skip to content
 
 
 

Hvem skal jeg stemme på til EU-valget?

18-05-2019

Vi kan ikke fortælle dig, hvem du skal stemme på. Men der er heldigvis masser af muligheder for at lære de 135 kandidater og 10 partier, som stiller op til EU-valget den 26. maj, bedre at kende.

 .
 
 
 .

10 partier og 135 kandidater stiller op til det danske Europa-Parlamentsvalg den 26. maj. Til forskel fra folketings-, kommunal- og regionsvalg er det de samme kandidater, der stiller op i hele landet. Du kan derfor, uanset hvor du bor i landet, stemme på alle 135 kandidater.

EP-kandidaternes portrætter pryder allerede gadebilledet i det ganske land i form af valgplakater. Har du alligevel svært ved at danne dig et overblik, og vil du gerne lære kandidaterne og partierne bedre at kende, er der heldigvis rig lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med dem og deres politik.

Hvem stiller overhovedet op?

Her finder du en oversigt over alle 135 kandidater, der stiller op til EU-valget den 26. maj.

Hos Økonomi- og Indenrigsministeriet kan du læse mere om kandidatlisten og om de valgforbund, som partierne har indgået.

På partiernes egne hjemmesider kan du lære kandidaterne endnu bedre at kende. Du kan også blive klogere på deres mærkesager, finde links til deres profiler på de sociale medier og kontaktoplysninger:

Socialdemokratiet

Radikale Venstre

Det Konservative Folkeparti

Socialistisk Folkeparti

Liberal Alliance

Folkebevægelsen mod EU

Dansk Folkeparti

Venstre

Enhedslisten

Alternativet

DR sætter særligt fokus på de ti partiers spidskandidater. Det samme gør TV2 og Folketingets EU-Oplysning.

Hvem er jeg mest enig med?

Der er flere måder at finde ud af, hvilke kandidater og partier du er mest enig med.

Flere medier har lavet EP-kandidattests, hvor du svarer på en række spørgsmål og derefter får at vide, hvilken eller hvilke kandidater du deler flest holdninger med.

Prøv f.eks. kandidattestene hos Altinget, DR, Politiken og Information.

I dialog med kandidaterne

På DR.dk kan du frem til valget møde de ti spidskandidater i programserien ”Ask og kandidaterne”, hvor Ask Rostrup stiller spørgsmål til deres politik. Se med her dagligt på DR1 kl. 19:45.

Og så er der jo alle de klassiske EU-valgdebatter, som foregår over hele landet i et antal, der gør det helt umuligt for os at opliste dem alle. Så hold godt øje med din lokale avis, for der kommer helt sikkert også et arrangement et sted nær dig.