skip to content
 
 
 
25-10-2018

Fængslet ukrainsk filminstruktør får årets Sakharovpris

MEP’erne har valgt at give årets Sakharovpris til aktivisten Oleg Sentsov. En mand, som i mange år har været en åben kritiker af Ruslands annektering af Krim-halvøen.

Historien om Oleg Sentsov starter om natten den 10. maj 2014, da medlemmer af den russiske sikkerhedstjeneste (FSB) arresterede ham i Simferopol - hovedstaden på det russisk-besatte Krim.

Oleg Sentsov blev idømt 20 års fængsel for at "planlægge terrorhandlinger" mod Ruslands “de facto” styring af Krim-halvøen som Amnesty International bl.a. har beskrevet som “en uretfærdig rettergang i en militærdomstol”.

Ukraineren har den 14. maj 2018 erklæret sultestrejke som bevidst led i kampen for at få frigivet de ukrainske politiske fanger i Rusland. Den 6. oktober, efter at sultenstrejken varede over 145 dage, blev Sentsov tvunget til at opgive sit foretagende under trussel om at blive tvangsfordret af myndighederne.

Udover at Oleg Sentsov nu vinder Sakharov-prisen, har hans handling formået at udløse protester og støtteerklæringer over hele kloden. Sentsov er sidenhen blevet et symbol for 70 civile ukrainere, der er blevet ulovligt arresterede og idømt lange fængselsdomme af det russiske besættelsesstyre på Krim.

Parlamentet kræver ham løsladt

Oleg Sentsov har nu æren af at vinde Sakharov-prisen og vil samtidig få en prissum på 50.000 euro udbetalt. Ceremonioverrækkelsen finder sted ved plenarsamlingen i Strasbourg den 12. december klokken 12.00.

Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani har under udnævnelsen udtalt sig stærkt om at få filmdirektøren løsladt fra fængslet:

"Ved at tildele Oleg Sentsov Sakharov-prisen 2018 udtrykker Europa-Parlamentet sin solidaritet med ham og hans sag. Vi kræver, at han øjeblikkeligt bliver løsladt. Hans kamp minder os om vores forpligtelse til at forsvare menneskerettighederne alle steder i verden på en hvilken som helst baggrund," sagde Tajani.

Et slag for menneskerettigheder

For at blive indstillet til Sakharovprisen skal man først nomineres af minimum 40 MEP'er og derefter shortlistes af Udenrigsudvalget og Udviklingsudvalget.

Den endelige afgørelse træffes af Parlamentets politiske ledere. EU's pris for tankefrihed blev sat i verdenen i 1988 og gives til personer eller organisationer, som på det seneste har slået et ekstra hårdt slag for de menneskerettigheder, som vi har vedtaget i Europa.

Prisen har navn efter nobelprismodtageren Andrei Sakharov - en russisk fysiker, der under Den Kolde Krig advarede mod de menneskelige omkostninger ved atomkapløbet samt oprettede en komité for forsvar af de politisk forfulgte.