skip to content
 
 
 

Modtageren af Sakharovprisen 2017 er…

26-10-2017

Den demokratiske opposition i Venezuela med den nationale forsamling og de politiske fanger er blevet tildelt Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed 2017.

 .
 .

Torsdag den 26. oktober offentliggjorde parlamentsformand Antonio Tajani og lederne af de politiske grupper modtageren af Europa-Parlamentets fornemme pris for tankefrihed, som i år går til den demokratiske opposition i Venezuela med den nationale forsamling og alle de politiske fanger.

Ved offentliggørelsen udtalte Antonio Tajani, at prisen også går til de venezuelanske borgere, som er påvirket af situationen i Venezuela: "Denne pris anerkender ikke kun den demokratiske opposition i Venezuelas modige kamp. Europa-Parlamentet ønsker også at udtrykke sin nærhed til og hylde det venezuelanske folk: alle dem, der er fængslet for at udtrykke deres mening, dem, der hver dag kæmper for at overleve under et brutalt regime, og de familier i sorg, hvis kære er blevet dræbt under de voldsomme protester for frihed.”

Den demokratiske opposition var nomineret sammen med den guatemalanske menneskerettighedsforkæmper Aura Lolita Chavez Ixcaquic og den svensk-eritreiske journalist og forfatter Dawit Isaak.

Kæmper for borgernes rettigheder i Venezuela

Julio Borges er leder af den demokratiske opposition i Venezuela. Og de politiske fanger er repræsenteret af Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos og Andrea González. Sammen kæmper de for menneskerettigheder og fred samt retten til demokrati i deres hjemland, der er præget af store politiske uroligheder.

Den politiske situation mellem regeringen og oppositionen i Venezuela er spidset til. Situationen omkring demokrati og menneskerettigheder er markant forværret i landet, der befinder sig i en dyb økonomisk og social krise. Den siddende regering har gradvist ændret lovgivningen og forfatningen. Det betyder, at oppositionen har flertal uden at kunne bruge sin magt. Julio Borges, som er lederen af den demokratiske opposition, har udtalt: ”Der er ikke kun tale om en politisk konfrontation i Venezuela. Det er en vital, eksistentiel, værdibaseret konfrontation.”

Siden begyndelsen af 2017 er mere end 130 politiske modstandere blevet dræbt, og mere end 500 politiske modstandere og aktivister er smidt i fængsel i Venezuela.

De politiske fanger i Venezuela såvel som den demokratiske opposition er nomineret af EPP og ALDE. I forbindelse med nomineringen sagde MEP’eren Beatriz Becerra (ALDE, Spanien): ”Hvis prisen går til den demokratiske opposition i Venezuela, vil det være en mulighed for at vise, at vi støtter demokrati og menneskerettigheder i Latinamerika.”

Sakharovprisen

Den årlige uddeling af Sakharovprisen for tankefrihed blev oprettet i 1988. Sidenhen er prisen blevet uddelt en gang om året af Europa-Parlamentet. Tanken bag prisen er at ære individer og organisationer, der forsvarer menneskerettigheder og andre fundamentale rettigheder. Sidste år modtog de yazidiske menneskerettighedsforkæmpere Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar Sakharovprisen.

Prisen overrækkes ved en ceremoni under Europa-Parlamentets plenarsamling i Strasbourg den 13. december 2017, hvor vinderen modtager et æresbevis og 50.000 euro.

 

 .
Læs mere om Sakharovprisen og tidligere års prismodtagere her...