skip to content
 
 
 

Første gang nogensinde: Vigtige stemmer bliver afgivet fra fjerndistancen

25-03-2020

Først og fremmest handler det om at koordinere et samlet svar fra EU mod covid-19, når Europa-Parlamentet torsdag den 26. marts afholder en ekstraordinær plenarsamling for at hastebehandle en række forslag.

 .

Covid-19  holder Europa i et fast greb, og det har vidtrækkende konsekvenser. Derfor er det også under helt særlige omstændigheder, medlemmerne af Europa-Parlamentet skal afgive deres stemme torsdag den 26. marts. På grund af virussen er mange af MEP'erne ikke i Bruxelles og vil derfor ikke være til stede i Parlamentet. Derfor er der helt undtagelsesvis åbnet op for fjernafstemning – for første gang nogensinde. Du kan følge samlingen her.

Én af de mange, der benytter sig af den mulighed, er Christel Schaldemose (S&D), der arbejder i sit sommerhus på Fyn, hvorfra hun vil afgive sin stemme. Hun mener, at Parlamentet har gjort det rigtige ved at åbne op for, at man kan stemme fra distancen. 

”Jeg synes, det er skønt, at vi har mulighed for at fortsætte vores arbejde,” siger hun.

Europa-Parlamentet bakker op om de tiltag, der er taget af EU for at hjælpe medlemslandenene med at håndtere konsekvenserne af epidemien. Den ekstraordinære samling skal derfor bruges til at sætte skub i initiativerne, og der skal blandt andet stemmes om et initiativ, der gør 37 milliarder euro fra EU’s strukturfonde tilgængelige for EU-landene, så de lettere kan håndtere krisen.

 

Monica Svane hilser fra Venedig

For Nikolaj Villumsen (GUE/NGL), der også er hjemme i Danmark, hvor han må udføre sit parlamentariske arbejde med sin datter på halvandet år og Gurli Gris på sidelinjen, er det vigtigt, at man har mulighed for at gennemføre afstemningen uden at være fysisk til stede. 

”Det er rigtig vigtigt at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, og det havde været uforsvarligt at samles i Parlamentet. Det er nogle meget vigtige afstemninger, så det er godt, at vi kan gennemføre dem,” siger Nikolaj Villumsen.

For Margrete Auken (Grønne) foregår det parlamentariske arbejde fra Valby, hvorfra hun kommunikerer med sine kollegaer. Hun er ikke bekymret over at skulle afgive sin stemme via mail i stedet for fra salen. 

“Den virker lige til. Man er nødt til at lave det på en måde, så man ikke kan manipulere med det.”

Også Peter Kofod (ID) må benytte sig af fjernafstemning, da han i øjeblikket befinder sig i København. Om både hjemmearbejdet og fjernafstemningen siger han: 

”Jeg synes ikke, at det er optimalt. Jeg glæder mig til at vende tilbage til dagligdagen, men hvis man overhovedet kan tale om noget positivt lige nu, er det, at man kan få gjort nogle ting indendørs. Aldrig i mit liv har jeg fået pakket så godt ud og haft så meget rent undertøj og hvide skjorter. Jeg er helt klar til, at vi skal i gang igen.”

Asger Christensen (RE) har været anderledes udfordret, da han har ligget syg – muligvis med corona. 

”Jeg har været syg, som jeg aldrig har været det før. En normal influenza går normalt væk efter et par dage, men det her fulgte alle de trin, som er beskrevet om corona. Jeg havde siddet sammen med en italiener fra det sorte område, men det vidste jeg først bagefter,” fortæller han.

Nu hvor han er kommet på den anden side af sygdommen, arbejder han hjemme fra sin gård i Sydjylland, imens han glæder sig til, at det regulære parlamentariske arbejde for alvor kan komme i gang igen. 

”Det er sådan, verden ligger nu. Så er der også tid til lidt landbrugsarbejde. Vi har 650 malkekøer, og normalt er det min søn, der står for det. Men der er altid brug for ekstra hænder her i foråret, så kan jeg gå og være pedel.”

Niels Fuglsang (S&D), som arbejder fra sin lejlighed på Vesterbro, forsøger også at vænne sig til de nye omstændigheder. 

”Situationen har jeg oplevet som surrealistisk. Det er jo en helt ekstraordinær situation. Man skal kunne holde ud at være i sit eget selskab for ikke at blive helt kuk.” Han griner lidt og tilføjer: 

”Det er gået okay. Fordelen ved at arbejde hjemme er, at man ikke behøver barbere sig så tit. Ellers er der ikke ret mange fordele."

To af de danske MEP’er befinder sig i Bruxelles. Den ene er Kira Peter-Hansen (Grønne), som dog også må arbejde hjemmefra. 

”Det er lidt underligt, for det er en by, jeg ikke kender så godt endnu,” fortæller hun. Hun savner kontoret og sine kollegaer, og er også ivrig efter at vende tilbage til normaltilstanden: 

”Alle de ting, vi havde gang i før corona, er lukket ned. Det er vildt besværligt og ærgerligt, at vi ikke kan komme videre med de ting, vi gerne vil. Vi står bare i et limbo, hvor det er svært at komme videre.”

Den anden dansker i Bruxelles er Pernille Weiss (EPP), som skal stemme fra sit kontor i Parlamentet, hvor hun har fortsat sit arbejde i det omfang, det lader sig gøre og giver mening. Men det er et helt andet sted, end det plejer.

“Det er tomt, men der er en smule aktivitet. Der er en del vagter og rengøringspersonale, så det er nok den reneste bygning, man overhovedet kan være i. Og så har bygningen jo store rum og brede gange, så man kan holde behørig afstand,” siger hun. 

Morten Løkkegaard (RE) beskriver situationen som skrækkelig - først og fremmest for dem, der på første hold oplever de menneskelige og økonomiske konsekvenser. 

“Det er en skrækkelig tid. Vi har lige haft et gruppemøde, hvor italienerne beretter om situationen i Italien, og det er skrækkeligt, hvad de siger. Samtidig er det også enormt vigtigt, at Europa-Parlamentet er dueligt, og at det her demokratiske organ træder sammen,” siger han.  

Karen Melchior (RE) er i Berlin, hvor hun skal stemme fra. 

”Det er mærkeligt at være i Tyskland og se grænserne blive lukket i landene rundt om sig – at se det åbne Europa lukke sig. Men det er ikke det, det handler om lige nu. Lige nu handler det om at være med til at hjælpe Europa,” understreger hun.

Marianne Vind (S&D) er hjemme i Havdrup på Midtsjælland. Hun har indrettet sig på sit hjemmekontor, som hun forsøger at holde arbejdet til, selvom det kan være svært at opretholde en sund work-life-balance, når alt arbejde foregår hjemme. For hende er det vigtigt, at afstemningerne kan gennemføres, så EU kan hjælpe bedst muligt: 

 ”Vores opgave er at være med til at bygge Europa op igen,” siger hun. 

Den særlige plenarsamling handler udover hjælpepakken også om at få standset de såkaldte spøgelsesflyvninger, som er forårsaget af covid-19-udbruddet, så flyselskaber i en periode ikke vil være forpligtet til at bruge deres tildelte afgangs- og landingstidspunkter. Derudover skal Parlamentet også stemme om et forslag om at udvide anvendelsesområdet for EU’s Solidaritetsfond til at omfatte krisesituationer på folkesundhedsområdet. 

Du kan se dagsordenen for plenarsamlingen her.

Plenarsamlingen erstatter den tidligere planlagte for 1.-2. april. 

 
 .

Plenarsamlingen i medierne

Mange danske medier dækkede plenarsamlingen og den historiske fjernafstemning. Flere TV-stationer var med MEP'erne helt hjemme i stuen og følge, hvordan krydset blev afgivet og sendt med elektronisk post af sted til Bruxelles.

TV2Fyn

19:30-Nyhederne (Christel Schaldemose)

Onlineartikel

TV Midtvest:

19:30-Nyhederne (Søren Gade)

Onlineartikel

TV Syd: 19:30-Nyhederne (Asger Christensen)

DR Radioavisen, 26.03 kl 12.00. Minuttal 12.13. (Medvirkende: Christel Schaldemose, Pernille Weiss og Peter Kofod)

DR Nyheder: Online

TV2

Jyllands-Posten

B.T. 

Jydske Vestkysten