skip to content

 
 
 

LUX-FILMPRIS 2017

02-11-2017

Det er den tid på året, hvor Europa-Parlamentets årlige LUX-filmdage og LUX-filmpris 2017 løber af stablen. Filmprisen har til formål at støtte den kulturelle mangfoldighed og europæiske værdier i europæisk film og fremme debatten om europæisk integration.

Europa-Parlamentet udvælger hvert år tre europæiske film, der behandler sociale spørgsmål og fokuserer på integration i Europa.

De tre film, der konkurrerer om LUX-filmprisen, er: Sameblod af Amanda Kernell, Western af Valeska Grisebach og 120 slag i minuttet af Robin Campillo. Det er medlemmerne af Europa-Parlamentet, der får lov at stemme om vinderen af LUX-prisen 2017. Hvem, der hiver sejren hjem, offentligøres den 14.november.

 

Lux-filmdage

Fra oktober til december vil finalefilmene blive vist på storskærm i 50 byer og flere festivaler i 28 EU-lande. Derudover bliver de europæiske film oversat til de 24 officielle EU-sprog.

Er du en stor filmnørd eller blot nysgerrig på et af filmene, kan du få lov at se de europæiske film udfolde sig på de danske filmlærreder i Odense og København. Filmen Western vises den 9.november kl. 19.15 i Cafe Biografen, Odense og i Vester Vov Vov, København. Filmene Sameblod vises til de europæiske filmdage i januar 2018, mens 120 slag i minuttet får premiere i marts 2018. Er du nysgerrig på mere, kan du herunder se trailere og læse mere om de enkelte film.

 

 

 

Sameblod af Amanda Kernell - Sverige, Norge, Danmark

En ældre kvinde rejser til sin hjemstavn i det nordlige Sverige for at deltage i sin søsters begravelse. Som ganske ung forlader hun sit lokalsamfund og familie, som hun ikke har haft kontakt med i årevis. Da hun er fremme, kommer minderne væltende tilbage om tiden som ung samer-pige fra Lap-land. Hun bliver dagligt udsat for krænkelser og racistiske holdninger af velmenende svenskere, fordi hun tilhører en national minoritet. Hun begynder at distancere sig fra sit eget samfund og drømmer om et andet liv. En dag brænder hun sin nationaldragt og kapper dermed forbindelsen til sin familie og samfund og ender med at skifte identitet for at undgå at blive diskrimineret. Efter alle disse år forekommer hendes fornægtelse af sine egne rødder hende som en løgn over for sig selv.

 .

Western af Valeska Grisebach - Tyskland, Bulgarien, Østrig

Filmen handler om hovedpersonen Meinhard og sine tyske kolleger, som sendes til Bulgarien et tørt og bjergrigt sted for at installere en hydraulisk turbine. De slår lejr op i nærheden af en landsby og planter det nationale flag for at markere deres tilstedeværelse til stor irritation for landsbyboerne. Det er starten på en vanskelig tid mellem de to grupper, hvor ingen taler den andens sprog. Deres forskellige værdier, kodekser og opførsel fører til misforståelser, konflikter og fjendtligheder. Som dagene går tager Meinhard det første skridt mod landsbyboerne ved at give udtryk for åbenhed og gode hensigter. Det lykkes ham at vinde deres empati og integrere sig i landsbyen. Som følge heraf bevæger han sig længere og længere væk fra sine kolleger, der lukker sig sammen - overbeviste om deres egen overlegenhed og uden empati for andre.

 .

120 slag i minuttet af Robin Campillo - Frankrig

Vi følger en gruppe aktivister, som kæmper for at bekæmpe Aids‐problemet i begyndelsen af 90’erne i Frankrig, hvor aids-epidemien raser på globalt plan. Den aktivistiske gruppe markerer sig i det offentlige liv på forskellige måder for at få politikere til at sikre sig hurtigere fremskridt i forhold til forskning og bedre forebyggelse af hiv. De kæmper også for at dæmme op for fordomme om, at det kun er homoseksuelle, fanger heroinmisbrugere osv. som er berørt af sygdommen. De tager drastiske midler i brug for at blive hørt. Blandt andet afbryder de en officiel konference om aids og hælder falsk blod over taleren og lægger ham i håndjern. Gruppens liv er præget af dens indædte vilje til at handle og vise, at epidemien ikke kun er et folkesundhedsproblem, men også har en politisk, økonomisk og social dimension.