skip to content
 
 
 
19-06-2017
 .

Folkemødet 2017: Brexit, madspild og SoMe-regenter

Hvert år i juni mere end tredobles Bornholms indbyggertal over en forlænget weekend. Det sker, når politikere, lobbyister, journalister og ganske almindelige borgere mødes til Folkemødet i Allinge på solskinsøens nordvestligste hjørne. Godt 100.000 var med i år - og det var vi selvfølgelig også.

 .
 .

Meget på Folkemødet var, som det plejer. For de uindviede betyder det utallige telte af forskellig størrelse spredt ud over Allinges smukke og kilometerlange havnefront. Teltene er nogenlunde tematisk opdelt, så for eksempel Folketingets partier og dertilhørende informationskontorer bor på Cirkuspladsen ved hovedscenen, mens medierne slanger sig fra Allinge Røgeri op gennem Allinge-by.

Hos Europa-Parlamentet havde vi ikke selv et telt i år, så vi var i stedet på besøg hos Altinget på Grønbechs Hotel i centrum af Allinge og Europabevægelsen på ydremolen, når vi værter for i alt fem arrangementer i løbet af fredag og lørdag.

 

Dobbelt-op på brexit

 .
 

Timingen kunne ikke være bedre, da vi inviterede til hele to brexit-debatter fredag eftermiddag. På det tidspunkt var meldingen om, at de officielle brexit-forhandlinger ville begynde mandag nemlig netop tikket ind, så mange var mødt op for dels at nyde iskolde gin&tonics og dels for at høre, hvad der var op og ned i den komplicerede proces.

I den første debat deltog tre af de danske europaparlamentarikere:  Morten Løkkegaard (ALDE), Jeppe Kofod (S&D) og Anders Vistisen (ECR). De blev bedt om at forholde sig til, hvad de mente, er vigtigt i de nu igangsatte forhandlinger.

Morten Løkkegaard udtalte, at ”det allermest presserende” er at få styr på forholdene for henholdsvis EU-borgere i Storbritannien og briter på det kontinentale Europa, så de fortsat kan bevare deres rettigheder efter den officielle udtrædelsesdato, 29. marts 2019.

Jeppe Kofod mente, at ”man gambler med økonomi og arbejdspladser”, hvis Storbritannien ender med at forlade det indre marked, og han understregede, at han ser netop den problematik som den største ved brexit. Han efterlyste samtidig en stærkere britisk leder, som ”kan samle landet og forhandle et fornuftigt brexit”.

Anders Vistisen ville hellere se brexit et større perspektiv, og han kaldte brexit for ”et symptom på EU-skepsis”. Brexit er med andre ord EU’s egen skyld, og han mente, at det var ”en spildt mulighed”, at man fra EU’s side ikke gav Storbritannien flere indrømmelser i den aftale, som David Cameron blev tilbudt, inden han sidste år sendte briterne til stemmeurnerne, hvilket forårsagede brexit.

 

Brexit skaber usikkerhed

 .
 

Efter en kort pause var det blevet tid til at fortsætte brexit-debatten med et nyt panel. Jeppe Kofod var blevet i panelet, men han havde fået selskab af to nye parlamentariske kollegaer, Morten Messerschmidt (ECR) og Morten Helveg (ALDE), og to repræsentanter fra erhvervslivet, Christiane Miβlbeck-Winberg (Europapolitisk chef, Dansk Arbejdsgiverforening) og Christian Sieverts (Direktør, Bornholms A/S).

Denne debat tog udgangspunkt i de konkrete konsekvenser for en eksportvirksomhed som Bornholms A/S, og Christian Sieverts lagde stor vægt på den usikkerhed, som brexit betyder for fiskekonservesproducenten på grund af eksempelvis svingende valutakurser.

Morten Messerschmidt kaldte det ”ærgerligt”, at Storbritannien forlader EU, men han så det samtidig som en mulighed for at forbedre samarbejdet for de resterende 27 medlemslande.

Jeppe Kofod medgav, at der er ting, der kan forbedres, og at det sagtens kan lade sig gøre, hvis man ”arbejder tæt sammen - også med briterne.” Nogenlunde samme analyse nåede Morten Helveg frem til, og han sluttede med at fastslå, at ”EU er den rigtige ramme” til at løse grænseoverskridende udfordringer såsom flygtningekrisen.

Den britiske ambassadør Dominic Schroeder kiggede også forbi Haveteatret og understregede vigtigheden af, at man skulle gå positivt ind til forhandlingerne med et ønske om at lave en aftale, ”som er god for Storbritannien, EU og Danmark.”

 

Madspild og kæmpe træstammer

 .
 

Efter de to brexit-debatter var det blevet tid til at skifte spor. De britiske drinks var udskiftet med genbrugskage i form af træstammer, for nu skulle det handle om madspild - og ikke mindst om, hvad man kan gøre for at undgå det.

Til den anledning findes der ikke nogen bedre herhjemme end Selina Juul fra Stop Spild Af Mad, som MEP Christel Schaldemose (S&D) straks udråbte til ”en kæmpe heltinde”, som bærer hovedæren for, at EU og Parlamentet i det hele taget taler om madspild.

Netop at tale om emnet er dog ikke helt nok, og de var begge enige om, at det var tid til handling. De fremhævede blandt andet, at danske supermarkeder i dag konkurrerer om at være bedst til at bekæmpe madspild, mens Christel Schaldemose fastslog, at ”det er i alles interesse at bekæmpe madspild”. Det kan nemlig både spare landbruget ressourcer og forbrugerne penge, hvis man kun køber det, man rent faktisk kan spise.

Apropos mad havde vi for at sætte lidt krydderi på debatterne allieret os med tegneren Erik Petri, som live på Facebook tegnede sig igennem alle tre debatter. Resultaterne kan ses her for henholdsvis den første brexit-debat, den anden brexit-debat og madspildsdebatten.

 

SoMe-regentparret blev kronet

 .
 

Lørdagen stod for os i de sociale mediers tegn under hashtagget #EUiModvind. Eller rettere sagt: Det gjorde hele Folkemødet, hvor vi undervejs med hjælp fra nogle papskilte forsøgte at sprede budskabet om, at vi er ”forenet i mangfoldighed”.

Se alle billederne med "Forenet i mangfoldighed" her...

Om lørdagen var der dog sat ekstra tryk på, hvor vi sammen med Benjamin Rud Elberth havde udfordret seks politikere til at tage del i Game of #SoMe. De seks modige politikere var folketings- og regionalpolitikerne Kristian Hegaard (R) og Karoline Vind (SF), MEP’erne Morten Løkkegaard (ALDE) og Rina Ronja Kari (GUE/NGL) samt kommunalpolitikerne Nicklas Bekker (S) og Mette Thiesen (K).

Konkurrencen udfordrerede politikerne på deres viden om sociale medier og deres evne til at håndtere blandt andet trolls og fake news. Undervejs i konkurrencen var der gæsteoplæg fra eksperter inden for de tre områder:

Ekspert i sociale medier Thomas Bigum gav tips til, hvordan man kommer bedst ud på Facebook, professor i filosofi Vincent Hendricks forklarede, hvorfor fake news er farligt for vores demokrati, mens den socialdemokratiske debattør og af andre-udnævnt troll, Jakob Esmann, fortalte om sine debatteknikker.

Da konkurrencen var slut, stod Kristian Hegaard og Karoline Vind tilbage som vindere og kunne lade sig krone som henholdsvis facebookkonge og twitterdronning. Man kan se eller gense hele konkurrencen og de tre gæsteoplæg her