skip to content
 
 
 

Fake news-konference varsler kollektiv kamp mod misinformation

29-10-2018

Medierne skal være mere transparente og kildekritiske. Politikerne må afholde sig fra at bruge skandaler til at vinde stemmer. Og vi bør tænke os om en ekstra gang, inden vi lader os rive følelsesmæssigt med og deler indhold fra en tvivlsom kilde. Sådan lød det fra MEP'er, medier og eksperter til fake news-konference hos Europa-Parlamentet.

 
 .

”Vi lever i en tid, hvor det, der larmer, er det, der tiltrækker opmærksomhed. Og hvor det, der er sandt, ikke nødvendigvis er det, der går viralt.” Med den indgangsbøn tegnede fake news-eksperten Vincent Hendricks fra start af et skarpt billede op af den verden, vi lever i.

Det skete til Europa-Parlamentets fake news-konference i København den 29. oktober. De fremmødte talte både chefredaktører, MEP'er og eksperter.

Dagens moderator Benjamin Rud Elberth, som rådgiver medier om politisk kommunikation, tegnede et billede af en verden, hvor en falsk CNN-side har fortalt historien om, hvordan den tidligere præsident Barack Obama ville forbyde den amerikanske nationalsang. Og hvor nyheden om en brandøvelse hurtigt bliver til nyheden om en brand.

Kort sagt, hvor vi gennem internettet og de sociale medier bliver konfronteret med noget, der ligner journalistik, men som ikke er det.

En trussel mod demokratiet

Her kort før ikke bare ét men to vigtige valg - nemlig det forestående Folketingsvalg og EU-valget - er misinformation særligt skadeligt. Det lægger nemlig et røgslør over den viden, som borgerne har krav på for at kunne stemme på et oplyst grundlag. Det herskede der bred om enighed om blandt de fremmødte på konferencen.

”Hvis man har respekt for borgerne, så bekæmper man fake news,” lød det fra den socialdemokratiske MEP Jeppe Kofod.

Men hvordan kommer vi så de usande historier til livs? Ifølge Morten Helveg Petersen, som er MEP for Radikale Venstre, må politikerne bestræbe sig på at være troværdige formidlere. Derudover bør partierne lave en aftale om at føre valgkamp på et sagligt grundlag, hvor rationalitet og følelser går hånd i hånd, supplerede Kofod.

Spreder sig på de sociale medier

Men også på landets redaktioner er chefredaktørerne opmærksomme på at skabe transparens og sikkerhed omkring deres kilder op mod EU-valget. ”Vi må spørge os selv, om vi er skarpe nok i forhold til, at vi er udsat for en enorm påvirkning,” påpegede BT’s chefredaktør Michael Dyrby. Fra både DR's og TV2's side fortalte henholdsvis Thomas Falbe og Ulla Pors, at spørgsmålet om fake news bliver taget op på redaktionerne på daglig basis.

Især opgaven med at faktatjekke sociale medier og stå imod, når partierne ønsker at "sælge" deres egne tolkninger af en bestemt historie, er ekstremt vigtig, påpegede Ulla Pors under paneldebatten.

”Fake news er en gave til journalistikken”, lød det lettere provokerende fra Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen. Eksistensen af fake news øger nemlig behovet for traditionelle medier, som professionelt tjekker deres kilder, bemærkede han.

Chefredaktør Lisbeth Knudsen fortalte om Mandag Morgens satsning på at faktatjekke fake news og disinformation. Opgaven er at faktatjekke det med klassiske journalistiske redskaber, lød det fra Lisbeth Knudsen. Til det formål har Mandag Morgen for nylig indgået en aftale med Facebook. Samarbejdet giver Mandag Morgen adgang til at opdage og faktatjekke fake news, der florerer på Facebook, og om nødvendigt markere det som usande historier, så Facebookbrugerne kan undgå at sprede dem.

Det personlige ansvar

Det kræver imidlertidig mere end snu ekspertråd, skarpe journalister og snedige algoritmer at komme problemet med misinformation til livs.

Som Vincent Hendricks gjorde opmærksom på, skal den individuelle medieforbruger lige tænke sig om en ekstra gang, når vedkommende hører historier, der bringer blodet i kog. Det er nemlig tit dem, der viser sig at være falske.

Han kom også med en klar opfordring til, at brugere af sociale medier fremover bør være underlagt samme krav som traditionelle medier er under medieloven. ”I princippet er Zuckerberg jo ansvarlig for en redaktion bestående af 2,2 milliarder brugere,” pointerede Hendricks.

Derudover er det smart at prøve at udfordre sig selv ved at opsøge viden fra andre interessefællesskaber end dem, man normalt befinder sig i. Og måske vigtigst af alt. ”Tjek din kilde inden du deler den,” som Christine Sørensen, politisk chef for Google Danmark, påpegede.

”Når vi taler om fake news i forhold til demokratier og valg, så er det noget, vi tager ekstremt alvorligt. Og som vi arbejder meget målrettet med i vores algoritmer,” fortalte hun afslutningsvis på konferencen.