skip to content
 
 
 

I øjet af Europas politiske orkan

16-11-2018

Denne uge fik kontorets to trainees Sausan Mersoumi og Mie Olsen et indblik i, hvordan det går for sig, når Europa-Parlamentet mødes i Strasbourg for at debattere den politiske dagsorden og stemme lovforslag igennem. 

 .
 

Når man først får lokaliseret den kubeformede sal med Parlamentmedlemmernes 751 sæder, gangbroen, der forbinder de to hovedbygninger på tværs af floden, og ikke mindst pressebaren med det umiskendelige blomstrede gulvtæppe, så har man fundet sig til rette.

Det var i hvert fald vores oplevelse, da vi tirsdag formiddag landede i Europa-Parlamentets hovedsæde i Strasbourg for allerførste gang.

Udsigt til en politisk sværvægter

Vi var mødt op i god tid - faktisk halvanden time før - for at sikre os en plads i salen under Angela Merkels tale om EU’s fremtid tirsdag eftermiddag. Gradvist kunne vi observere, hvordan journalister, besøgende, Kommissionen og til sidst MEP’erne indtog deres pladser, før forbundskansleren gik på talerstolen.

Der blev klappet og hujet fra den brede midte i salen, da Merkel understregede, hvordan EU bygger på solidaritet og tolerance landene imellem. En solidaritet, som bør danne grundlag for ikke blot én samlet fælles udenrigspolitisk handlen i fremtiden, men også en koordineret militær enhed. På de rent fysiske såvel som politiske højrefløje i salen var der midlertidigt stor skepsis, der ofte kom til udtryk i højlydte BUH-råb.

Hele seancen og den efterfølgende debat var spændende at overvære fra vores plads øverst oppe.     

Helt tæt på MEP’erne
Hvor tirsdagens program var godt fyldt ud af Merkels tale, møder og paneldebat med instruktørerne for årets LUX-nominerede film, havde vi tid til at fange MEP’erne til korte videointerviews om onsdagen. Vi fik deres reaktioner på Angela Merkels tale om EU’s fremtid, deres holdninger til den nye energi-pakke og hørte, hvad de vil prioritere i EU’s fremtidige budget. Jeppe Kofod fremhævede blandt andet energipakkens betydning for Danmark:

”Pakken betyder rigtig meget for Danmark og danske arbejdsplader. Vi har simpelthen en skov af dygtige innovative virksomheder, der skaber tusinder af gode danske arbejdspladser derhjemme,” sagde Jeppe Kofod efter afstemningen.

For os var det et godt eksempel på EU-lovgivningens betydning for arbejdspladser i Danmark. Det var spændende at møde de danske MEP’ere og fornemme deres begejstring for europæisk politik og lovgivningernes betydning for Danmark. 

Film og fællesmiddag
Et af højdepunkterne i løbet af ugen var, da Europa-Parlamentets filmpris LUX blev afsløret og tildelt til den islandske film ”Woman at War”. Filmen sætter fokus på miljøaktivisme og de problematikker, der opstår mellem idealer og virkelighed. Foruden ”Woman at War” var også ”Styx” og ”The Other Side of Everything” med i kapløbet om LUX-prisen.

Vi var dagen forinden med til en paneldebat med instruktørerne til de nominererede film. De tre instruktører fortalte om visionerne bag deres film, og hvordan de forsøger at bidrage til europæisk kulturarv.

Til sidst havde vi en afsluttende middag med de andre trainees fra de andre EU-medlemslande. Det var fedt at dele tanker om EU-valgkampagnen ”Denne gang stemmer jeg” og høre de forskellige oplevelser om at få vælgerne mobiliseret i medlemslandene. Der blev også tid til at se smukke Strasbourg inden flyveturen på vej hjem. En by vi klart kan anbefale at besøge - også, når der ikke er plenaruge.