skip to content
 
 
 
08-05-2018

Europadagen 2018

Hvert år bliver Europadagen fejret den 9. maj for at markere startskuddet for EU's historie i 1950. Det er dagen, hvor Frankrigs daværende udenrigsminister, Robert Schuman, fremlagde en plan for, hvordan det var muligt at sikre fred i Europa ovenpå to altødelæggende verdenskrige. Planen gik ud på at øge de deltagende landes afhængighed af hinanden og dermed gøre en ny fransk-tysk krig ikke blot utænkelig, men umulig.

Den 9. maj er derfor en stor dag i EU's historie og en dag, hvor Europa fejrer samhørighed og fred. Dagen markeres på forskellig vis over hele landet, f.eks. vil  busserne i Movia-området som sædvanlig være udsmykket med både EU-flag og Dannebrog.

Youtube video: Interviewet de mindst ventede

Hos Europa-Parlamentet i Danmark fejrer vi traditionen tro Europadagen med vores helt særlige video med en række danske EU-politikere. De er alle garvede folk, som er hjemmevante i medierne og rutinerede i at svare på svære politiske - og personlige - spørgsmål. Men dette interview blev ikke, som de havde ventet...

 .

Lars Løkke Rasmussen fejrer Europadagen med tale

Statsmininster Lars Løkke Rasmussen fejrer Europadagen ved at holde en tale til Tænketanken EUROPA's arrangement, der afholdes i Dansk Metal den 8. maj.

Statsministeren vil tale om Danmarks rolle i EU og forsøge at sætte gang i en kampagne om at få danskerne til at tale mere om Europa.

Se eller gense Statsministerens tale fra Europadagen her...

Billeder af Europa

Europa-Kommissionen i Danmark inviterer til Danmarkspremiere på fem kortfilm om det moderne EU. De fem kortfilm er instrueret af fem unge, succesfulde instruktører fra Kroatien, Polen, Grækenland, Tyskland og Finland. Hver film beskæftiger sig med et tema, der er central i det europæiske samarbejde (eksempelvis mobilitet, bæredygtighed og rettigheder), samt relevant og genkendeligt for unge mennesker.

Screeningen efterfølges af en paneldebat, der moderes af Esben Bjerre. Panelet består blandt andet af Stina Soewarta (Repræsentationschef i Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark) og Freya Bjørnlund (journalist og filmanmelder).

Tid: Kl. 14:30-17:00

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København

Læs mere og tilmeld dig her...

Paneldebat med unge EP-kandidater

Europæisk Ungdom København fejrer Europadagen med en paneldebat, hvor EP-kandidater fra de forskellige ungdomspartier, vil fortælle om deres visioner og sætte fokus på de unges stemmer. Debatten bliver modereret af Johannes Skov Andersen, Souschef på Politikken Video og ansvarshavende redaktør på Ungdomsproduktion.

Deltagerne:
- Kira Marie Peter-Hansen, Socialistisk Folkepartis Ungdom
- Mads Hersbøll, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
- Anders Burlund, Liberal Alliances Ungdom
- Casper Pedersen, Venstres Ungdom
- Kuzma Pavlov, Konservativ Ungdom
- Alexander Bjørn, Radikal Ungdom

Tid: 17:30-19:30

Sted: Bethesda, Rømersgade 17, 1362 København K

Læs mere her...

Europadag: Hvad nu, EU?

Europabevægelsen København/Frederiksberg inviterer til foredrag med historieprofessor Uffe Østergård og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, Jens-Peter Bonde, om de emner, de behandler i debatbogen "HVAD NU EU?", som har skrevet sammen.

Der vil blive rig lejlighed til at debattere EU's nuværende situation, dets fremtid og mulighed for at smage lækre øl - og alle er velkomne!

Tid: Kl. 17:00-19:00

Sted: Europa-Huset, Gothersgade 115, 1123 København

Læs mere og tilmeld dig her...