skip to content
 
 
 

Ny europæisk asyl- og migrationspagt på vej

24-09-2020

Med den nye pagt vil EU-Kommissionen fordele asylansøgere til de enkelte lande, som enten kan vælge at takke ja eller nej. Reglen er, at de 27 EU-lande selv kan bestemme, hvordan de vil være solidariske, men de skal hjælpe. Forslaget skiller vandene hos MEP'erne.

Svetlana Tikhanouskaya
Svetlana Tikhanouskaya

”Alle skal hjælpe til,” sagde Kommissionsformand Ursula von der Leyen, da Kommissionen onsdag fremlagde en ny asyl- og migrationspagt for EU.

Den nye model indeholder en såkaldt solidaritetsmekanisme, som et medlemsland kan aktivere, hvis migrationspresset pludselig bliver stort. De 27 EU-lande kan selv bestemme, hvordan de vil være solidariske. De kan bare ikke vælge at lade være, fremlagde EU-kommissær Ylva Johansson.

Den 8. september nedbrændte Europas største flygtningelejr, Moria-lejren i Grækenland, der var et midlertidigt hjem for omkring 9.200 flygtninge. Nedbrændingen øgede presset for et nyt system.

Med den nye plan vil EU-Kommissionen fordele asylansøgere til de enkelte lande, som enten kan vælge at takke ja eller nej. Takker de nej til at modtage asylansøgerne, skal landene forpligte sig på at betale for at sende afviste asylansøgere tilbage til deres hjemlande.

Forslag deler vandene

Den danske MEP Pernille Weiss (K) mener, at vi skal fokusere på det, der virker: "Jeg er glad for, solidarisk fordeling ikke er en del af pakken. Den splitter for meget til at samle os i enighed. Selvom vi er naboer går det ikke med "one size fits all"-tilgang," skriver hun på Twitter.

Flere af MEP’erne er dog ikke helt begejstrede over den nye pagt.

Fra Søren Gade (V) lyder det, at der med den nye pagt er fremskridt, men der bliver ikke gjort nok for at afholde flygtninge fra at komme til EU's grænser. ”En kæmpe svaghed i dette udspil er, at man ikke stopper ulykken, fordi man ikke sikrer de ydre grænser. Det er en lille smule svært at forstå, for det er ikke et nyt problem,” sagde Søren Gade til Ritzau.

Peter Kofod (DF) er heller ikke imponeret over forslaget og kalder det “en ren falliterklæring”.

 

Christel Schaldemose (S) er derimod i tvivl, da hun også ser gode takter i forslaget:

Danmark skal bidrage

Fra Radikale Morten Helveg Petersen er der en opdring til den danske regering om, at Danmark skal tager et større ansvar: "vi SKAL altså finde nye, fælles løsninger. Vi kan ikke blive ved med at lade stå til. Det ville klæde Danmark også at bidrage. Kom nu," skriver han på Twitter.

Det samme opråb lyder fra Nikolaj Villumsum (EL) på Twitter: "DK bør modtage flygtninge som en del af den solidariske fordeling EU-kommissionen i dag forslår. Vi skal tage vores del af ansvaret med at sikre at mennesker på flugt fra krig og undertrykkelse kan få beskyttelse. Det handler om medmenneskelighed."

Også Margrete Auken (SF) mener, at regeringen skal bidrage til at tage imod flere flygtninge. "Regeringen er ansvarlig for en menneskelige tragedie, når den afviser en fair EU-fordeling af flygtninge. Vi værner om retten til at søge asyl og går efter en fair ansvarsfordeling mellem medlemsstater," skriver hun i Altinget.

Tilbage i 2016 forsøgte daværende kommissionsformand Jean-Claude Juncker at tvangsfordele 160.000 flygtninge mellem EU-landene, men lande som Ungarn, Polen og Tjekkiet ønskede ikke at være med, og det endte med et åbent oprør mod Bruxelles.

I næste måned begynder forhandlingerne om den nye plan. Det er nu op til Ministerrådet og Parlamentet at beslutte, om Kommissionens forslag skal gøres til virkelighed.