skip to content
 
 
 

Hvad sker der på valgdagen?

22-05-2019

Søndag nærmer sig, og dermed dagen for det længe ventede Europa-Parlamentsvalg. Men hvad skal der egentlig ske? Hvordan stemmer jeg, hvem kan jeg stemme på, og hvor kan jeg få mere at vide i løbet af valgdagen? Find svarene her.

Hvad skal der ske?

På søndag den 26. maj er der valg til Europa-Parlamentet. Det betyder, at vi i Danmark skal vælge 13 nye medlemmer plus en bænkevarmer, der skal træde til, når briterne forlader EU. De 13 +1 nye MEP'er skal repræsentere vores holdninger i Europa-Parlamentet i valgperioden 2019-2024.

Der er meget på spil, for Parlamentet er medlovgiver, og det betyder, at det er her, du har mest indflydelse på, hvad der besluttes i Bruxelles og Strasbourg. Der er altså al mulig grund til at komme ned til stemmeurnerne og få afgivet din stemme. Du kan læse mere om, hvorfor det er vigtigt at stemme til Europa-Parlamentsvalg her.

Hvor kan jeg stemme?

Du skulle gerne have modtaget dit valgkort med posten i løbet af de seneste par dage. På valgkortet står der, hvilket valgsted du skal stemme ved. Du kan stemme i tidsrummet 9:00 til 20:00.

Hvis du har mistet dit valgkort eller mod forventning ikke skulle have modtaget det, kan du sagtens stemme alligevel. Du skal i det tilfælde dog medbringe legitimation for at kunne stemme.

Hvem kan jeg stemme på?

10 partier og 135 kandidater stiller op til EP-valget. Der er altså rigtig mange partier og ikke mindst kandidater at tage stilling til. Du kan finde mere information om de forskellige partier og kandidater samt finde links til forskellige kandidattests her.

Hvornår kommer valgresultaterne?

De officielle valgresultater fra hele Europa bliver offentliggjort efter kl. 23:00 søndag aften, hvor valgstederne i Italien lukker. Der vil dog i de fleste lande blive offentliggjort exitpolls. I Danmark skal du holde øje med DR og TV2 fra kl. 20:00 for at se de første exitpolls.

Allerede fra kl. 18:00 begynder vi at offentliggøre exitpolls fra de lande, der stemmer før den 26. maj, på vores valgside. Det er også her, du kan se, hvordan resten af Europa har stemt, og hvordan stemmerne fordeler sig mellem de europæiske partigrupper. I løbet af aftenen kommer flere lande til, inden de første officielle resultater tikker ind kort efter kl. 23:00. De endelige resultater og kandidatnavne forventes i løbet af mandagen.

Sulten efter mere EP-valg?

Kan du ikke få nok EU-valg, kan du følge med på vores sociale medier: Vi er på Facebook, Instagram og Twitter. Vi opdaterer desuden om europæisk valgnyt på vores blog.

Er du interesseret i, hvordan valget ser ud i de andre 27 EU-lande, kan du finde en oversigt her (på engelsk).

Vi ønsker alle en glædelig valgdag!