skip to content
 
 
 

Hvideruslands opposition hyldet med Sakharovprisen

16-12-2020

I dag modtog Sviatlana Tsikhanouskaya og Veranika Tsapkala, på vegne af den hviderussiske opposition, Sakharovprisen for Tankefrihed 2020 for deres arbejde for at fremme demokrati og menneskerettigheder.

I august 2020 mobiliserede Hvideruslands demokratiske opposition fredelige masseprotester i hidtil uset størrelse til støtte for demokrati i et land, der længe har været anset for det sidste diktatur i Europa. Protesterne begyndte efter det seneste valg i landet, hvor Aliaksandr Lukashenka for sjette gang erklærede sig præsident efter en valgkamp, der var omsværmet med anklager om udbredt valgsvindel.

Sviatlana Tsikhanouskayas takketale på vegne af den hviderussiske opposition.

Langvarige demonstrationer

Den forenede opposition insisterede på, at den førende oppositionskandidat Sviatlana Tsikhanouskaya vandt i første runde med mindst 60 procent af stemmerne. De bad Lukashenka om at starte forhandlinger om magtoverdragelse og oprettede et koordineringsråd til det formål.

I de efterfølgende uger blev gaderne i Minsk fyldt med rekordstore demonstrationer, der tiltrak over 200.000 mennesker. Demonstranter fra alle samfundslag opfordrede præsidenten til at træde tilbage. Regimet reagerede med brutal vold og undertrykkelse på et niveau, der ikke er set før, men hviderusserne gav ikke op og har fortsat protesterne.

Nina Bahinskaya, kendt som Hvideruslands bedstemor, har protesteret imod det hviderussiske regime i årtier.

Parlamentet fordømmer volden

I september 2020 fordømte Europa-Parlamentet de hviderussiske myndigheder for deres voldelige undertrykkelse af fredelige protester. EU-parlamentarikerne lagde vægt på, at valget blev gennemført med 'åbenlys overtrædelse af alle internationalt anerkendte standarder', og at de ikke længere ville anerkende Aliaksandr Lukashenka som præsident for Hviderusland, når hans mandatperiode udløber den 5. november.

MEP'erne hilste koordineringsrådet velkomment som en 'midlertidig repræsentation for folkets krav om demokratisk forandring i Hviderusland, der er åben for alle politiske og sociale interessenter'. De opfordrede til EU-sanktioner mod den gruppe enkeltpersoner, der var ansvarlig for forfalskning af valgresultater og for den voldelige undertrykkelse i Hviderusland, herunder præsident Lukashenka.

EU’s største hyldest til menneskerettighedsarbejde

Siden 1988 har Europa-Parlamentet uddelt Sakharovprisen, EU’s største hyldest til menneskerettighedsarbejde. I år er prismodtageren den hviderussiske opposition, bestående af blandt andre Sviatlana Tsikhanouskaya og Veranika Tsapkala, der modtog prisen på vegne af det hviderussiske folk onsdag d. 16. december.

Formanden for Europa-Parlamentet David Sassoli sender en klar besked til Hvideruslands opposition:

"Vi ser jeres mod. Vi ser jeres lidelse. Vi ser de ubærlige overgreb. Jeres beslutsomhed inspirerer os. Vi står ved jeres side."

Oppositionens leder, Sviatlana Tsikhanouskaya, takkede på vegne af det hviderussiske folk for prisen.

"Kun sammen kan vi besejre frygten og starte vores lange vej mod frihed og et nyt Hviderusland. Længe leve Europa!"

Du kan finde billeder og videoer fra overrækkelsen i vores multimediecenter.

Anerkendte prismodtagere

Sakharovprisen er tidligere gået til enkeltpersoner, grupper og organisationer, der har ydet et enestående bidrag til at beskytte tankefriheden. Gennem prisen og det tilknyttede netværk støtter EU prismodtagerne i at fremme deres sag. Med prisen følger 50.000 euro. Den officielle prisoverrækkelse foregår altid på årets sidste plenarsamling i december.

Prisen er hidtil blevet tildelt alt fra systemkritikere til filminstruktører, der fremmer især ytringsfrihed, mindretalsrettigheder, overholdelse af folkeretten, udvikling af demokrati og overholdelse af retsstatsprincippet. Flere prismodtagere, herunder Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege og Nadia Murad, har efterfølgende også vundet Nobels fredspris.

Hver af Parlamentets politiske grupper kan nominere kandidater, og det samme kan individuelle medlemmer, hvis de får støtte fra mindst 40 af deres kollegaer. Kandidaterne præsenteres på et fælles møde i udenrigsudvalget, udviklingsudvalget og underudvalget om menneskerettigheder, og udvalgenes medlemmer stemmer om en liste på tre kandidater. Den eller de endelige prismodtagere af Sakharovprisen vælges af Formandskonferencen, et organ i Europa-Parlamentet, der ledes af dets formand, og som omfatter lederne af alle de politiske grupper, som er repræsenteret i Parlamentet, hvilket gør valget af prismodtagerne til et ægte europæisk valg.