skip to content
 
 
 

EU i den danske dagligdag

22-11-2018

Hvad har den natursmukke rute Røsnæs Rundt, udsatte unge på Bornholm, to jobcentre i Helsingør og Helsingborg og Odenses grønne omstilling til fælles? Det opdager du hurtigt, hvis du går ind på den nye hjemmeside "Hvad EU gør for mig".

 
 .

”Husker du Monty Python-sketchen: ”What has EU ever done for us?” Nu er der en kæmpe guldgrube med svar på netop det spørgsmål,” lyder det fra Anne Mette Vestergaard, som er chef for Europa-Parlamentet i Danmark.

Den nye hjemmeside "Hvad EU gør for mig" er nemlig spækket med tematisk information om, hvordan EU-lovgivning påvirker alt fra opera og fjernvarme til stofmisbrugere i Danmark. Og hvordan mange af de projekter, der skal forbedre det danske grundvand, den offentlige transport og byernes grønne omstilling, får støtte fra det europæiske fællesskab.

Selvom 84 procent af danskerne mener, at Danmark har draget fordel af EU-medlemskabet, er det tit svært for journalister og interesserede borgere at lokalisere præcis hvor og hvordan. Derfor har Parlamentets forskningstjeneste nu lavet en hjemmeside, der gør det nemt at søge efter information om EU alt afhængig af, hvor man bor, hvad man arbejder med, eller hvilke emner der fylder på dagsordenen.

Stort som småt
Under fanen ”I mit liv” på hjemmesiden kan man nemt læse om, hvordan EU's lovgivning har konsekvenser for danskernes hverdag. Det gør man ved at klikke på emner som eksempelvis ”min fritid”, ”min sundhed” eller ”det jeg spiser og drikker”, hvorefter man kan gå i dybden med alt fra bananer til ammende mødre.

På kontoret vil vi bruge hjemmesiden til at kickstarte en fast billedserie hver onsdag på vores Instagram-profil @epidanmark. Billedserien tager hver uge fat på et nyt emne og viser, hvordan EU spiller ind i danskernes hverdag. Krydret med historier fra de mennesker, der rundt omkring i landet arbejder med EU-støttede projekter.

Udviklingsprojekter i hele landet
Hvis man klikker ind på ”I min region” på hjemmesiden, kan man nemlig hurtigt finde tre EU-støttede projekter i hver af Danmarks 14 regioner. Projekter, der fremmer alt fra grøn udvikling til en mere smidig infrastruktur.

Så hvis man eksempelvis vil lære mere om, hvilken indflydelse EU har på jobs gennem udveksling, mobilitet og praksis, eller om grønne havneområder, kan man snildt hive fat i menneskerne bag henholdsvis JUMP-projektet i Østsjælland og DUAL Ports-initiativet i Vest- og Sydsjælland. På den måde giver portalen en mulighed for at møde nogle af de mennesker, der til dagligt arbejder med og er direkte berørt af EU.

Hjemmesiden dækker hele EU og indeholder faktark om ca. 1.400 regioner i EU. Dertil kommer ca. 400 tematiske faktaark. Du kan læse mere om "Hvad Europa gør for mig" her.