skip to content
 
 
 

Hvor skal vi hen nu, EU? Von der Leyen holder årets store tale

14-09-2020

Hvad skal EU arbejde med og prioritere i løbet af de næste 12 måneder? Traditionen tro skal kommissionsformand Ursula von der Leyen give sit personlige bud, når hun onsdag morgen kl. 09:15 holder den årlige State of the European Union-tale - også kendt under navnet SOTEU. Forventningen er, at von der Leyen blandt andet vil debattere, hvordan EU skal arbejde sammen i kampen mod covid-19-pandemien.

Debatten om EU’s tilstand plejer at blive afholdt i Strasbourg, men på grund af covid-19, finder den store debat denne gang sted i Bruxelles. Efter von der Leyens tale er det MEP'ernes tur til at give deres bud på, hvilke politiske emner Parlamentet og Kommissionen sammen skal fokusere på det næste år.

Hvor skal vi hen nu, EU?

Syv danske parlamentsmedlemmer har allerede givet deres bud på, hvordan EU's fremtid kan se ud. Det skete, da Pernille Weiss (K), Morten Løkkegaard (V), Peter Kofod (DF), Margrete Auken (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Nikolaj Villumsen (EL) og Christel Schaldemose (S) tidligere på måneden holdt hver deres SOTEU-tale med deres helt egne personlige visioner og ønsker for Europa.

Og særligt covid-19 gik igen i flere af talerne. ”Det er jo netop i frie samfund, med masser af iværksætteri, entreprenørskab og tillid mellem oplyste borgere, at coronaen har det værst og klimaet får det bedst!,” sagde Pernille Weiss i sin tale. Samtidig var emner som retsstaten, klimaet og den digitale omstilling på dagsordenen.

Efterfølgende var der en længere debat om EU blandt talerne. Nedenfor finder du de enkelte taler. Hvis du gerne vil se hele eventet i fuld længde, finder du det her: http://epfacebook.eu/soteudkdebat

Von der Leyens første gang

SOTEU blev afholdt for første gang af daværende kommissionsformand José Manuel Barroso i september 2010, og det er Ursula von der Leyens første SOTEU-tale som formand for Kommissionen.

SOTEU er inspireret af præsidenttaler i USA. Den amerikanske præsident George Washington var den første til at afholde en lignende tale til kongressen i 1790, og talen har udviklet sig over tid. Talen og den efterfølgende debat i EU er kendt for at adressere det forgangne års politiske løsninger og præsentere de mål og udfordringer, som politikerne står overfor. Sidste år var der ingen SOTEU-debat på grund af EU-valget i maj 2019.

Følg talen og den efterfølgende debat live her: