skip to content
 
 
 

Ny podcast tager temperaturen på vores europæiske fremtid

26-11-2020

Hvordan ser fremtiden ud for det europæiske samarbejde i kølvandet på coronapandemien? I vores nye podcastserie “Europa i 20’erne” stiller vært Anne Sofie Allarp og danske EU-parlamentarikere skarpt på EU's eksistentielle udfordringer det næste årti.

Monica Svane hilser fra Venedig
 .
 

“Vi har været for langsomme og for dårlige. Vi har simpelthen ikke forstået, hvor vigtig denne digitalisering var.” Sådan lyder ordene fra EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) i den nye podcastserie ”Europa i 20'erne”, mens hun sammen med Karen Melchior (RV) diskuterer digitalisering i EU.

Vi nåede kun lige præcis ind i 2020, før pandemien ramte, og det europæiske samarbejde blev sat på endnu en prøve. Kan den Europæiske Union stå distancen, og hvad er det for nogle udfordringer og muligheder, vi står over for det kommende årti?

Bladet bliver taget fra mund(bindet) i seriens syv afsnit, hvor vært Anne Sofie Allarp og MEP’erne debatterer alt fra digitalisering og landbrugspolitik til Europas grønne omstilling og betydningen af arbejdskraftens frie bevægelighed.

”Jeg tror de fleste virkelig har et behov for at se fremad efter en svær tid for europæerne. Vi diskuterer, hvad det er for et Europa, man forsøger at bygge op, og hvilke dagsordener der kommer til at præge den politiske samtale i Europa i de kommende år,” siger Anne Sofie Allarp om podcastserien, der er udviklet i samarbejde med Europa-Parlamentets kontor i Danmark.

Grønt Europa eller sort snak?

EU's klimadagsorden og grønne omstilling bliver vendt og drejet i afsnittet »Grønt Europa eller sort snak?«. Det 20. århundredes olie-afhængighed er nemlig ved at blive afløst af nye energiformer og ny teknologi, men hvor meget kan Europa faktisk omstille sig, og bliver det på det klimamæssige område, Europa finder sin guldkalv?

»Som kommissionsformand Ursula von der Leyen har fremført, så er klimakapløbet vores 'månelandingsprojekt', det skal være EU's helt store satsning, og der vi kan være først med ny teknologi«.

I syvende afsnit »Den store europæiske værdikamp« sættes spot på EU's eksistensgrundlag. For har vi overhovedet fælles værdier i Europa i dag, og hvad er det, der binder os sammen?

»Oprindeligt var der fredsprojektet, det økonomiske samarbejde og visionen om at binde Europa sammen efter den kolde krig. Men hvad er EU’s nye horisonter? Hvad er projektet nu?« spørger Anne Sofie Allarp.

 

Du kan finde podcasten "Europa i 20'erne" der, hvor du normalt lytter til podcast, i blandt andet iTunes og Spotify.

 

Serien består af syv afsnit:

1. Undermineres EU af arbejdskraftens frie bevægelighed? med Marianne Vind (S) og Peter Kofod (DF)

2. Grønt Europa eller sort snak? med Morten Helveg Petersen (RV) og Nikolaj Villumsen (EL)

3. Europa alene i verden? med Pernille Weiss (K) og Marlene Wind, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

4. Kan landbrug og miljø gå hånd i hånd i 20’erne? med Asger Christensen (V) og Margrete Auken (SF)

5. Er digitaliseringstoget kørt for Europa? med Christel Schaldemose (S) og Karen Melchior (RV)

6. Indfører EU planøkonomi i 20’erne? med Linea Søgaard-Lidell (V) og Niels Fuglsang (S)

7. Den store europæiske værdikamp med Morten Løkkegaard (V) og Kira Marie Peter-Hansen (SF)

 

Se klip fra de forskellige optagelser her:

 .