle stemme om en særlig hjælpepakke på 37 milliarder euro.

Rekordmange EU-parlamentarikere deltog i afstemningen over hele Europa. Langt de fleste hjemme fra privaten, hvorfra de delte billeder af sig selv og stemmesedlerne, som de skulle printe ud på papir og underskrive i hånden. Metoden var måske lidt gammeldags, men det var fantastisk at se, hvordan EU’s demokrati fortsatte ufortrødent på trods af de helt usædvanlige omstændigheder. Det var første gang nogensinde, at de kunne stemme hjemmefra i stedet for at mødes i plenarsalen, og som mange andre får de det til at fungere på den ene eller anden måde. Også når deres opgave består i at træffe beslutninger for 450 millioner borgere. Det er vigtigt at lægge mærke til og holde fast i de små lys i mørket. Jeg ser det i de fællesskaber, der opstår, når kor som Clemens Knejterne fra Aarhus deler det, de kan, på sociale medier og gennem sang minder os om, hvordan vi skal holde sammen hver for sig.

Men det er også fantastisk, at Danmark med hjælp fra EU og andre medlemslande har fået talrige danskere bragt hjem fra steder, hvor pandemien har forhindret dem i at komme hjem selv. Måske så du de to piger i starten af 20’erne fra Herning-egnen, som blev hentet med et spansk redningsfly fra Honduras. Fællesskab er også, når Frankrig takker nabolandene forhjælp, når Tyskland tager imod coronapatienter fra Italien, og når forskere på Danmarks Tekniske Universitet modtager 22,4 millioner kroner fra EU, så de kan arbejde på at udvikle nye instrumenter til hurtigt at diagnosticere smittede med covid-19. På den måde kan det arbejde, der normalt tager flere år, nu forhåbentlig nå at blive gjort inden oktober.

Det giver håb, at solidariteten på trods af de knæk, den har lidt inden for EU’s grænser, viser sig på et tidspunkt, hvor situationen for alvor kræver det. Hverken sang eller solidaritet alene ikke redde os ud af krisen. Det kræver handling, tid og tålmodighed. Uanset om vi i denne tid synger fra en altan i Italien eller foran vores TV i Svendborg, så det er dejligt at blive mindet om, at står vi sammen nu, vil vi gradvis kunne vende tilbage til en mere normal hverdag overalt i Europa."

 
 .