skip to content

 
 
 

Inspiration til skolelærere - EPAS-seminar

08-10-2019

Efterskole- og gymnasielærere fik i løbet af en spændende dag i Europa-Huset inspiration og blev klædt på til at undervise unge om EU.

 

Hvordan lærer man unge om EU? Det var lærere fra en række af landets efterskoler og gymnasier mandag samlet for at diskutere og få inspiration til. Lærerene var repræsentanter for de såkaldte EPAS-skoler; European Parliament Ambassador Schools, og startede morgenen i Europa-Huset med et oplæg om ”EU fra fred til sikkerhed” af Cecilie Felicia Stokholm Banke fra DIIS. Hun fortalte om EU’s øgede fokus på sikkerhedspolitik de seneste år, samt det danske forsvarsforbehold.

Brexit var dagens store emne

Senere fortalte tidligere EU-korrespondent for DR, Karin Axelsson, levende om brexit fra både journalisternes, Bruxelles og Englands perspektiv. Der blev undervejs grinet og småfniset, da Karin Axelsson brugte en række satire-tegninger til at forklare briternes og EU-diplomaternes syn på brexit. Og til sidst rundede hun af med en klar opfordring til lærerne:

”Man bør ikke gå igennem sin skoletid, uden at være blevet hevet igennem, hvordan EU-systemet fungerer - og mere kompliceret er det altså ikke.”

 

Også fra Rebecca Adler-Nissen, professor på Københavns Universitet, var der fokus på brexit. I hendes oplæg var det blandt andet Europa-Parlamentets indflydelse og forudsigelser om en mulig no-deal brexit der blev fremhævet. Derudover havde også Rebecca Adler-Nissen en opfordring til lærerne, baseret på hendes egne oplevelser som underviser.

”Når jeg underviser, elsker jeg at tage traktattekster frem. Der er noget magisk over, når eleverne selv sidder og læser traktaterne,” sagde hun.  

EU er en del af de unges hverdag

Lærerne fik også chance for at udveksle erfaringer om at undervise i EU. Her blev der blandt andet nævnt en væg med information, ugens citat, quizzer og meget mere. Der blev også foreslået junior-ambassadører, der kunne forberede spørgsmål og stille dem i skypesamtaler med de danske MEP’er.

Derefter gik turen ned til den splinternye ”Oplev Europa” udstilling, hvor lærerene fik en forsmag på de tilbud, som Europa-Huset tilbyder for skoleklasser.

 

Sidst men ikke mindst, fik de knap 25 efterskole- og gymnasielærere mulighed for at skype med den danske MEP Christel Schaldemose. Hun fortalte om de igangværende kommissær-høringer og fik en række spørgsmål om blandt andet økonomiforhandlinger og formidling af EU til unge. Til sidstnævnte havde hun stor fokus på EU’s betydning for utrolig mange aspekter af de unges liv - når de trækker ud i toilettet, går på nettet på deres telefon eller åbner et kondom.

”EU er en stor del af vores hverdag fra vi står op til vi går i seng,” sagde Christel Schaldemose inden hun takkede lærerne for deres vigtige arbejde med at uddanne unge.